Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisi tekee tarkastuksen omista huumeistaan

Tarkasteltaviksi joutuvat myös poliisin tietoturva, edustusmenot ja virka-aserekisterit

Kotimaa
 
Tina Finn
Helsingin poliisin Aapo-koira osallistui valvontaiskuun Vaalimaalla tammikuussa 2014. Moni poliisikoira koulutetaan huumeiden etsintään aidoilla huumeilla, mutta koiria ei päästetä suoraan kosketukseen.
Helsingin poliisin Aapo-koira osallistui valvontaiskuun Vaalimaalla tammikuussa 2014. Moni poliisikoira koulutetaan huumeiden etsintään aidoilla huumeilla, mutta koiria ei päästetä suoraan kosketukseen. Kuva: Tina Finn

Poliisi tekee tänä vuonna sisäisen tarkastuksen koulutuskäytössä olevista huumausaineistaan. Tämä käy ilmi poliisiylijohtaja Mikko Paateron hyväksymästä sisäisen tarkastuksen vuosisuunnitelmasta täksi vuodeksi.

Huumeita käytetään koulutuksessa muun muassa Poliisiammattikorkeakoulussa ja poliisilaitoksilla. Niitä hyödynnetään myös huumekoirien harjoituksissa.

Fakta

Tarkastus paljasti katsastusten laiminlyönnit

 Poliisihallituksen sisäisen tarkastuksen yksikkö teki viime vuonna tarkastukset muun muassa poliisin varojen käytöstä, sopimusten hallinnasta, poliisiajoneuvojen vahinkojen käsittelyprosessista ja ajoneuvojen puutteista sekä toimitilojen turvallisuudesta.

 Niissä kävi ilmi muun muassa se, että yli puolet poliisilaitoksista on viime vuosina laiminlyönyt poliisiautojen katsastuksia. Helsingin, Itä-Uudenmaan, Lounais-Suomen, Pohjanmaan, Itä-Suomen, Oulun ja Lapin poliisilaitokset myönsivät laiminlyöneensä katsastuksia.

 Sisäisen tarkastuksen mukaan poliisilaitosten ajoneuvokalustossa ei ilmennyt merkittäviä puutteita, jotka vaikuttaisivat turvallisuuteen tai joiden vuoksi olisi tapahtunut vahinkoja.

 Joissakin poliisilaitoksissa katsottiin ajoneuvokaluston vanheneminen työturvallisuusongelmaksi.

"Meillä käytetään opetuksessa huumausainesalkkua, jossa on hyvin pieniä määriä yleisimpiä huumausaineita. Siinä on myös uusia muuntohuumeita. Keskusrikospoliisin rikostekninen laboratorio vastaa salkun varustamisesta", kertoo Poliisiammattikorkeakoulun lehtori Markku Myllylä.

Oppilaitoksen käytössä olevien huumepurkkien kannet on liimattu kiinni, joten opiskelijat eivät pääse suoraan käsiksi aineisiin.

"Salkku on valvotusti opiskelijoiden tutustuttavana. He näkevät huumausaineiden ulkonäön näytepurkeista mutta eivät voi haistella niitä", Myllylä kertoo.

Sisäisen tarkastuksen yksikkö ei kerro vuosisuunnitelmassaan, mihin asioihin se kiinnittää huomiota koulutushuumeisiin kohdistuvassa tarkastuksessaan. Lehtori Myllylä sanoo, ettei ainakaan hänen tiedossaan ole mitään niihin liittyviä väärinkäytöksiä.

Huumepoliisien toiminta on ollut suuren huomion kohteena Helsingin huumepoliisin entiseen päällikköön Jari Aarnioon liittyvien rikosepäilyjen vuoksi.

Koulutuskäytössä olevien huumausaineiden lisäksi Poliisihallituksen sisäisen tarkastuksen yksikkö tekee tänä vuonna tarkastuksia tai selvityksiä useista muistakin asioista. Tarkastukset suunnataan vuosisuunnitelman mukaan "sisäisen valvonnan tunnistettuihin riskialueisiin".

Vuosisuunnitelmassa mainitaan tarkastuskohteina muun muassa poliisin tietoturva, edustusmenot, virkavapauskäytännöt, virka-aserekisterien ajantasaisuus sekä matkustaminen ja päivärahat.

Sisäisen tarkastuksen yksikkö toimii suoraan poliisiylijohtajan alaisuudessa. Yksikössä on töissä tarkastusjohtaja, kolme sisäistä tarkastajaa ja sihteeri.

Tarkastuksen kohteena voivat olla mitkä tahansa poliisin toiminnot ja poliisiyksiköt. Sisäisellä tarkastuksella on oikeus saada tarkastustehtäväänsä varten tarvitsemansa tiedot ja asiakirjat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat