Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vihreät ottavat nyt etäisyyttä kokoomukseen

Puheenjohtaja Niinistö löysi yhteistä keskustan kanssa

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva
Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö puhui lauantaina Kouvolassa puoluevaltuuskunnassa.
Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö puhui lauantaina Kouvolassa puoluevaltuuskunnassa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva

Vihreät ovat selvästi ottaneet vaalitaktiikakseen tehdä pesäeroa kokoomukseen. Puheenjohtaja Ville Niinistö näykki päähallituspuolue kokoomusta useasti lauantaina, kun vihreät kokoontuivat Kouvolaan puoluevaltuuskuntaansa.

Vielä viime syksyyn asti vihreät viihtyivät hallituksessa kokoomuksen kumppanina.

"Kokoomuksessa minua on häirinnyt, että vanha vastuunkannon politiikka on muuttunut temppupolitiikaksi. Kokoomus on vanhanaikaisesti asettamassa luonnonsuojelua ja taloutta vastakkain. Kokoomus ei esimerkiksi uskaltanut viedä soidensuojeluohjelmaa eteenpäin. Tämä on julkisuushakuista ja lyhytnäköistä politiikkaa", Niinistö sanoi Kouvolan kaupungintalossa.

Porvaripuolueiden puheita pöhöttyneestä julkisesta sektorista Niinistö piti mollaavina terveydenhoitajien ja opettajien työtä kohtaan. Hän korosti, etteivät vihreät halua olla porvaripuolueiden tapaan leikkaajia.

Toisaalta hänelle ei kelvannut myöskään toinen laita, Sdp:n ja vasemmistoliiton edustama "säilyttäjäpuolueiden" malli. Niinistön mukaan tämä tarkoittaa, että vihreät on näitten laitojen välissä uudistajapuolue.

"Me uskallamme sanoa, miten Suomea pitää uudistaa, kun kokoomus haluaa puhua lähinnä leikkauksista."

Tosin Niinistökin lupasi julkistaa puolueen keinot valtion budjetin sopeuttamiseen parin viikon päästä.

Puheessaan Niinistö nimitti nykyhallitusta "heikoksi" ja "todella huonoksi". Hänestä hallitus on liukunut ennenaikaisesti ikään kuin oppositioon.

"Tämä maa ei kestä tilannetta, jossa sillä on kaksi hajanaista oppositiota muttei ensimmäistäkään toimivaa hallitusta."

Tiedotustilaisuudessa Niinistö löysi yhteistä oppositiopuolueen ja gallupsuosikin keskustan kanssa.

Eräs yhdistävä tekijä on perustulo. Vihreiden vaaliohjelma vaatii maahan seuraavaksi perustulohallitusta.

Vihreät ovat ajaneet jo vuosia perustuloa eli kaikille aikuisille maksettavaa perusturvan suuruista kuukausirahaa. Keskusta taas on ehdottanut perustulosta alueellista kokeilua. Myös vihreiden ohjelmassa perustuloon mentäisiin kokeilun kautta.

Asiantuntijat ovat tosin tyrmänneet alueellisen kokeilun mahdottomana, sillä esimerkiksi verotuksen on oltava kansalaisille sama koko maassa.

Toinen yhdistävä tekijä on kannatuksen kasvu. Niinistö näkee keskustan ja vihreät ainoina puolueina, jotka pystyvät selvästi nostamaan kannatustaan viime vaaleista. Kokoomusta, perussuomalaisia ja Sdp:tä uhkaa puolestaan tappio. Niinistö väitti tämän vahvistavan oman puolueensa asemia tulevissa hallitusneuvotteluissa.

Vihreät ilmoittivat lauantaina tavoitteekseen luoda maahan 200 000 uutta työpaikkaa. Keskustalla on sama tavoite. Tosin keskustan työpaikat syntyisivät vuoteen 2025 mennessä ja vain yrityksiin, kun vihreiden työpaikat ilmestyisivät jo vuoteen 2020 mennessä mutta mukana on myös valtion ja kuntien työpaikkoja.

Vihreiden uusista työpaikoista 50 000 syntyisi uusiutuvan energian ympärille, loput muilla keinoin.

Niinistö esimerkiksi laskee, että jos joka viides yksin yrittävä palkkaisi yhden työntekijän, maahan syntyisi 32 000 uutta työpaikkaa.

Niinistön mukaan ympäristöosaamisen vienti ja sen ympärille rakentuvat työpaikat vaativat ympäristöohjauksen ja uuden tekniikan käyttöönottoa myös Suomessa. Se tarkoittaa väkisinkin elinkeinoelämän sääntelyä.

"Outoa, että kokoomus haluaisi mennä vain EU:n minimitason mukaan. Se tarkoittaisi, että esimerkiksi meidän jäteveden puhdistamisen tasomme heikkenisi", Niinistö arvioi

Vihreiden vaaliohjelmassa on neljä pääteemaa. Niistä työllisyys on siinä mielessä tärkein, että kolme muuta teemaa – koulutus, ympäristö ja köyhyys – tukevat samalla myös työllisyyttä.

Seuraavaksi puolue lähtee yli 80 kunnan bussikiertueelle. Eduskuntavaalit pidetään huhtikuussa.

Piia Elonen HS
Kouvola

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat