Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hiihtoloma voi olla kiva ilman suksiakin

HS listasi erihintaisia suksettomia hiihtolomavinkkejä

Kotimaa
 
Juhani Niiranen HS
Pirjo Saari vieraili tyttärensä Ilona Holopaisen, 4, kanssa lauantaina Baabuskan mökissä Espoon lelumuseossa.
Pirjo Saari vieraili tyttärensä Ilona Holopaisen, 4, kanssa lauantaina Baabuskan mökissä Espoon lelumuseossa. Kuva: Juhani Niiranen HS

Kaikki eivät lähde hiihtolomalla Lappiin laskettelemaan eivätkä lennä etelän auringon alle.

Näkemistä ja tekemistä löytyy kodin lähistöltäkin. Mummolareissullakin voi tehdä päiväretken naapurikaupunkiin. HS listasi muutamia ajanvietteitä eri puolilta maata – kalliita, halpoja ja ilmaisia.

Fakta

Hiihtolomat ovat porrastetusti

 Etelä-Suomen kouluissa yleisin talvilomaviikko on viikko 8 (16.–20. 2.).

 Väli-Suomen kunnissa, kuten Tampereella, Vaasassa, Jyväskylässä, Mikkelissä ja Kouvolassa, on talvilomaa viikolla 9 (23.–27. 2.).

 Itä- ja Pohjois-Suomen kouluissa, kuten Kuopiossa, Joensuussa, Oulussa ja Rovaniemellä, talviloma pidetään viikolla 10 (2.–6. 3.).

Korkeasaari, Helsinki

(Mustikkamaanpolku 12, www.korkeasaari.fi)

Karhut nukkuvat vielä talviunta, mutta kissalaakson väki on virkeänä. Helmikuu on isojen kissojen kiima-aikaa. Silloin voi kuulla leijonien ja tiikereiden karjahtelevan kunnolla, joskus keskusteluun osallistuvat myös amurinleopardit.

Liput: aikuiset 12 euroa, Alle 3-vuotiaat ilmaiseksi, 4–17-vuotiaat 6 euroa.

Auki: klo 10–16, paitsi 21.–22.2. klo 10–18.

Lelumuseo Hevosenkenkä, Espoo

(Näyttelykeskus WeeGee, Ahertajantie 5, www.lelumuseohevosenkenka.fi)

Hevosenkengässä voi tutustua lelujen ja leikkikulttuurin historiaan. Museossa on hiihtolomaviikon ajan opastettua ohjelmaa klo 13. Esimerkiksi sunnuntaina on avoin askartelutyöpaja. Mikä tärkeintä – tässä museossa leikkiminen on sallittua.

Liput: Alle 18-vuotiaat ilmaiseksi, aikuiset 12 euroa (lipulla pääsee WeeGeen kaikkiin museoihin). Maksutta sisään ke 18–20.

Auki: ti, to, pe 11–18, ke 11–20 ja la–su 11–17.

Muumimaailman Taikatalvi, Naantali

(Kaivokatu 5, www.muumimaailma.fi)

Kesävierailu Muumimaailmassa voi koetella hermoja, sillä saari on täynnä suomalaisia lapsiperheitä ja japanilaisia muumifaneja. Onneksi muumit herätetään unilta kerran talvessa. Silloin voi katsella muumien talvishow'ta, paistaa makkaraa ja tietysti halailla muumeja. Talvisäässä muumien esittäjienkään työ paksuissa asuissa ei ole yhtä hikistä puuhaa kuin kesähelteellä.

Liput: 19 euroa, alle 2-vuotiaat ilmaiseksi. Auki sunnuntaihin saakka joka päivä klo 10–16

Parkin tekojäärata, Turku

(Tuureporinkatu 2, www.turku.fi/Public/default.aspx?contentid=22551)

Turun keskustan maksullisella luistelukentällä ei tarvitse murehtia lämpöasteista. Kentällä on oma kaukalo isommille kiekkoilijoille ja pienemmille rajattu luistelualue. Sieltä voi myös lainata työnnettäviä luistelutukia. Kentän vieressä on tekojään kunnossapidosta syntyvä valtava lumikasa, jossa kiipeily vie pienistä luistelijoista viimeisetkin energiat. Varaa lippuun tasaraha, sillä automaatti ei palauta rahaa. Mukaan kannattaa ottaa omat eväät.

Liput: 2 euroa

Auki: Ma, ke ja pe klo 8–22, ti ja to klo 8–20, la–su 9-21.

Kentän huoltoaikana klo 15.30–16.20 ei pääse jäälle.

Torni, Tampere

(Ratapihankatu 43, www.raflaamo.fi/fi/tampere/moro-sky-bar-solo-sh-torni-tre)

Jos ulkoilu ei kiinnosta, nouse hissillä rautatieaseman vieressä kohoavaan Suomen korkeimpaan hotelliin, Torniin. 88-metrisen ja 25-kerroksisen Tornin ylimmässä kerroksessa oleva Sky Bar Moro tarjoaa näkymät joka suuntaan yli Tampereen keskustan. Pimeän aikaan Tornin ulkokuoreen heijastetaan valoefektejä. Torniin meno on ilmaista, mutta lompakkoa pitää raottaa baarin antimista.

Auki: Joka päivä klo 11 alkaen yöhön saakka.

Delfinaario, Tampere

(Laiturikatu 1, www.sarkanniemi.fi)

Osa Särkänniemestä on auki hiihtolomallakin. Delfinaario oli otsikoissa viime kesänä, kun kansalaisliike kampanjoi sen sulkemiseksi. Pullonokkadelfiinien esityksiä on päivittäin useita. Auki ovat myös muun muassa akvaario, planetaario ja Näsinneulan ravintola. Ulkoalueella on pulkkamäki. Makkaraa ja vaahtokarkkeja voi ostaa nuotiolla paistettavaksi.

Liput: 15 euroa, kaikkiin kohteisiin elämysavain 23 euron.

Sirius Sport Resort, Pyhtää

(Kotitie 10, www.siriussport.fi)

Tunnin ajomatkan päässä Helsingistä voi lentää ja surffata. Lintuna oloa voi kokeilla tuulitunnelissa alhaalta tulevan ilmavirran avulla. Surffaamaan pääsee keskellä talvea voimakkaasti virtaavassa vesiliukumäessä. Elämyspuistoon kannattaa varata ajat etukäteen netistä tai puhelimitse.

Vain yli 5-vuotiaille ja yli 110-senttisille. Liput: Lentäminen alkaen 90 euroa, surffaus aikuisilta 25 euroa, lapsilta 18,75 euroa, ovelta ostettuna 15 prosenttia enemmän.

Auki ti–pe 13–19, la 10–19, su 11–16.

Maretarium, Kotka

(Sapokankatu 2, www.maretarium.fi)

Minkä näköinen on sorva, jota monet pitävät Suomen kauneimpana kalana? Millaisia ovat Itämeren vieraslajit hopearuutana, mustakitatokko ja villasaksirapu? Vastaukset näihin löytyvät Maretariumista, jossa pääsee tutustumaan suomalaiseen kalalajistoon. Siellä näyttävin sylinteriallas on yhtä syvä kuin suomalaiset järvet keskimäärin eli seitsemän metriä.

Auki: Ma–ti klo 10–17, ke klo 12–19 , to–su klo 10–17.

Liput: Aikuiset 13,50 euroa, opiskelijat 11,00 euroa, 4–15-vuotiaat 7,50 euroa.

Jäämaratonrata, Kuopio

(Kauppakatu 1, www.finlandicemarathon.com)

Kallaveden jäällä matkustajasataman ja Väinölänniemen maisemissa kiemurtelee tänäkin vuonna monta kilometriä Finland Ice Marathon -tapahtuman luonnonjäärataa. Radalla voi käydä luistelemassa oman aikataulunsa mukaan. Laivakahvio on auki satamassa hiihtolomaviikoilla päivittäin. Perjantai-iltaisessa kuutamoluistelussa kahden kilometrin jäärata valaistaan jätkänkynttilöillä. Illan päättää ilotulitus.

Tahko, Kuopio

(Nipasentie 2, Nilsiä, www.tahkooutdoors.com)

Tahko tunnetaan laskettelurinteistään, mutta ilman suksia siellä voi lähteä harjoittelemaan jousiammuntaa tai pilkille. Ohjelmapalvelu Tahko Outdoors järjestää yli 7-vuotiaille lapsille sopivaa jousiammuntakoulutusta sisäradalla ja vie lohipilkkiretkelle erämaalammelle. Molempiin on ilmoittauduttava ennakkoon.

Jousiammunta: Aikuiset 45euroa, 7–12-vuotiaat 30 euroa

Lohipilkkiretki: 30 euroa, alle 10-vuotiaat 15 euroa saaliskilolta

Superpark, Oulu

(Tyrnäväntie 16, www.superparkoulu.fi)

Sisäleikkipuistossa eivät moottorit liikuta lapsia, vaan jokainen on itse oma moottorinsa. Liikunnallisia aktiviteetteja löytyy kaiken ikäisille, ja niissä saa taatusti hien pintaan. On tuubimäkeä, trampoliineja, labyrinttejä, vaijeriliukuja, kiipeilyverkkoa ja -seinää. Skeitti- ja temppupotkulautapaikkoja löytyy niin aloittelijoille kuin kokeneille.

Auki: Ma–pe 13–20, la–su 11–19

Liput: 19 euroa, alle 4-vuotiaat ilmaiseksi

Hailuoto, Perämeri

(www.hailuototourism.fi)

Talvinen retki Oulun edustalle kansallismaisemaan ja Suomen kolmanneksi suurimpaan saareen on elämys jo itsessään. Suomen pisin jäätie Hailuotoon ei ole vielä auki, mutta lautat kulkevat 1–1,5 tunnin. Hailuodossa voit tutustua Perämeren talviseen luontoon. Saarelta löytyy myös kotieläinpiha joka on auki läpi vuoden etukäteen sovittuna aikana.

Leif Rosas
Oona Hagman oli Sofia Tohkan valvonnassa ilmatunnelissa lauantaina Sirius Sport Resortissa Pyhtäällä.
Oona Hagman oli Sofia Tohkan valvonnassa ilmatunnelissa lauantaina Sirius Sport Resortissa Pyhtäällä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat