Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

77000 helsinkiläiskoululaista ryntää hiihtolomalle – Lapissa kassakone kilisee

Kymmenettuhannet suomalaiset viettävät tällä viikolla hiihtolomaa. Sillä on vaikutuksensa matkailuun varsinkin Pohjois-Suomessa.

Kotimaa
 
Antti Raatikainen / HS
Turkulainen Antti Laaksonen kiinnittää lumilautansa siteitä. Hän on tullut Leville kahden viikon lomalle.
Turkulainen Antti Laaksonen kiinnittää lumilautansa siteitä. Hän on tullut Leville kahden viikon lomalle. Kuva: Antti Raatikainen / HS

Tällä viikolla etenkin pohjoisen hiihtokeskuksissa alkaa todellinen kuhina, kun koululaisten ja monen muun hiihtoloma alkaa. Viikko 8 on vapaata muun muassa pääkaupunkiseudun ja muun Uudenmaan koululaisilla. Hiihtolomakausi jatkuu myös tulevina viikkoina.

Kuntaliitto ja Opetushallitus ovat antaneet suosituksen, että maakunnat porrastavat hiihtolomat pahimpien ruuhkien välttämiseksi. Lomakautta ei silti voi olla huomaamatta varsinkaan Lapissa.

Pohjoisessa pakkasta, etelä lauhtuu

Koko maassa Lounais-Suomea lukuun ottamatta on maanantaina hieman pakkasta. Sittemmin sää lauhtuu muualla kuin Pohjois-Suomessa plussan puolelle. Sää vaihtelee viikolla ympäri maata aurinkoisen ja pilvisen välillä. Lumisateet jäävät melko vähäisiksi.

HS esittelee, miltä hiihtoloma näyttää numeroina.

 

77 000

Helsinkiläisiä peruskoululaisia, lukiolaisia ja ammattikoululaisia on tällä viikolla hiihtolomalla yhteensä 77 000. Lomaa viettävät tällä viikolla Uudenmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Ahvenanmaan oppilaat. Heitä on yhteensä noin 300 000.

800 000

Hiihtolomalaisia on kaikkiaan runsaat 800 000. Arvio perustuu lukuvuoden 2013–2014 opiskelijamääriin. Ensi viikolla lomailevat Väli-Suomen oppilaat. Maaliskuun alussa lomailuvuorossa ovat puolestaan Itä- ja Pohjois-Suomen oppilaat.

114 000

Työssä käyvistä 114 000 eli 4,7 prosenttia lomaili viime vuonna helmikuussa. Suurin piirtein yhtä suosittuja lomakuukausia ovat tammi-, maalis- ja huhtikuu. Yksi kuukausi on kuitenkin lomalaisten määrässä mitattuna omaa luokkaansa: viime vuonna 34,6 prosenttia työssä käyvistä lomaili heinäkuussa.

6 500

Ulkomaanlomalle lähtee tällä viikolla Finnmatkojen kyydissä 6 500 henkeä. Finnmatkat on Suomen suurin matkanjärjestäjä: sillä on noin 30 prosentin markkinaosuus. Aurinkomatkojen yhteenlaskettu viikkojen 8–10 matkustajamäärä on peräti 30 000 henkeä. Hiihtolomalaisten suosikkikohteet ovat Phuket, Gran Canaria ja Teneriffa.

400 m

Juna Helsingistä Rovaniemen kautta Kemijärvelle on lauantaina runsaat 400 metriä pitkä. Siinä on veturi ja neljätoista vaunua. Helsingistä Kolariin matkaava juna on 380-metrinen ja koostuu kolmestatoista vaunusta.

113 040

Lapissa yöpyi viime helmikuussa 113 040 suomalaista. Määrä oli selvästi suurempi kuin tammikuussa mutta jäi maaliskuusta, joka oli suomalaismatkaajien ykköskuukausi Lapissa: yli 200 000 yöpymistä.

60–75 %

Inarissa Saariselän Tunturihotellin huoneista on viikkoina 8–10 varattuina 60–75 prosenttia. Tunturihotellissa on 260 huoneistoa ja noin 1 000 vuodepaikkaa. Saariselällä vuodepaikkoja on yhteensä runsaat 4 000.

528 e

Kotimaan hiihto- tai laskettelukeskuksissa yöpyvät suomalaiset käyttävät vuodessa harrastukseensa keskimäärin noin 528 euroa ja seitsemän päivää (2014). Ulkomaalaisista eniten rahaa Lapin-lomillaan käyttävät kiinalaiset, noin 550 euroa (2012).

2,5x

Ruokakaupoista Saariselän K-supermarket Kuukkelin myynti kasvaa hiihtolomaviikoilla noin 2,5-kertaiseksi alkuvuoden hiljaisempiin viikkoihin verrattuna. Eniten kasvaa pastan ja jauhelihan myynti. Saariselän Alkossa taas myynti kasvaa helmikuussa noin kaksinkertaiseksi tammikuusta ja jatkaa kasvuaan vielä maaliskuussa.

 

Lähteet: Aurinkomatkat, Finnmatkat, Helsingin opetusvirasto, K-market Kuukkeli, Kuntaliitto,
Lapin liitto, opetus- ja kulttuuriministeriö, Saariselän Alko, Ski.fi, Tilastokeskus, Tunturihotelli,
Vipunen.fi, VR, Ylläksen matkailuyhdistys, Ålands statistik- och utredningsbyrå

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat