Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote-lain korjaamisella vajaa kuukausi aikaa

Perustuslakivaliokunta antaa ratkaisevan lausuntonsa tällä viikolla

Kotimaa
 

Tällä viikolla saamme taas jännittää, miten sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistuksen (sote) käy. Eduskunnan perustuslakivaliokunnan on määrä antaa ratkaiseva lausuntonsa siitä, miten lakiesitystä pitää muuttaa, jotta se ei ole ristiriidassa perustuslain kanssa.

Valiokunta alkaa muokata lausuntoaan tänään tiistaina, ja valmista pitäisi puheenjohtaja Johannes Koskisen (sd) mukaan olla viimeistään keskiviikkona. Valiokunta on kuitenkin varautunut puimaan asiaa tarvittaessa vielä torstaina.

Tiistaina lausuntonsa antavat myös hallinto- ja valtiovarainvaliokunta. Sen jälkeen esitys siirtyy sosiaali- ja terveysvaliokuntaan, joka päättää lakiesityksen mahdollisesta muuttamisesta.

Tässä vaiheessa varmaa on vain se, että lakiesityksen keskeistä sisältöä joudutaan muokkaamaan. Aikaa on todella vähän, sillä lakiesitys pitäisi hyväksyä eduskunnassa viimeistään 13. maaliskuuta, jolloin eduskunta kokoontuu viimeistä kertaa ennen kevään vaaleja. Siihen on vajaat neljä viikkoa.

Lakiesityksen keskeiset ongelmat koskevat sote-alueiden hallintoa ja rahoitusta. Niitä on vaikea sovittaa yhteen kunnallista itsehallintoa ja demokraattista päätöksentekoa koskevien perustuslain pykälien kanssa.

Lakiesitys siirtää päätösvallan sosiaali- ja terveyspalveluissa kunnilta viidelle sote-alueelle. Vastuu palvelujen tuottamisesta tulisi sote-alueiden sisällä korkeintaan 19 tuottamisalueelle. Ne olisivat kuntayhtymiä, joihin jokaisen kunnan olisi pakko kuulua.

Kunnat keräisivät jatkossakin kuntaverot, joista noin puolet ohjattaisiin sote-alueille. Suurella osalla kunnista olisi kuitenkin hyvin vähän valtaa sote-alueen päätöksenteossa.

Yhdellä sote-alueella olisi 50–60 kuntaa ja noin miljoona asukasta. Perustuslain näkökulmasta on kyseenalaista, voiko näin suuria kuntayhtymiä ylipäätään perustaa.

Kuntien rahoitusosuudet tulevilla sote-alueilla jakautuvat myös epätasaisesti. Joissakin kunnissa voisi olla edessä kovia veronkorotuksia tai vastaavasti rajuja säästöjä. Yksi ratkaisu voisi olla rahoitusosuuksien tasaamiselle annettava pidempi siirtymäaika.

Perustuslailliset ongelmat ratkeaisivat helposti, jos sote-alue saisi verotusoikeuden ja sen päätöksentekijät valittaisiin vaaleilla. Tämä kuitenkin tarkoittaisi uutta lakiesitystä, jota ei enää tällä vaalikaudella ehditä tehdä.

Se tarkoittaisi käytännössä myös maakuntahallintoa, jota kokoomuksen ja demareiden vetämä hallitus ei ole tähän asti halunnut. Keskusta sen sijaan on kehittänyt oman kotikunta-maakuntamallinsa.

Sote-uudistus kytkeytyy jatkossakin vahvasti siihen, mitä kunnille tulevaisuudessa tapahtuu. Hallitus kytki vaalikauden alussa neljä vuotta sitten sote-uudistuksen kuntauudistukseen, joka epäonnistui. Sote-palvelut haluttiin silloin pitää vahvojen peruskuntien käsissä.

Nyt sote-lakiesitys perustuu aivan päinvastaiseen malliin, josta päätettiin kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajien sopimuksella viime vuoden keväällä.

Jos kuntayhtymämalli on sote-alueilla mahdoton toteuttaa, kehitys voi kulkea kohti jonkinlaista maakuntahallintoa seuraavalla hallituskaudella. Ajatus on alkanut saada kannatusta eri puolueissa.

Silloin muutkin keskeiset kuntien tehtävät kuten maankäyttö, liikenne ja koulutus voisivat siirtyä maakunnille. Pienetkin kunnat voisivat pysyä itsenäisinä, mutta niiden tehtävänä olisi lähinnä paikallisen kulttuurihistorian vaaliminen.

Johannes Koskinen
Johannes Koskinen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat