Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Äärioikeistoaktiivi vastaa tänään syytteeseen – muistikortilla tietoja satojen vakaumuksista

Kotimaa
 

Äärioikeistolaisen Suomen vastarintaliikkeen aktiivi joutuu tänään tiistaina vastaamaan syytteeseen henkilörekisteririkoksesta Keski-Suomen käräjäoikeudessa Jyväskylässä. Syytteen mukaan mies oli kerännyt muistitikulle tietoja yli 300 ihmisen yhteiskunnallisesta, poliittisesta ja uskonnollisesta vakaumuksesta.

Syyttäjä vaatii hänelle tuntuvaa sakkorangaistusta.

Mitä tietoja muistitikku sisälsi?

Poliisin esitutkinnan mukaan 29-vuotias jyväskyläläismies oli kerännyt, ryhmitellyt ja tallentanut muistitikulleen yli 300 henkilön valokuvat ja arkaluonteisina pidettäviä tietoja heidän yhteiskunnallisesta, poliittisesta ja uskonnollisesta vakaumuksestaan.

Henkilötiedot oli jaettu noin kymmeneen pääryhmään, jotka oli nimetty muun muassa oikeistoksi, vasemmistoksi, juutalaisiksi, rotupettureiksi ja eliittiseuroiksi.

Millainen syytetyn tausta on?

Jyväskyläläismies on toiminut Suomen vastarintaliikkeeksi kutsutussa uusnatsiporukassa. Sen nettisivustolla hänet on nimetty ryhmänjohtajaksi.

Mies on julkaissut samoilla nettisivuilla useita kirjoituksia Suomen vastarintaliikkeen aktiivien toiminnasta. Hän on kirjoittanut muun muassa osallistumisestaan äärioikeiston vappumarssille Saksassa.

Mies oli osallisena myös Jyväskylän kahden vuoden takaisessa kirjastopuukotustapauksessa. Satojen ihmisten tietoja sisältänyt muistitikku löytyi juuri kirjastopuukotuksen poliisitutkinnan yhteydessä.

Käräjäoikeus tuomitsi kuukausi sitten hänet kirjastopuukotustapauksesta sakkoihin muun muassa avunannosta kokouksen estämisen yritykseen ja lievästä ampuma-aserikoksesta.

Mies joutui ensimmäisen kerran käräjille jo alaikäisenä, kun hän pahoinpiteli kaverinsa kanssa heille tuntematonta polkupyöräilijää ja yritti vapautua vartijan ja poliisin otteesta rimpuilemalla. Hän sai tuolloin sakkorangaistuksen.

Mikä on Suomen vastarintaliike, jossa syytetty toimii aktiivisesti?

Suomen vastarintaliike on uusnatsiliike, jonka jotkut jäsenet ovat syyllistyneet väkivaltaan. Sisäministeriö on luokitellut "organisoidun, demokratianvastaisen ja militantin" Suomen vastarintaliikkeen "potentiaalisesti vaaralliseksi".

Liikkeessä on arvioitu olevan muutamia kymmeniä jäseniä. Ryhmän aktiivit ovat muun muassa jakaneet lentolehtisiä ja liimanneet julkisille paikoille tarroja.

Suomen vastarintaliike on verkostoitunut veljesjärjestöihin muissa Pohjoismaissa. Liikkeen päämäärä on yhteispohjoismainen kansallissosialistinen tasavalta, joka ei kuuluisi Euroopan unioniin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat