Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtio kuljettaa autoja tiettömiin saariin – yhteysalusliikenne seilaa ilmaiseksi tyhjillään

Kotimaa
 
Vesa-Matti Väärä
Henry Melén tuo postia muun muassa Berghamnin saareen. Hänen Cheri-aluksensa liikennöi Pärnäisten ja Kirjaisten välillä.
Henry Melén tuo postia muun muassa Berghamnin saareen. Hänen Cheri-aluksensa liikennöi Pärnäisten ja Kirjaisten välillä. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Yhteysalus Cheri on lähdössä Pärnäisten laiturista. Alus kiertää Nauvon poikittaista reittiä kolmena päivänä viikossa. Kelirikkokaudella reitti ajetaan ilmatyynyaluksella.

Kyydissä on vain kolme matkustajaa, jotka ovat matkalla saariinsa. Määrä ei ole poikkeuksellinen, sillä Cherin käyttöaste on noin kymmenen prosenttia.

Lähes kaikki muutkin yhteysalukset kulkevat valtaosan vuotta käytännössä tyhjänä. Ruuhkaa on yleensä vain kesäaikaan.

"Taidan olla Cherin varassa olevista asukkaista ainoa, joka ei ole siirtänyt postejaan talveksi kiinteän tieyhteyden osoitteeseen. Olen vuosia ihmetellyt tätä yhteiskunnan varojen tuhlaamista. Saaristoliikenteessä pitäisi ottaa käyttöön matkan pituuteen perustuvat kohtuulliset maksut", kertoo kotiinsa matkustava Tuomo Rauhamaa.

Liikenne- ja viestintäministeriö selvittää tänä keväänä yhteysalusliikenteen mahdollista karsimista. Yhteysalusliikenteen kustannukset kasvavat kohisten. Samaan aikaan alukset kulkevat reittejä, joiden varrelta suuri osa vakinaisista asukkaista on muuttanut mantereelle.

"Yhteysalusliikenteen kustannuksia kuvaava käyrä on karun näköinen. Yhteiskunnan näkökulmasta toiminta ei ole kustannustehokasta, sillä pitkiin yhteysalusliikennesopimuksiin on tullut vuosien aikana ylilaatua", sanoo ministeriön liikenneneuvos Eeva Linkama.

Yhteysalusliikenne

724 vakituista asukasta on yhteysalusliikenteen piirissä.

110 vakituista saarien asukasta on liikenteen ulkopuolella.

14,7 miljoonaa euroa ovat liikenteen vuosikustannukset.

18 prosenttia oli matkustuksen käyttöaste viime vuonna.

Yhteysalusliikenne oli ennen vuotta 2009 maksullista kaikille paitsi vakituisille asukkaille. Nyt kun se on ilmaista, ongelmat ovat alkaneet kasautua.

Saaristoliikenne on tarkoitettu pääasiassa vakituisten asukkaiden tarpeisiin. Suuri osa matkustajista on kuitenkin vapaa-ajan asukkaita, joiden autoja kuljetetaan saariin.

"Ihmiset ovat mukavuudenhaluisia. Autoa käytetään ikään kuin kauppakassina, jolla kannetaan tavarat mökille jopa sellaisiin saariin, joissa ei ole minkäänlaista tieverkostoa", kertoo saaristoliikenteen palvelutasovastaava Sirpa Vanhala Varsinais-Suomen ely-keskuksesta.

Maksuttomuus on aiheuttanut huomattavan yhdenvertaisuusongelman. Valtio kuljettaa ilmaiseksi yhteysaluksilla rajattoman määrän raskaita rahteja osaan saarista. Vastaavien rahtien kustannukset yhteysalusverkoston ulkopuolisissa saarissa saattavat olla tuhansia euroja.

Ministeriö aikoo puntaroida yhteysalusliikenteen maksullisuuden palauttamista. Muualla Suomessa joukkoliikenne ja rahtiliikenne ovat maksullisia.

"Saariston erityisolosuhteet pitää ottaa huomioon, mutta palvelun tasoa pitää samalla tarkastella yhdenvertaisesti mantereella asuviin verrattuna ", Linkama sanoo.

Samalla selvitetään maantielauttojen, kuten Hailuodon lautan, palvelutasoa. Suurille lautoille on maantielain mukaan mahdollista asettaa kohtuulliset maksut.

Yksivarteenotettava liikenteen järjestämismalli on runkoliikenne. Se kilpailutettaisiin nykyistä pienempien alusten kesken.

Tukena käytettäisiin yksityisiä yrityksiä, jotka voisivat hoitaa esimerkiksi raskaat tavarakuljetukset rahtialuksilla ja toisaalta runkolinjojen ulkopuolisen henkilöliikenteen vaikkapa taksiveneillä.

Tämä tarkoittaisi rahtiliikenteen irrottamista henkilöliikenteestä: rahtiin tarkoitettu alus, joka kuljettaa vain ihmisiä, on resurssien tuhlaamista. Rahtiliikenne voikin siirtyä kokonaan yksityisten yritysten hoidettavaksi.

Myös aikatauluja järkevöitetään samaan tapaan kuin lauttaliikenteessä. Viime vuonna Parainen–Nauvo-lautan vuoroja lisättiin ruuhka-aikoina. Hiljaisen ajan vuoroja on tarkoitus karsia, mutta eduskunta myönsi lauttapaikan liikenteeseen lisämäärärahan, jonka turvin vuorot ajetaan kesäkuuhun asti.

"Liikennöintiin tarvitaan nykysysteemiä parempaa joustoa. Eihän esimerkiksi rautatieliikenteessä riitä yksi iso juna vastaamaan kaikkiin käyttäjien tarpeisiin", Linkama sanoo.

Ministeriö ja Varsinais-Suomen ely-keskus kuulevat asukkaita ja mökkiläisiä alkuvuoden aikana. Selvitystyöstä ei tule helppo, sillä liikenteen käyttäjät vastustavat muutoksia.

"Saavutetuista eduista ei haluta luopua, mutta tämä on valtavan suuri tasa-arvokysymys. Nyt yritämme etsiä kohtuullista ratkaisua", Vanhala sanoo.

Selvitystyö on tarkoitus saada valmiiksi huhtikuun loppuun mennessä. Muutoksia liikenteeseen saadaan odottaa vielä vuosia, sillä nykyiset liikennöintisopimukset ulottuvat aina vuoteen 2019 asti.

Toni Lehtinen HS
Parainen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat