Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhojen astioiden liikkeissä suuret hintaerot – tarkanmarkan keräilijä lähtee maakuntiin tai nettiin

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
Keräilyastioiden kauppias kertoo, mitä ihmiset nyt ostavat
Keräilyastioiden kauppias kertoo, mitä ihmiset nyt ostavat
Kauppiaan mukaan vanhempien sukupolvien lisäksi ostajakunnassa on nykyään myös nuoria miehiä, jotka ovat kiinnostuneita puoliantiikista.

Oululaisessa Ajaton aika -nimisessä liikkeessä käyskentelevä Sanna Pakanen haluaa löytää mieleisensä Arabian astiasarjan, joka on ollut tuotannossa 1960–1970-luvuilla. Siinä saisi olla voimakas kuvio.

Pakanen iskee kuitenkin ensimmäiseksi silmänsä Arabian Bellis-sarjan kannuun.

"Ihanan näköinen hillitty kuvio. Ja hintakin on kohtuullinen, 67 euroa."

Helsinkiläisessä vanhojen astioiden liikkeessä vaalea maitokannu maksaa 145 euroa. Esimerkki on kärjistävä, mutta kannattaako pääkaupunkiseudulla asuvan keräilijän tai sisustajan siis hakea arvoastiansa Oulusta?

"En usko, että meidän hintamme ovat juuri edullisempia. Helsingissä on enemmän tarjontaa ja paljon liikkeitä, joten kilpailuakin saattaa olla enemmän", sanoo oululaisyrittäjä Anne Ojanperä.

Oulun hintatason Ojanperä arvioi keskitasoiseksi. Toisaalta ostoksilla käy myös eteläsuomalaisia lomareissujensa yhteydessä.

"Ihmiset ovat hyvin hintatietoisia. Netin kautta voi tehdä vertailua, joten tuotteiden arvo tunnetaan."

1930–1940-luvun funkkistyylisuunnan koristelaseja keräilevä Jyrki Winter sanoo, etteivät hinnat vaihtele paljon. Hänen kokoelmassaan on etenkin maljakoita, maljoja ja karahveja.

"Tuo on illuusio, jota kauppiaat muualla suomessa ylläpitävät. Kauppiaat ostavat liikkeisiinsä tavaraa huutokaupoista. Hinta on yhtä kallis, tuli ostaja sitten mistä tahansa."

Sen sijaan Kouvolan Kuusankoskelta arvoesineet saa halvemmalla kuin Helsingissä, väittää Pekka Juusela Tupajumin antiikki ja vanha tavara -myymälässään. Hinnat on pidettävä halvempina kuin pääkaupunkiseudulla, jotta kauppa kävisi.

"Esimerkiksi vanhat snapsilasit saattavat olla Hesassa 20–25 euroa kappaleelta. Meiltä tällainen tarjotin lähtee 80 eurolla. Tässä on yhteensä kolmetoista lasia", hän sanoo.

Helsinkiläisen Astiataivas.fi:n omistaja Tuulikki Räikkönenkin myöntää, että hinnat voivat olla halvempia muualla.

"Täällä on hirveä kustannustaso. Esimerkiksi vuokrat ovat kovat. Mekin olemme niin sanotussa design districtissä."

Yrityksen pieni myymälä ja varasto sijaitsevat Uudenmaankadulla Helsingin keskustassa.

"Hinnoittelu on hyvin yksilökohtaista, ja niitä voi olla hankala vertailla. Meillä on aina välillä alennusmyyntejä, jotta saamme tavaran kiertoon."

Räikkösen yrityksen kilpailuvaltti on toimiva verkkokauppa, josta esineitä myydään ympäri maata ja pidemmällekin: esimerkiksi takahuoneessa nököttävä Arabian kahvikannu lähtee pian Etelä-Koreaan.

Verkkokaupan sivulatauksista jo 40 prosenttia tulee sivuston englanninkieliseltä puolelta.

Vesa Ranta
Sanna Pakanen ihasteli kuppeja ja kannuja oululaisessa Ajattomassa ajassa. Arabian Bellis-sarjan kannun 67 euron hintaa hän piti sopivana.
Sanna Pakanen ihasteli kuppeja ja kannuja oululaisessa Ajattomassa ajassa. Arabian Bellis-sarjan kannun 67 euron hintaa hän piti sopivana.

Arvoastiastoja voi myös etsiä myyntitapahtumista eri puolilta maata. Kun myyjiä on kymmeniä, tinkiminenkin on helpompaa.

"Sinne on myös helppo tulla. On oma haasteensa ja vie aikaa, jos pitää kiertää eri kaupunkeja ja kirpputoreja", sanoo viestintäpäällikkö Tanja Järvensivu Tampereen Messut Oy:stä.

Keräilijä vinkkaa, että myymälöiden, verkkokauppojen ja tapahtumien ohella kannattaa tutustua myös kirpputoreihin, huutokauppoihin ja verkon kauppapalstoihin. Haastateltavat kertovat, että taloustilanne on pakottanut yhä useammat luopumaan arvoesineistään.

Vanhoja suomalaisia arvoesineitä on vuosikymmenten aikana viety runsaasti myös ulkomaille. Siksi ruotsalainen verkkohuutokauppa Tradera, Viron Eantiik ja globaali Ebay ovat tutustumisen arvoisia.

Rio Gandara HS
Helsingissä sijaitsevan Astiataivas.fi:n omistaja Tuulikki Räikkönen kertoo, että asiakkaita käy etenkin radanvarsialueilta.
Helsingissä sijaitsevan Astiataivas.fi:n omistaja Tuulikki Räikkönen kertoo, että asiakkaita käy etenkin radanvarsialueilta.

 

Juha Metso
Pekka Juusela esittelee 1940–1950-luvulta olevaa Wedgwoodin tarjoiluastiaa, joka maksaa 320 euroa. Tuote on kuolinpesästä.
Pekka Juusela esittelee 1940–1950-luvulta olevaa Wedgwoodin tarjoiluastiaa, joka maksaa 320 euroa. Tuote on kuolinpesästä.

HS-työryhmä: Ossi Mansikka, Marjo Valtavaara, Aapo Mentula
 

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat