Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Edessä saattaa olla vaikea kelirikkokevät

Jos kevät etenee sopivan hitaasti, routavauriot jäävät vähäisiksi

Kotimaa
 
Leif Rosas
Kelirikko voi aiheuttaa ajokaistalle teräväreunaisia reikiä.
Kelirikko voi aiheuttaa ajokaistalle teräväreunaisia reikiä. Kuva: Leif Rosas

Etelän sorateillä ei vielä näy merkkejä kelirikosta, mutta runsaan kuukauden kuluttua tilanne voi olla toinen.

Kelirikko alkaa etelästä huhtikuun alussa ja etenee pohjoiseen, jossa viimeisistä vaurioista päästään eroon vasta kesän alussa. Liikennevirasto ennakoi tulevan kevään kelirikkoa Ilmatieteen laitoksen arvion perusteella.

"Sen mukaan voi olla tulossa vähän normaalia vaikeampi kevät", kertoo yksikön päällikkö Tuomas Toivonen Liikenneviraston kunnossapito-osastolta.

"Kelirikosta voi tulla vaikea, jos tierungossa on paljon kosteutta silloin kun se alkaa jäätyä. Viime syksynä oli sellaiset olosuhteet."

Kun routa alkaa keväällä sulaa, sulatettavaa on paljon. Ongelmia syntyy, kun sulanut vesi ei pääse imeytymään eikä haihtumaan. Tierunkoon jäänyt vesi syövyttää tiehen isoja kuoppia ja sulamispuroja sekä vaurioittaa etenkin siltarumpujen kohtia.

Sulamisen eteneminen riippuu keväästä.

"Jos on tuulinen ja aurinkoinen kevät ja yöpakkasia pitkään, kosteus ehtii haihtua saman tien, kun se sulaa. Jos on sateista ja lämpimät yöt, vesi jää tierunkoon", Toivonen sanoo.

Toivosen arvion mukaan akselilla Pohjanmaa–Pirkanmaa–Keski-Suomi–Pohjois-Savo on usein enemmän kelirikon vaivaamia teitä kuin muualla maassa. Etelän teiden rakenteet kuivuvat paremmin.

Toivonen huomauttaa, että nykyisillä teillä tilanne ei ole kovin paha. Suomessa on 28 000 kilometriä yleisiä maanteitä, joista 1 000–1 500 kilometrille määritellään painorajoitus. Lisäksi kelirikko vaivaa monia yksityisteitä.

Painorajoituksen vaatii tie, jota vaivaa runkokelirikko. Sen lisäksi tien pinnassa voi olla ongelmia.

"Pintakelirikossa tien pinta on löllöä, mutta se ei vaadi painorajoitusta, vaikka henkilöautolla ajaminen on ikävää nuljuamista", Toivonen sanoo.

"Tuleva kevät voi vielä pelastaa paljon tai olla pelastamatta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat