Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtiovarainvaliokunta: Sote-uudistuksessa isot taloudelliset riskit

"Ne kunnat, joiden rahoitusmenot ovat korkeat, voittavat."

Kotimaa
 

Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan mukaan on olemassa suuret riskit, että sote-uudistuksesta ei saada tavoiteltuja taloudellisia hyötyjä.

Valiokunta antoi lausuntonsa laista sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämiseksi tiistaina.

Valiokunnan mukaan sote-järjestelmän tehostaminen on välttämättöntä julkisen talouden kestävyysvajeen kaventamiseksi. Tavoitteena on kaventaa kestävyysvajetta ja hillitä kustannusten kasvua 850 miljoonaa euroa vuosina 2017–2021.

Valtiovarainvaliokunnan mukaan taloudellisten vaikutusten luotettava arviointi on mahdotonta. Valiokunta kuitenkin arvelee, että esityksen avulla on mahdollista saavuttaa "laskennallista potentiaalista kustannusten kasvun hillitsemistä".

"Niiden toteutuminen saattaa kuitenkin tapahtua vasta siirtymäajan 2017–2021 jälkeen ja riskit myös sille, ettei tavoiteltuja taloudellisia hyötyjä saada, ovat suuret", se lisää.

Kunnat rahoittavat sote-alueiden toiminnan maksuilla, jotka perustuvat kunnan asukaslukuun, ikärakenteeseen ja sairastavuuteen. Kuntayhtymille siirretään keskimäärin 46 prosenttia kuntien menoista

Valiokunta on huolissaan muutospaineista, jotka voivat kohdistua kuntien veroprosenttiin, velkaantumiseen tai toteutua leikkauksina.

"Vaarana on, että sopeuttaminen tapahtuisi nimenomaan kunnille jäävissä tehtävissä, esimerkiksi perusopetuksen ja päivähoidon järjestämisessä."

Alueiden välinen todellinen kustannustenjako selviää vasta vuonna 2017. Valiokunta toteaa, että esitetyssä rahoitusjärjestelmässä ne kunnat, joiden rahoitusmenot ovat korkeat, voittavat. Ne, joilla menot ovat alhaiset, häviävät.

"Näyttää siltä, ettei esitys ainakaan palkitse niitä kuntia, jotka ovat saaneet ylläpidettyä järjestämislain mukaista rahoitusosuutta alempaa kustannustasoa".

Valtiovarainvaliokunta antoi lausuntonsa sosiaali- ja terveysvaliokunnalle, joka tekee asiasta mietinnön. Ratkaisevaa perustuslakivaliokunnan lausuntoa odotetaan joko tänään keskiviikkona tai torstaina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat