Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kolmekymppiset innostuivat retrosta

Kotimaa
 

Vanhat astiastot ja koriste-esineet ovat viime vuosina löytäneet myös noin 30-vuotiaat.

Nuorempaa ostajakuntaa kiinnostaa etenkin 1960–1970-luvun retroesineistö. Värikkäät lasiesineet, kuten Helena Tynellin Riihimäen Lasille suunnittelemat aurinkopullot, ovat nyt suosittuja. Myös Tamara Aladinin ja Erkkitapio Siiroisen tuotanto kiinnostaa monia.

"Nuoret hankkivat paljon vanhoja viski-, snapsi- ja viinilaseja", kertoo Tupajumin antiikki ja vanha tavara -liikkeen kauppias Pekka Juusela Kuusankoskelta.

Anne Ojanperä Oulusta sanoo, että hänen Ajaton aika -myymälänsä asiakkaat ovat enimmäkseen nuoria aikuisia, joista kasvava osa on miehiä.

"Nuoria miehiä käy paljon ja säännöllisesti. He ovat keräilijöitä, jotka ostavat itselleen. He tuntevat suunnittelijat ja ovat designin asiantuntijoita."

Miksi alle keski-ikäiset ovat alkaneet kiinnostua retrosta?

Keräilijä Jyrki Winterin mukaan taustalla ovat esimerkiksi kauneuden kaipuu ja lapsuusmuistot. Astiataivas.fi:n kauppias Tuulikki Räikkönen yhtyy havaintoon.

"Teoriani on, että yleisesti kiinnostusta on omaa syntymää 20 vuotta vanhempiin esineisiin. Niitä on ehkä ollut lapsuudenkodissa tai mummolassa."

Kiinnostus arvoesineitä kohtaan herää yleensä sen jälkeen kun ihminen on perustanut perheen ja asettunut aloilleen. Monet haluavat kiinnittyä esineiden avulla menneeseen.

Ruotsalaiset ovat trendissä edellä: vuonna 2011 Ruotsissa perustettiin vanhoille esineille omistautunut lehti Scandinavian Retro, jota myydään Pohjoismaiden lisäksi Japanissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat