Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koulutuksen säästöpaketti ehkä halki

Asiantuntijoille kelpaisi rahoituslaki, mutta ei järjestäjälaki. Ministeriö torjuu "kompromissin".

Kotimaa
 

Eduskunnan käsittelyssä oleva ammattikoulujen ja lukioiden säästöpaketti voitaisiin panna halki niin, että siitä toteutuisi vain rahoitusta koskeva osuus. Järjestäjäverkkoa ja uusia toimilupia koskevaa lakia ei tulisi.

Tällaista "kompromissia" ovat esittäneet eräät sivistysvaliokunnan kuulemat asiantuntijat, kuten Yksityiskoulujen liiton puheenjohtaja Aki Holopainen.

Holopainen oli kuultavana sivistysvaliokunnassa torstaina, jolloin valiokunta myös päätti yksimielisesti pyytää järjestäjäverkkoa koskevasta lakiesityksestä lausunnon perustuslakivaliokunnalta. Sen lausunto rahoituslaista oli varsin kriittinen.

Hallituksen päättämistä 260 miljoonan euron säästöistä järjestäjäverkon harventamisen osuus on 70 miljoonaa euroa.

"Nykyisten järjestäjälupien lakkauttamista ja uudelleenhakua ei tarvita lainkaan", sanoo Holopainen, joka on myös Munkkiniemen yhteiskoulun rehtori.

Lukioiden järjestäjäverkon tiivistämisellä haetaan muutaman miljoonan euron säästöä, Holopainen huomauttaa.

Holopaisen mukaan lukioista ei ole saatavissa säästöjä järjestäjiä vähentämällä. "Järjestäjäkoon kasvaessa hallinto ja sen kulut kasvavat. Todellisia säästöjä saadaan kiinteistökuluja tai opettajien palkkamenoja leikkaamalla", Holopainen toteaa.

Erityisesti Holopainen arvostelee lakiesityksen kohtaa, jonka mukaan hakijalla ei olisi oikeutta saada koulutuksen järjestämislupaa, vaikka edellytykset täyttyisivät. Ministeriö voisi siis harkintansa mukaan evätä luvan.

"Järjestäjäverkko voitaisiin arvioida ilman lakiakin", sanoo myös kehittämispäällikkö Nina Lahtinen Opetusalan ammattijärjestö OAJ:sta. Lahtisen mukaan koulutuksen järjestäjien pitäisi saada itse harkita, hakeeko lupaa yksin vai fuusion kautta.

"Katsomme, että koulutuksen järjestäjien tulee saada itse päättää, miten leikkauksiin sopeudutaan", sanoo myös Sivistystyönantajien toimitusjohtaja Minna-Marika Lindström.

Opetusministeriöstä asiantuntijoiden esittämä kompromissi järjestäjäverkkolain säätämättä jättämisestä saa täystyrmäyksen.

"Se tarkoittaisi, että kukaan ei ottaisi kokonaisvastuuta koulutuksen saavutettavuuden ja laadun turvaamisesta", sanoo kansliapäällikkö Anita Lehikoinen.

"Ei voida antaa tilanteiden kehittyä pelkästään rahoituksen määräytymisen varassa. Euro on liian kylmä konsultti, kun puhutaan sivistyksellisistä perusoikeuksista", Lehikoinen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat