Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laskiainen oli aikoinaan kolmepäiväinen

Kotimaa
 
Outi Pyhäranta HS
Laskiaisena moni laskee mäkeä. Juhlan nimi ei silti tule siitä.
Laskiaisena moni laskee mäkeä. Juhlan nimi ei silti tule siitä. Kuva: Outi Pyhäranta HS

Laskiaiseen kuuluvia merkkipäiviä ovat nykykalenterissa laskiaissunnuntai ja sitä seuraava laskiaistiistai.

Kumpana päivänä vietetään laskiaista oikeaoppisesti, Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistotutkija Juha Nirkko?

"Alun perin myös maanantai on kuulunut laskiaiseen ja se on ollut kolmepäiväinen juhla. 1600–1700-luvulla oli kuitenkin jo sama huoli kuin nykyään, että kansakunta ei ollut tarpeeksi tuottoisa, joten monista juhlapyhistä luovuttiin. Saksassa on yhä säilynyt nimitys Rosenmontag, ruusumaanantai."

 

Mistä nimitys laskiainen juontaa juurensa?

"Kyseessä on hyvin vanha nimitys, jonka alkuperästä ei ole tarkkaa tietoa. Tästä on ainakin kolme teoriaa. Ensimmäisen mukaan nimi juontuu siitä, että laskiaisena lasketaan mäkeä. Se ei kuitenkaan ole kovin todennäköinen. Toisena merkityksenä on ehdotettu, että laskiainen tarkoittaa paastoon laskeutumista. Kolmannen, tällä hetkellä voitolla olevan teorian mukaan nimitys laskiainen viittaisi paastopäivien laskemiseen."

 

Laskiaisen ajankohta voi vaihdella vuodesta toiseen paljonkin. Miten se määräytyy?

"Laskiaisen ajankohta on täysin riippuvainen pääsiäisestä, jonka ajankohta voi heitellä jopa kuukauden. Pääsiäissunnuntai on kevätpäiväntasauksen jälkeisen täysikuun jälkeinen sunnuntai, tänä vuonna 5. huhtikuuta. Laskiaissunnuntai on seitsemän viikkoa aiemmin. Tuhkakeskiviikko 18. helmikuuta on ensimmäinen paastopäivä, ja niitä kertyy pääsiäiseen mennessä 40. Lauantait ovat paastopäiviä, sunnuntait eivät."

 

Miten laskiaista on vietetty?

"Laskeminen on ollut meidän karnevaalimme. Se on yleensä keskittynyt laskiaistiistaihin. Laskemiseen on liittynyt myös uskomuksia: mitä pidemmälle kelkka on liukunut, sen pidemmäksi pellavan on uskottu tulevana kesänä kasvavan."

 

Miksi laskiaisena syödään hernerokkaa ja pullaa?

"Syöminen on aina ollut laskiaisena keskeisessä roolissa. Laskiaista seuraava paasto merkitsee lihasta ja muista herkuista luopumista, joten laskiaisena syötiin mahat täyteen. Papu- tai hernerokka on hyvin lihapitoista. Toisaalta katolisen perinteen mukaan syötiin jotain valkoista ja maitoista. Laskiaispullaperinne on tullut Ruotsista, ensin paremmalle väelle ja siitä hiljalleen myös kansalle."

 

Miten laskiaista vietetään maailmalla?

"Brasilian Rio de Janeirossa on laskiaisena maailman kuuluisimmat sambakarnevaalit, Nimityksen on arveltu tulevan sanoista carne vale, 'hyvästi, liha'. Myös mardi gras eli rasvatiistai on päivä ennen tuhkakeskiviikkoa vietettävä juhla, joista tunnetuin on New Orleansissa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat