Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työväki tyrmäsi sakkojen korotukset

Pelisääntöneuvottelut kariutuivat, mutta lakkojen selvittely voi silti muuttua

Kotimaa
 
Markku Ulander Lehtikuva
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly (vas.) ja Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder osallistuivat maanantaina Eteläranta 10:ssä keskusjärjestöjohtajien jälkipalaveriin, jossa pohdittiin, miksi työrauhaneuvottelut epäonnistuivat.
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly (vas.) ja Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder osallistuivat maanantaina Eteläranta 10:ssä keskusjärjestöjohtajien jälkipalaveriin, jossa pohdittiin, miksi työrauhaneuvottelut epäonnistuivat. Kuva: Markku Ulander Lehtikuva

Työmarkkinajärjestöjen maanantaina kariutuneet neuvottelut työelämän keskeisimmistä pelisäännöistä eivät välttämättä menneet täysin hukkaan, sanovat työnantajia edustavan EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies ja suurimman palkansaajajärjestön SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly.

Viime vuoden alusta lähtien käytyjen neuvottelujen takaraja oli sunnuntaina. Umpikujaan neuvottelut ajautuivat maanantain vastaisena yönä.

Mistään olennaisesta osapuolet eivät päässeet yhteisymmärrykseen.

Sekä Häkämies että Lyly sanovat, että osapuolten tapa käsitellä, sovitella ja neuvotella esimerkiksi lakkojen syistä saattavat muuttua neuvottelujen tuloksena.

Neuvotteluissa oli esillä malli, jossa laittomissakin lakoista pitäisi tietyin ehdoin ilmoittaa etukäteen, minkä jälkeen osapuolet etsisivät lakon syitä ja yrittäisivät estää lakon. "Varmaan olisi mahdollista löytää malleja, joilla voisi välttyä lakoilta", sanoo Lyly.

Yksi asia ei kuitenkaan käy: työnantajan neuvotteluissa ehdottamat lakkosakot.

Työnantaja vaati, että lakkoneuvotteluja käytäisiin laittomissa lakoissa työtuomioistuimen ennakkoon asettaman hyvityssakon voimin.

Sakko olisi korkeimmillaan 180 000 euroa, ja se tulisi voimaan, jos sopua ei syntyisi. Palkansaajapuoli piti ehdotusta aivan epärealistisena, sillä se olisi nostanut nykyisen 30 000 euron hyvityssakon enimmäismäärän kuusinkertaiseksi.

Lyly sanoo, ettei työnantaja tullut palkansaajien toiveissa lähellekään tarpeeksi vastaan, kun ottaa huomioon kuinka suurta korotusta lakkosakkoihin työnantaja vaati.

"Mutta tästä prosessista varmaan jää jotain elämään uudella tavalla", hän sanoo.

Lylyn mukaan aika ei ole kuitenkaan vielä kypsä uusille isoille pelisääntöneuvotteluille, vaan yksittäisiä asioita voisi pohtia erilleen. "Nyt pitää ottaa happea", puolitoista kuukautta lähes yhtä mittaa neuvotellut Lyly sanoi.

Häkämies sanoo, että SAK:n kielteisen kannan jälkeen neuvottelujen jatkaminen kävi mahdottomaksi. "Me emme tarjouskilpailuun lähde", hän sanoo.

"Me kuitenkin todettiin maanantaina yhdessä palkansaajajohtajien kanssa, että voisi etsiä malleja, joilla ennakkoon voisi estää ongelmatilanteita."

SAK:n hallitus ilmoitti maanantaina, että EK:n tavoitteet neuvotteluissa olivat epärealistisia. Samaa sanoivat kaksi muuta palkansaajien keskusjärjestöä, Akava ja STTK.

"Työnantajien joustamattomuus johti siihen, että neuvotteluissa ei näillä näkymin voida edetä", STTK:n puheenjohtaja Antti Palola sanoo.

"Palkansaajat olivat valmiita tekemään kompromisseja, mutta työnantajat eivät halunneet edes keskustella omien laittomuuksiensa vähentämisestä", sanoo Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder.

Palkansaajapuoli olisi ollut valmis jonkin verran nostamaan sakkosummia, jos se olisi saanut omia vaatimuksiaan läpi.

Palkansaajat halusivat muun muassa vahvistaa pääluottamusmiehen asemaa, laittaa alipalkkauksen kuriin, lakko-oikeuden työrauhan aikaisiin paikallisneuvotteluihin, kieltää turvaamisoikeuden käytön lakkotilanteissa, hankkia liitoille kollektiivisen kanneoikeuden ja rajoittaa työnantajan liittovaihdoksia tapauksissa, joissa se johtaa palkansaajien etuuksien heikentämiseen.

EK:n mukaan neuvottelut kariutuivat siihen, ettei EK:lla ja palkansaajajärjestöillä ole yhteistä näkemystä Suomen tilanteen vakavuudesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat