Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaistutkijat selvittävät pelien ja somen vaikutuksia nuorten aivoihin

Kotimaa
 

Lapset pitää saada irti peleistä ja tableteista satujen ja luonnossa retkeilyn pariin, vaati sosiaalisen median pioneeri Jyri Engeström HS:n haastattelussa 12.2. Kasvatustieteiden professori Kai Hakkarainen allekirjoittaa osan Engeströmin teeseistä.

"Hänen näkemyksensä ovat ihan viisaita, sillä emme tiedä tarkalleen, mitä vaikutuksia peleillä on. Pelit ovat koukuttavia ja saattavat edustaa hyvin kapea-alaista ympäristöä, jossa toimiminen ei korvaa sosiaalisessa toiminnassa saatavia kokemuksia", Hakkarainen sanoo.

Hakkarainen tutkii pelaamisen ja sosiaalisen median vaikutuksia 12–20-vuotiaiden oppimiseen, kehitykseen ja hyvinvointiin.

Jatkuva digitaalisten välineiden käyttö voi häiritä keskittymistä ja kurinalaista ajattelua. Pelien vaikutus nuoren kehitykseen ei kuitenkaan ole yksiselitteistä.

"Monet pelit tarjoavat nuorille myönteisiä pitkäaikaisen innostumisen kokemuksia jo ennen kouluikää. Ponnistelu asteittain kasvavien pelihaasteiden kohtaamiseksi on opettavaista ja saattaa tukea nuoren kehitystä", Hakkarainen sanoo.

Yksi tutkijoiden huolista liittyy ikävystymiseen. Vaikka suomalaisnuoret pärjäävät kansainvälisissä oppimisvertailuissa, tieteet eivät heitä juuri kiinnosta.

"Monet kokevat koulunkäynnin ikävystyttäväksi. Oppilaita tulisi ohjata käyttämään laitteita inspiroivien opiskeluprojektien tekemiseen", Hakkarainen sanoo.

"On selvää, että vanhempien on annettava tarvittaessa rajat pelaamiselle ja sille, miten intensiivisesti laitteita saa käyttää."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat