Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuhoisat kattosortumat johtivat uuteen lakiin

Eduskunta moitti viimeistelyä vailla olevaa lakia kalliiksi

Kotimaa
 
Reijo Hietanen
Laukaassa romahti maneesi kaksi vuotta sitten. Alle jäänyt kymmenvuotias tyttö menetti henkensä.
Laukaassa romahti maneesi kaksi vuotta sitten. Alle jäänyt kymmenvuotias tyttö menetti henkensä. Kuva: Reijo Hietanen

Eduskunta saa tällä viikolla valmiiksi lain, jolla pyritään parantamaan suurten rakennusten, kuten maneesien ja hallien, turvallisuutta. Lainvalmistelu alkoi, kun kymmenvuotias tyttö kuoli Laukaassa kaksi vuotta sitten ratsastushallin romahdettua.

Ympäristöministeriössä alkoi saman tien asian tutkiminen ja lainvalmistelu. Myös kansanedustaja Arja Juvonen (ps) teki heti onnettomuuden jälkeen toimenpidealoitteen rakennustarkastusten säätämiseksi pakollisiksi laajarunkoisissa rakennuksissa.

Nyt valmistunut laki velvoittaa rakennuksen omistajan seuraamaan rakennuksen kantavuuden kannalta keskeisten rakenteiden kuntoa.

Moni edustaja ihmetteli lakiesityksen ensimmäisessä eduskuntakäsittelyssä, että sääntely kasvaa, vaikka kaikki puolueet puhuvat normien purkamisen puolesta. Tässä laissa kysymys on kuitenkin turvallisuudesta.

Lain soveltamisalan piiriin kuuluu noin kymmenentuhatta rakennusta, joista suurin osa on maneeseja, liike- ja tavarataloja, muita myymälärakennuksia, navettoja, sikaloita tai kanaloita. Maatalousrakennuksia niistä on kolmasosa.

Lain mukaan kaikissa ennen lain voimaantuloa rakennusluvan saaneissa laajarunkoisissa rakennuksissa on tehtävä kertaluonteinen turvallisuusarviointi. Arviointia ei saa tehdä rakennuksen suunnittelija.

Asiantuntijoiden mukaan turvallisuusarvioinnin kustannukset saattavat olla jopa 6 000–12 000 euroa. Eduskunnassa kustannuksia kauhisteltiin.

Keskustan Mirja Vehkaperä esitti, että hallitus aloittaisi lainvalmistelun alusta, sillä nyt valmistunut laki on liian byrokraattinen ja kallis.

"6 000–12 000 euroa on useimmille yrittäjille, esimerkiksi maneesin harjoittajille, kohtuuttoman korkea summa."

Lasse Hautala (kesk) kantoi huolta eritoten maatalousyrittäjistä. Hän laski äkkiä, että arvioinneista tulisi maataloudelle 18–36 miljoonan euron lisäkustannukset.

Toisenlaisen arvion esitti Martti Mölsä (ps).

"Monenlaisia kustannusarvioita ja suunnitelmia tehneenä totean, että arvio on pahasti pielessä ja voimakkaasti yläkanttiin, mutta kilpailu pitäköön huolen siitä, että kustannukset tulevat olemaan maltillisella tasolla."

Moni toivoi, että Mölsä olisi oikeassa.

Viime viikolla selvisi myös, että Laukaan maneesiturmasta nostetaan kuolemantuottamussyyte Laukaan rakennusvalvonnan viranhaltijaa vastaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat