Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin ja Suomen yhteistyö siirtyy ilmasta ja mereltä myös maalle

Kotimaa
 
mikko stig lehtikuva
Ruotsin ja Suomen yhteisen amfibio-osaston suomalaissotilaat harjoittelivat Hangon Syndalenissa viime syyskuussa.
Ruotsin ja Suomen yhteisen amfibio-osaston suomalaissotilaat harjoittelivat Hangon Syndalenissa viime syyskuussa. Kuva: mikko stig lehtikuva

Kun ruotsalaiset etsivät vierasta sukellusvenettä Tukholman ulkosaaristossa lokakuussa, suomalaiset eivät olisi voineet auttaa vaikka Ruotsi olisi pyytänyt ja Suomi olisi halunnut.

Ruotsin ja Suomen puolustusyhteistyön suuriin aukkoihin havahduttiin viimeistään silloin.

Lain mukaan puolustusvoimat voi osallistua ulkomailla vain kriisinhallintaan tai muiden viranomaisten tukena hätäapuun, jossa ei saa käyttää voimakeinoja. Sukellusvene-etsintä olisi ollut toisen maan alueen turvaamista.

Nyt Ruotsin ja Suomen puolustusyhteistyötä laajennetaan ja syvennetään. Paljon odotuksia herättänyt puolustusvoimien raportti yhteistyöstä julkistetaan tänään tiistaina Tukholmassa ja puolustusministerit esittävät siitä poliittiset tulkintansa.

Mikä olisi sitten tilanne, jos Ruotsi ensi syksynä taas etsisi sukellusveneitä, ja pyytäisi apua Suomelta?

Mikään ei olisi muuttunut. Suomi joutuisi edelleen kieltäytymään.

Kahden Natoon kuulumattoman Pohjoismaan puolustusyhteistyö ei etene harppauksin, mutta etenee kuitenkin. Suomen ja Ruotsin yhteistyössä rauhan- ja sodanajan yhteistyön raja on asteittain hämärtymässä.

Puolustusyhteistyön rajapyykkejä on siirretty tuoreessa ulkoministeriössä laaditussa Suomen turvallisuuspoliittisen yhteistyön katsauksessa.

Ulkopolitiikan johdon hyväksymässä tekstissä sanotaan, että Suomen ja Ruotsin "yhteistyössä voidaan edetä pidemmälle ilman, että tavoitteena on puolustusliitto sitä pois sulkemattakaan".

Nokkela muotoilu on merkittävä muutos aiempaan kantaan, jonka mukaan puolustusliitto ja yhteispuolustus olivat nimenomaan pois suljettuja puolustusyhteistyössä. Tilalle on tullut puhe etenemisestä "pienin askelin".

Samalla Ruotsin ja Suomen yhteistyö kytketään osaksi kansainvälistä puolustusyhteistyötä, jonka yhteisenä nimittäjänä on Nato-yhteensopivuus.

"Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö liittyy niiden tekemään kansainvälisen puolustusyhteistyön laajempaan kokonaisuuteen", sanotaan perjantaina julkistetussa katsauksessa.

Tiistaina julkaistavasta puolustusvoimien raportista pitäisi selvitä, mitä ulkopoliittisen johdon muotoilut tarkoittavat käytännössä. Tietoa puuttuu sekä uusista käytännön hankkeista että yhteisistä linjauksista.

Virallisesti puolustusyhteistyö Ruotsin kanssa koskee edelleen yksinomaan rauhanaikaa. Kummassakaan maassa ei ole poliittisia päätöksiä muusta.

Samalla kuitenkin korostetaan Ukrainan sodan nostattamien uhkakuvien myötä "hybridiuhkia" sekä sodan ja rauhan välistä "harmaata vyöhykettä".

Se ei voi olla vaikuttamatta myös Ruotsin ja Suomen yhteistyöhön. Yhteistyön lakisääteisten rajoitusten raivaamista valmistellaan jo molemmissa maissa.

Yhteistyön raja on käytännössä hämärtynyt jo pitkään. Kriisinhallinnassa ja rauhanajan yhteistyössä harjoitellaan voimankäyttöä, joita käytetään myös maanpuolustuksessa.

Yksi konkreettisimmista Ruotsin ja Suomen välisistä yhteistyöhankkeista on jo vuonna 2001 perustettu yhteinen maihinnousupataljoona eli amfibioyksikkö ATU, joka on tänä vuonna nopean toiminnan Naton NRF-joukkojen valmiudessa.

Merivoimien vuoteen 2023 ulottuviin kaavailuihin kuuluu yhteistyö sekä esikunnissa että alushankinnoissa.

Menestyksekkäin yhteishanke lienee ilmavoimien jatkuva harjoitusten sarja pohjoisessa Norjan ja Ruotsin kanssa. Se on kattavampaa kuin maaliskuuksi kaavaillut harjoituksen Yhdysvaltain ilmavoimien kanssa.

Uusi julki tullut mahdollisuus yhteistyössä on maavoimien yhteisharjoitukset.

Merkittävin seuraava askel Ruotsin ja Suomen puolustusyhteistyössä olisi kuitenkin poliittinen ilmoitus yhteistyön tulevasta suunnasta. Sen antaminen ei ole helppoa kun Suomessa lähestyvät vaalit ja Ruotsissa on heikko vähemmistöhallitus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat