Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomesta tuli Viron vaalien taistelutanner

Viron suurlähetystö on yllättynyt puolueiden Suomen-kampanjoista

Kotimaa
 
Mika Ranta HS
Viron Sdp:n mainoskampanja on yltänyt myös Kisahallin raitiovaunupysäkille Helsingissä.
Viron Sdp:n mainoskampanja on yltänyt myös Kisahallin raitiovaunupysäkille Helsingissä. Kuva: Mika Ranta HS

Virolaiset vaalimainokset yllättivät helsinkiläiset kaduilla liikkujat. Tienvarsilla on nähty ainakin Viron Sosiaalidemokraattisen puolueen mainoksia. Virossa käydään parlamenttivaalit 1. maaliskuuta.

Ystävyysseura Tuglasin kulttuurisihteeri Tapio Mäkeläinen pitää ymmärrettävänä, että virolaiset puolueet pyrkivät kampanjoimaan myös Suomessa.

Fakta

Riigikogu on Viron eduskunta

 Virossa valitaan 1. maaliskuuta uudet edustajat 101-paikkaiseen parlamenttiin eli riigikoguun.

 Viime vaaleissa Reformipuolue sai 33 paikkaa, Keskustapuolue 26, oikeistolainen Isänmaan ja Res Publican liitto (IRL) 23 ja Sosiaalidemokraattinen puolue 19 paikkaa.

 Venäjämielisenä pidetty Keskustapuolue on menestynyt gallupeissa. Muut puolueet pitävät sitä mahdottomana hallituskumppanina.

 Virolaisia arvioidaan olevan Suomessa noin satatuhatta, joista pysyvästi asuvia 40 000. Nuorten työikäisten maastamuutto on yhä yksi Viron pahimpia ongelmia.

"Täällä asuu kymmeniätuhansia äänestysikäisiä virolaisia", Mäkeläinen muistuttaa.

Viron Sdp:n mainoskampanja on luontevaa sikäli, että Suomessa työskentelee tuhansia virolaisia esimerkiksi rakennusalalla.

"Sdp saattaa olla heille todennäköisin puolue", Mäkeläinen arvioi.

Viron suurlähetystössä ollaan yllättyneitä kotimaan puolueiden Suomen-kampanjoista.

"Kukaan poliitikko tai puolue ei ole ottanut yhteyttä suurlähetystöön. Kyllä tämä on yllättävä tieto", sanoo lehdistöneuvos Pille Toompere.

Suomen Viro-yhdistysten liitto ry on saanut talven mittaan yhteydenottoja useilta virolaisilta puolueilta. Ehdokkaat olisivat halunneet pitää tilaisuuksiaan yhdistyksen tiloissa.

Yhdistys kieltäytyi puolueettomuuden nimissä. Myöskään mainoksia ei hyväksytty jaettavaksi tai esiteltäväksi.

"Tämä on selvästi kasvava trendi. Seuraavissa vaaleissa entistä useampi puolue innostuu markkinoimaan Suomessa", Mäkeläinen ennustaa.

Suomessa asuu pysyvästi noin 40 000 virolaista ja kymmenettuhannet kulkevat Suomessa töissä.

Maanantaina päättynyt ulkomaiden ennakkoäänestys keräsi Viron suurlähetystöön vain 200 äänestäjää. Suomessa asuvat virolaiset voivat tosin äänestää vielä sähköisesti e-vaaleissa henkilökortin avulla. Sähköinen äänestäminen käynnistyy loppuviikosta.

Virolaisten äänestysaktiivisuus ei ole perinteisesti kovin vilkasta. Edellisissä parlamenttivaaleissa neljä vuotta sitten äänestysaktiivisuus oli 63 prosenttia mitä pidettiin virolaisittain korkeana.

Suomessa vuodesta 2000 asunut virolainen Tiia Sirviö, 36, ei ole vielä äänestänyt.

Hän arvioi olevansa tyypillinen Suomessa asuva virolainen – niin integroitunut suomalaiseen yhteiskuntaan, ettei kotimaan politiikkaa tule enää niin paljon seurattua.

Puolueesta Sirviö on kuitenkin varma. Hänen äänensä saa aina Reformipuolue, markkinaliberaali keskusta-oikeistolainen puolue, jolla on tällä hetkellä eniten paikkoja Viron parlamentissa.

"Odotan tietysti, että Reformipuolue voittaa näissäkin vaaleissa. Liberaali talouspolitiikka on ollut menestyksen avain Viron mittakaavassa."

Toisaalta Sirviö ei panisi pahakseen, vaikka vasemmisto saisi enemmän valtaa.

"Pienen ihmisen huolia otettaisiin ehkä enemmän huomioon. Tosin kyllä minun sukulaiseni ovat tyytyväisiä koulutukseen ja terveydenhuoltoon Virossa nykyään."

Sirviö toisi Virosta Suomeen tasaveron.

"Se kannustaa tekemään töitä. Kun uhraa aikaansa ja tekee enemmän töitä ja palkka vähän nousee, ilo onnistumisesta ja työn teosta ei katoa kasvaviin veroihin."

Viron vaaleista on gallupien mukaan tulossa tasaiset. Voittajaksi on ennakoitu sekä Reformipuoluetta, sosiaalidemokraatteja että Keskustapuoluettakin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat