Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtionvelkaa hirvitellään, mutta oikeastaan lisävelkaa on otettu liian vähän

Kotimaa
 
Piia Elonen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on politiikan ja talouden toimituksen esimies.
Adriana Dobrin / HS
Onko valtio ottanut liian vähän velkaa?
Onko valtio ottanut liian vähän velkaa?

Viimeiset vuodet Suomessa on kauhisteltu valtion velkaantumistahtia.

Joulukuun lopussa valtiolla oli velkaa 95 miljardia euroa. Se on yli 17 000 euroa jokaista suomalaista kohden.

Velkaa otetaan, koska tulot eivät riitä menoihin. Kun menot ovat isommat kuin tulot, tilannetta kutsutaan alijäämäksi.

Artikkeliin liittyvät

Kun virkamiehet ja poliitikot laativat seuraavan vuoden budjetin, alijäämä merkitään katettavaksi velalla.

Näin on ainakin paperilla. Todellisuudessa tällä tavalla ei ole enää viime vuosina toimittu. Velkaa on otettu vähemmän kuin alijäämän paikkaaminen olisi vaatinut.

Tämän huomasi Marja Heikkinen-Jarnola kerätessään Tampereen yliopiston jatko-opiskelijana materiaalia tutkimukseensa. Hän havaitsi, että valtio olikin useana vuonna ottanut velkaa liian vähän.

Heikkinen-Jarnola osaa luvut, sillä hän työskentelee controllerina eli taloushallinnon asiantuntijana liikenne- ja viestintäministeriössä. Sitä ennen hän työskenteli pitkään valtiovarainministeriössä eli paikassa, jossa valtion vuosibudjetit laaditaan.

Heikkinen-Jarnola siis löysi puuttuvia miljardeja. Samaan "alivelkaantumiseen" kiinnitti huomiota myös keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä viime huhtikuussa eduskunnassa.

Esimerkiksi vuonna 2012 valtiolla oli menoja 53,4 miljardia euroa. Verotuloja kertyi kuitenkin vain 45,7 miljardia euroa. Miinusta eli alijäämää on siis 7,7 miljardia euroa.

Velkaa valtio otti silti vain 4,7 miljardia. Tuloista puuttuu velanoton jälkeenkin 3 miljardia.

Sama toistuu useana vuonna. Heikkinen-Jarnola on laskenut, että vuonna 2011 velkaa on jätetty ottamatta 2,4 miljardia ja vuonna 2013 jälleen 2 miljardia euroa. Kolmena vuonna (2011–2013) alijäämää on siis kattamatta yhteensä 7,4 miljardia euroa.

Todellisuudessa valtionvelkaa pitäisi olla tuon verran nykyistä enemmän.

Kaikki valtion menot on kuitenkin saatu maksuun. Yhtään lapsilisää tai työttömyyskorvausta ei ole jätetty rahapulan takia maksamatta. Mistä puuttuvat rahat on otettu?

"Osittain valtion kassasta", vastaa valtiovarainministeriön budjettipäällikkö Hannu Mäkinen.

Toden totta: kun vielä vuonna 2010 valtion kassassa oli rahaa 11,5 miljardia euroa, viime vuoden lopussa siellä oli rahaa enää 3,11 miljardia euroa.

Mitä väliä kassan supistumisella on? Ennen kuin pääsemme siihen, pysähdytään ja käydään läpi, mikä valtion käteiskassa oikein on.

Valtiolla on paljon menoja, eikä niitä voi hoitaa odottelemalla, että verot tulevat maksuun ja valtion tileille. Valtiolla pitää olla omia kassavaroja. Kassaa pidetään siis valtion maksuvalmiuden turvaamiseksi.

Kassa koostuu esimerkiksi valtion tileillä olevasta rahasta tai sijoituksista, jotka saa muutettua nopeasti rahaksi. Tällaisia ovat muun muassa korkopaperit.

Onko kassan supistuminen jotenkin väärin? Eikö ole järkevää ottaa rahaa lompakosta, jos sitä siellä kerran on – sen sijaan että otettaisiin lisää uutta velkaa, josta pitää vielä maksaa korotkin?

Toisaalta: onko vaarana, että kohta kassa on tyhjä ja lapsilisät jäävät maksamatta?

"Tästä juuri pitäisi keskustella. Kuka ja missä on päättänyt, että kassaa ryhdytään pienentämään? Pitäisikö poliitikkojen määritellä, mikä on kassan alaraja? Olisiko eduskunnan syytä linjata, minkälainen maksuvalmius valtiolla pitää olla?" Heikkinen-Jarnola kyselee.

Hyviä kysymyksiä. Kuka tästä on päättänyt?

"Eduskunnan perustuslakivaliokunta", vastaa budjettipäällikkö Mäkinen.

Valiokunnan lausunnossa 4/2011 on todettu, että valtio ottaa tarpeettoman paljon lainaa, mistä aiheutuu turhia kustannuksia. Lainaa on kuitenkin ollut pakko ottaa koko alijäämän verran, koska perustuslain mukaan valtion budjetissa pitää näkyä yhtä paljon tuloja ja menoja.

Vuonna 2011 valiokunta linjasi, ettei talousarvioon merkittyä lainaa ole pakko nostaa kokonaan, eikä näin ole tehty yhtenäkään vuonna linjauksen jälkeen.

Viime vuodelle lisälainan tarpeeksi oli arvioitu 7 miljardia, mutta valtiovarainministeriö arvioi, että 1,7 miljardia tästä jätetään ottamatta eli alijäämää katetaan taas valtion kassasta.

Ehkä hulluinta on, että budjettisuunnitelmaan on edelleen pakko kirjata täydet lainamiljardit, koska perustuslaki näin vaatii. Lainaa ei kuitenkaan ole enää pakko nostaa perustuslakivaliokunnan linjauksen jälkeen.

Kuka sitten päättää, miten paljon alijäämän tukkeeksi otetaan lainaa ja miten paljon kassasta?

Käytännössä Valtiokonttori. Työssä punnitaan kahta asiaa, kertoo rahoitustoimialan johtaja Teppo Koivisto.

Valtiokonttori katsoo tiedossa olevat maksut ja varmistaa, että raha riittää niihin. Toisaalta se arvioi Suomen asemaa lainamarkkinoilla: kuinka nopeasti Suomi saa tarvittaessa lainaa.

Mäkisen mielestä tällainen työ onkin hyvä jättää ammattilaisarvion varaan – poliittista ohjausta siihen ei kaivata.

Mitään kiinteää euromääräistä alarajaa kassalla ei ole.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat