Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lakkoehdot voivat muuttua olennaisesti

Työelämän pelisäännöistä neuvoteltiin koko sunnuntai

Kotimaa
 
Kimmo Mäntylä Lehtikuva
Ahtaajien lakkovahti seisoi Vuosaaren sataman portilla maaliskuussa 2010.
Ahtaajien lakkovahti seisoi Vuosaaren sataman portilla maaliskuussa 2010. Kuva: Kimmo Mäntylä Lehtikuva

Lakkoehdot ja monet muut työelämän keskeiset pelisäännöt muuttuvat olennaisesti, jos ensin työmarkkinoiden keskusjärjestöt ja lopulta työnantaja- ja palkansaajaliitot pääsevät sopuun neuvotteluissa, jotka ovat jatkuneet jo viime vuoden alusta.

Neuvottelujen takarajaa on jo siirretty kertaalleen viime joulukuusta eiliseen sunnuntaihin. Sunnuntaina neuvottelut jatkuivat koko päivän ja illan, mutta sopua ei ollut syntynyt nihkeästi edenneissä neuvotteluissa vielä iltaan mennessä.

Tästä on kyse

Pitkät ja vaikeat neuvottelut

 Työmarkkinajärjestöt ovat yrittäneet uusia lakkosääntöjä ja muita työelämän keskeisiä sääntöjä useita kertoja ilman mainittavaa menestystä.

 Nyt kariutuneita neuvotteluja on käyty hieman yli vuoden työnantajan vaatimuksesta.

 Neuvotteluista sovittiin syksyn 2013 palkkasopimuksen yhteydessä. Neuvottelut olivat keskeinen ehto sille, että työnantaja suostui sopimukseen.

Illalla keskusjärjestöjohtajat kävivät pitkän palaverin työvaliokuntiensa kanssa, minkä jälkeen neuvottelut jatkuivat kello kymmenen illalla.

Osa palkansaajaliitoista oli jo sitä mieltä, ettei neuvotteluja kannata jatkaa, jos työnantaja ei muuta vaatimuksiaan.

Neuvotteluissa on ollut vielä esimerkiksi lakkosakkojen suuruus avoinna, mutta liittotasolla on käsitys, että ensin työnantaja tarjosi miljoonasakkoja mutta myöhemmin kuusinumeroista lukua.

Yksi puheissa esiintynyt maksimisakko on 250 000 euroa.

Useat neuvottelulähteet olivat varsin epäuskoisia, että neuvottelutulokseen päästäisiin sunnuntaiyönä. Keskeinen syy tähän on se, että palkansaajapuolella on varsin vähän paineita saada sopimusta vielä aikaan.

Yleensä työmarkkinoilla syntyy päätöksiä vain jos molemmilla osapuolella on erittäin suuri tarve päästä tulokseen.

Työmarkkinoiden keskusjärjestöjen hallinnot on kutsuttu koolle tänään aamulla käsittelemään mahdollista yöllä syntynyttä neuvottelutulosta.

Neuvottelujen epäonnistuminen saattaisi vaikeuttaa muita työmarkkinoiden keskeisiä neuvotteluja, kuten ensi kesän palkkaneuvotteluja, joissa on tarkoitus päättää noin kahden miljoonan ihmisen palkankorotuksista.

Neuvotteluissa etsitään muutoksia muun muassa lakkosääntöihin ja keinoja, joilla pystyttäisiin estämään lakkoja ja vähentämään työpaikoilla syntyviä riitoja. Neuvottelut ovat erityisen tärkeät työnantajalle, joka haluaa vähentää laittomia lakkoja ja ulosmarsseja.

Työnantaja haluaisi nykyistä huomattavasti suuremmat lakkosakot. Työnantajille neuvottelut ovat ylipäätään tärkeämmät kuin palkansaajille, sillä heille kelpaavat myös nykyiset säännöt.

Esimerkiksi Ruotsissa laittomista lakoista voi saada satojentuhansien tai jopa miljoonien eurojen sakot, kun Suomessa lakon järjestänyt taho voi selvitä muutamilla tuhansilla euroilla. Ruotsissa ei juuri ole laittomia lakkoja.

Neuvotteluissa käsitellään lakkojen ohella lukuisia muitakin asioita. Niitä ovat esimerkiksi pääluottamusmiehen asema, työnantajan työehtorikkomukset, alipalkkaus ja sopimusshoppailu.

Neuvotteluissa on ollut esillä muun muassa se, että myös laittomista lakoista pitäisi ilmoittaa etukäteen. Ilmoitusaikana laittomista lakoista pitäisi sovitella. Jos neuvotteluissa ei päästä tulokseen määräajassa, työtuomioistuimen etukäteen asettama sakko tulisi voimaan.

Palkansaajat taas haluavat spontaaneihin ulosmarsseihin säännöt, joilla marsseja voi järjestää ilman rangaistuksia.

Neuvotteluissa on kulunut pitkä aika lakkojen määrittelyyn: miten esimerkiksi lasketaan, kuinka suurta vahinkoa yksittäiset lakot tai ulosmarssit aiheuttavat?

Työnantajalle on hyvin keskeistä vaikuttaa siihen, ettei tukilakoissa suljeta pienen riidan takia esimerkiksi satamia.

Palkansaajat haluavat luottamusmiehille nykyistä paremman irtisanomissuojan. Lisäksi palkansaajat ovat halunneet liitoille kollektiivisen kanneoikeuden.

Etenkin julkisen puolen työnantajat haluavat varmistaa, että lakko-oikeutta voidaan rajoittaa myös nykyistä useammissa yhteiskunnan kannalta tärkeissä töissä.

Palkansaajapuoli haluaa siirtää tämän kuntapuolen omiin neuvotteluihin.

Molemmat puolet tahtovat rauhoittaa riitoja, jotka aiheutuvat siitä, että työnantaja vaihtaa itselleen edullisempaan liittoon. Sopimusala määrittyy työnantajaliiton mukaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat