Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Energiayhtiö hakee lupaa laskea jopa miljoona kiloa sulfaattia järveen Lahdessa

Lahti Energia hakee lupaa laskea jopa miljoona kiloa sulfaattia Vesijärveen

Kotimaa
 
Lauri Rotko
Talvimyrsky koetteli pilkittä ollutta Timo Toivosta Vesijärven jäällä Lahden Myllysaaren edustalla viime sunnuntaina.
Talvimyrsky koetteli pilkittä ollutta Timo Toivosta Vesijärven jäällä Lahden Myllysaaren edustalla viime sunnuntaina. Kuva: Lauri Rotko

Vesijärven jääkanteen syntyy hetkessä satoja reikiä, ja pieniä ahvenia alkaa nousta jäälle.

Viime sunnuntain pilkkikisoissa vongattiin kaloja ja puhuttiin Lahti Energian aikeista päästää järveen melkoinen kuorma sulfaattia.

Fakta

Kuopion Energialle lupa laskea sulfaattia Kallaveteen

 Itä-Suomen aluehallintovirasto antoi viime vuoden lopulla Kuopion Energialle luvan laskea Kallaveteen 300 000 kiloa sulfaattia vuodessa.

 Haapaniemen kakkosvoimalassa sulfaattia syntyy savukaasujen lämmön talteenotosta märkämenetelmällä. Sen ansiosta kaukolämmön tuotanto tehostuu.

 Savukaasupesuria käytetään hiukkas- ja rikkidioksidipäästöjen vähentämiseksi. Vastaavasti vesistöpäästöt lisääntyvät.

 Sulfaatin pitoisuuksien Kallavedessä arvioidaan jäävän sekoittumisen vuoksi melko pieniksi. Lauhdevesien määrä on suurin talvella.

 Kuopion Luonnon Ystäväin Yhdistyksen lausunnon mukaan sulfaattikuorma voi rehevöittää järveä ja tuoda sinilevälautat Kuopionlahteen keskustan edustalle.

"Hyvä olisi, jos se tappaisi vain särjet. Niitä on riittävästi", huikkaa orimattilalainen Martti Salonen. Etelä-Suomen Sanomien raportoima Lahti Energian lupahakemus on hänelle tuttu asia.

Energiayhtiön ympäristölupahakemuksessa väläytetään enimmillään jopa yli miljoonan sulfaattikilon laskemista Vesijärveen. Sulfaatin tiedetään kasaantuvan syvänteisiin ja aiheuttavan rehevöitymistä.

Juuri rehevöitymistä vastaan Vesijärvellä on kamppailtu vuosikymmenet. Järven kunnostaminen kaupungin jätevesialtaasta virkistysvedeksi on vaatinut paljon tutkimusta, rahaa ja työtä.

Vesijärven suojelutoimia rahoittavat Vesijärvisäätiön kautta alueen kunnat, Lahden Teollisuusseura ja joukko yrityksiä – muun muassa Lahti Energia.

Lahden vesiensuojelupäällikön Ismo Malinin mukaan lupahakemuksessa esitetty sulfaattimäärä merkitsisi takapakkia Vesijärven kunnostamiselle. Happikato ja rehevöityminen saisivat taas vauhtia.

"Kunnostukseen on uhrattu paljon rahaa ja talkootyötä. Viimeisimmän ekologisen luokituksen mukaan järvi kuuluu tyydyttävään luokkaan, ei miltään osin hyvään", Malin huomauttaa.

Hän arvioi, että sulfaattikuormitus tekisi Vesijärven nostamisen hyvään luokkaan entistä vaikeammaksi, ellei mahdottomaksi. Tämän vuoksi lisäkuormitusta ei tulisi sallia.

Lahti Energian toimitusjohtaja Eero Seesvaara korostaa, että uusi biovoimalaitos pesureineen on vasta suunnitteluvaiheessa. Maksimaaliset päästömäärät eivät toteudu missään oloissa, hän vakuuttaa.

"Yli miljoona kiloa sulfaattia edellyttäisi sitä, että laitosta ajettaisiin täysillä ympäri vuoden. Käytännössä laitos toimisi vain talvikuukausina."

Seesvaaran mukaan Kymijärven kolmosvoimalan kokoa, tekniikkaa ja polttoainekoostumusta tarkennetaan. Todennäköisesti polttoaineina käytetään puuhaketta ja turvetta.

Uusi voimala ei voi Seesvaaran mukaan toimia ilman jonkinlaisia päästöjä. Hyvä puoli on se, että päästöt eivät ole ilmassa.

Uuden voimalan lupahakemus on ympäristöviranomaisten mukaan puutteellinen. Savukaasujen puhdistamiseen olisi valittava muu kuin märkämenetelmä tai laskettava puhdistettu lauhdevesi Porvoonjoen kautta mereen.

Savukaasujen lämmön talteenottoon on olemassa sekä märkä- että kuivamenetelmä, joista kuivamenetelmän hyötysuhde on heikompi. Se ei kuitenkaan aiheuttaisi vesistöpäästöjä.

Sulfaatin vaikutus vesistöihin näkyy vesiensuojelupäällikkö Malinin mukaan esimerkiksi Talvivaaran kaivoksen alapuolisista vesistöistä. Ainakin Kolmisoppijärvi on sulfaatin ja suolojen vuoksi rehevöitynyt.

Merja Ojansivu
Lahti

OIKAISU 20.2.2015. Uutisessa todetaan virheellisesti, että Talvivaaran kaivoksen pohjoispuolinen Kolmisoppi olisi sulfaatin ja suolojen vuoksi rehevöitynyt. Rehevöitynyt järvi on kuitenkin toinen Kolmisoppi. Se sijaitsee Siilinjärvellä Pohjois-Savossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat