Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ukraina kasvatti maanpuolustustahtoa

HS:n kyselyssä maanpuolustusjärjestöt toivovat lisää kertausharjoituksia ja määrärahoja

Kotimaa
 
Reijo Hietanen
Maakuntajoukkojen Jari Nurro ja Joni Skog jakoivat vettä Nokian Citymarketin pihalla tammikuussa 2008.
Maakuntajoukkojen Jari Nurro ja Joni Skog jakoivat vettä Nokian Citymarketin pihalla tammikuussa 2008. Kuva: Reijo Hietanen

Ukrainan sota on kasvattanut melkoisesti maanpuolustustahtoa Suomessa, käy ilmi Helsingin Sanomien maanpuolustusjärjestöille tekemästä kyselystä.

Pitkälti yli puolet vastanneista oli sitä mieltä, että maanpuolustustahto on kasvanut. Vain runsas neljännes oli sitä mieltä, että tilanne ei näy lainkaan.

HS lähetti tammikuussa kyselyn sähköpostitse 64 eri maanpuolustusjärjestön johtajalle, ja vastauksia tuli 30:ltä. Kysely lähti Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen piirijärjestöjen, reserviupseeripiirien ja reserviläispiirien vetäjille.

"Maanpuolustustahto on jo valmiiksi niin korkea, että sen lisääntyminen on lähes mahdotonta", sanoo Jussi Korpinen Etelä-Karjalan Maanpuolustuskoulutusyhdistyksestä.

Moni vastaaja kertoo, että kiinnostus vapaaehtoiseen maanpuolustustoimintaan on lisääntynyt, myös nuorempien parissa. Tosin moni muistutti, että reserviläistoimintaan osallistujat ovat jo valmiiksi hyvin maanpuolustushenkisiä.

"Ei erityistä muutosta havaittavissa. Kenttäkyselyn perusteella maanpuolustustahto on lievässä nousussa", sanoo Opiskelijain reserviupseeripiirin toiminnanjohtaja Pekka Sillanpää.

"Kiinnostus reserviläistoimintaan on kasvanut entistä nuorempienkin parissa", sanoo eräs vastaaja, joka ei halunnut kommentoida omalla nimellään.

"Enemmänkin olen havainnut muutosta niiden ihmisten asenteissa, jotka ovat aikaisemmin suhtautuneet varauksella vapaaehtoiseen toimintaan", sanoo Simo Jääskeläinen, Reserviupseeriliiton Pohjois-Savon-piirin puheenjohtaja.

Samalla moni on huolissaan. Huoli ei kohdistu vain Ukrainan tilanteeseen ja Venäjän kehitykseen vaan myös suomalaiseen maanpuolustukseen ja sen tilaan – toisin sanottuna puolustusmäärärahojen pienuuteen.

Asia kävi selvästi ilmi monesta vastauksesta. Eräs vastaaja sanoo piirinsä lähestyneen alueensa kansanedustajia määrärahojen lisäämisen toivossa.

"Erityisesti pelkona on, voiko Ukrainan kriisi levitä laajemmalle Euroopassa", sanoo Seinäjoen reserviupseerikerhon puheenjohtaja Marko Kaappola.

"Erityisesti toivotaan, että Puolustusvoimat saisi lisärahoituksen ja kertausharjoituksia pystyttäisiin järjestämään riittävästi. Suomen on huolehdittava, että sillä on uskottavat ja tehokkaat Puolustusvoimat."

Kaappolan vastaus tiivistää monen muunkin mietteet.

Lisäksi oli nimettöminä pysyviä, jotka eivät hätkähdä pienestä:

"Kun Suomeen ei kohdistu sotilaallista uhkaa mistään suunnasta, on luonnollista, etteivät Ukrainan kriisi, pakotteet ym. aiheuta mitään paniikkia piirissämme."

Vastauksissa tuli esiin nimenomaan toive kertausharjoitusten jopa voimakkaasta lisäämisestä.

Moni sanoo tilanteen muuttuneen nopeasti. Muutama ilmaisi huolensa siitä, että Venäjä kasvattaa sotilaallista voimaa lähellä Suomen rajoja samalla kun Suomi lopettaa varuskuntiaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat