Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mikä on sopiva kassan koko?

Kotimaa
 

Vastuullisia kansalaisia neuvotaan pitämään varalla noin kuukauden menoja vastaava summa pahan päivän varalle, jos vaikka pesukone hajoaa.

Kuukautta kohden jaettuna valtion menot ovat yli neljä miljardia. Onko kolmen miljardin euron kassa silloin liian pieni?

Valtiokonttorin rahoitustoimialan johtaja Teppo Koivisto muistuttaa valtiontalouden toimivan hyvin eri tavalla kuin kotitalouden.

Ensinnäkin valtion menot jakaantuvat hyvin epätasaisesti. Vanhan lainan erääntyminen saattaa tarkoittaa 4–5 miljardin euron laskua jossain kuussa. Toisessa kuussa rahaa menee vähemmän.

Pesukoneen hajoamisen tapaisia yllättäviä kuluja ei juuri tule.

Erääntyvät lainat tiedetään etukäteen, samoin vaikkapa veronpalautusten maksupäivä, joka on yli kahden miljardin euron maksupotti.

Sitä paitsi valtio saa halutessaan lyhytaikaista alle vuoden lainaa käytännössä päivän parin varoitusajalla. Siksi kassassa ei kannata turhaan pitää rahaa – etenkin kun kassavarojen tuotto on nykyisellä korkotasolla lähes olematonta.

"Kassassa ei saa olla liikaa ylimääräistä rahaa, kun se pitää pystyä myös järkevästi sijoittamaan. Kassaa ei olla väkisin ajamassa alas. Nykyinen kassakoko toimii hyvin tässä aika vakaassa tilanteessa", Koivisto sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat