Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi tuottaa enemmän maitoa kuin vuosikausiin

Raejuusto ja rahkat maistuvat yhä useammille. Maidonmyyjä uskoo jogurttijuomien suosion kasvuun.

Kotimaa
 

Suomalaislehmät lypsivät viime vuonna maitoa enemmän kuin vuosiin. Meijerit ottivat vastaan yli 2 288 miljoonaa litraa maitoa, eniten yhdeksään vuoteen.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) mukaan määrä kasvoi edellisvuodesta kolme prosenttia.

Maitotilat ovat vähentyneet rajusti, mutta maidontuotanto on lisääntynyt, koska jäljelle jäävät tilat ovat entistä suurempia.

Luken aktuaarin Sanna Vuorisalon mukaan lehmien määräkään ei ole enää viime vuosina pienentynyt vaan hieman kasvanut. Pitkälle kehittynyt karjanjalostus saa nykylehmät tuottamaan maitoa esiäitejään enemmän.

Mihin lisääntynyt maitomäärä menee?

Suomessa juodaan maitoa sellaisenaan aiempaa vähemmän. Silti suomalaiset ovat kansainvälisessä vertailussa yhä maidonjuojakansaa irlantilaisten ja virolaisten rinnalla.

"Maidon kulutuksen lasku johtuu paljolti siitä, että muiden maitotuotteiden valikoima on lisääntynyt ja ihmiset käyttävät enemmän niitä. Nyt maidon kulutuksen lasku on tasaantunut", sanoo ravitsemusasiantuntija Katariina Lallukka Maito ja terveys ry:stä.

Viime vuosina etenkin raejuuston ja rahkan suosio on kasvanut voimakkaasti.

"Proteiineista puhutaan paljon, joten ne kiinnostavat ihmisiä. Niissä on hyvälaatuista proteiinia ja kohtalaisen vähän rasvaa", Lallukka sanoo.

Jogurttien kulutus on kasvanut pitkällä aikavälillä mutta notkahtanut vähän viime vuosina. Karppaus- ja kokkausbuumit ovat puolestaan hieman lisänneet voin ja kermojen suosiota.

"Kaikki, mistä keskustellaan ja mitä kulutetaan, vaikuttaa siihen, mitä yritykset valmistavat. Maitohyllyllä on ihan hurjasti valinnanvaraa", sanoo Elintarviketeollisuuden toimialapäällikkö Marika Säynevirta.

Suomessa tuotetaan suunnilleen saman verran maitoa kuin käytetään erilaisia maitotuotteita.

Valion tuoteryhmien ja markkinoinnin johtajan Tuomas Salusjärven mukaan noin 60 prosenttia Suomessa tuotetusta maidosta myös käytetään täällä. Noin 40 prosenttia maitotuotteista tulee ulkomailta.

"Valio on osuustoiminnallinen firma, joten tehtävänämme on ottaa vastaan maito, jonka omistajamme tuottavat, ja saada siitä hyvä hinta. Jos Suomessa tuotetaan lisää maitoa ja suomalainen kulutus ei kasva, maito menee vientiin", Salusjärvi kertoo.

Venäjä ja Ruotsi ovat olleet Valion perinteisiä vientimaita. Nyt kun Venäjän-vienti on tyssännyt, Valio on joutunut myymään maitoaan enemmän globaaleille teollisuustuotemarkkinoille. Tuotteiden jalostusarvo on pieni ja hinnat halvat.

"Suomessa ei ole kannattavaa tuottaa maitoa siihen hintaan. Maitoa joudutaan valitettavasti laittamaan teollisuuteenkin, mutta yritämme ohjata sitä kulutustuotteiksi", Salusjärvi sanoo. Hänen mukaansa maidontuotannon kasvu ei ole Valiolle ongelma, koska vaihtelu on pientä.

Salusjärvi arvioi, että välipalatuotteiden ja etenkin juotavien välipalojen suosio kasvaa.

"Esimerkiksi Venäjällä jogurteista yli puolet on juotavia. Suomessa lähes kaikki ovat lusikoitavia. Uskomme, että juotavien välipalojen markkinat kasvavat, kuten on tapahtunut maailmalla."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat