Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maksut poistettiin tasapuolisuuden nimissä

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat

Yhteysalusliikenne oli vuoteen 2009 asti maksullista kaikille paitsi vakituisille asukkaille. Sen jälkeen maksut poistettiin myös heiltä.

Päätöksen taustalla oli verottaja, jonka mukaan lauttaliikenne on kaupallista toimintaa. Siksi maksuista kuului periä arvonlisävero.

Korkein hallinto-oikeus vahvisti verottajan kannan kesällä 2009.

Arvonlisävero olisi korottanut mökkiläisten ja muiden satunnaisten matkustajien maksut sen verran koviksi, ettei asetelmaa enää pidetty tasapuolisena.

Oli keksittävä ratkaisu, eikä sellaiseksi kelvannut vakituisten asukkaiden maksujen korottaminen. Sen esti saaristolaki, joka edellyttää vakituisille asukkaille ilmaisia tai hinnaltaan kohtuullisia liikennepalveluita.

Niinpä valtio päätti poistaa maksut tasapuolisuuden nimissä kaikilta.

Maksuja kerättiin aikoinaan yli 300 000 euroa vuodessa.

Yhteysalusliikennettä järjestetään nykyään kuudellatoista reitillä, joista kaksitoista on kokonaan maksuttomia. Neljä avustettua reittiä on maksuttomia vain vakituisille asukkaille.

Valtaosa reiteistä sijaitsee Saaristomerellä ja vain muutama Suomenlahdella.

Yhteysalusliikennettä on järjestetty 1920-luvulta alkaen.

Valtio siirtyi vastaamaan liikenteestä, kun saaristotie valmistui 1960-luvun alussa. Vuonna 1975 yhteysalusliikenteelle päätettiin puitteet, joilla turvattiin asukkaiden liikkumis- ja kuljetustarpeet.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat