Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsi ja Suomi luovat valmiudet puolustusyhteistyöhön kriiseissä

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat

Nykyisellään Ruotsin ja Suomen puolustusyhteistyö rajoittuu rauhanaikaan. Sotilaiden raportissa ei yksilöidä esimerkiksi kriisinajan yhteistyön edellyttämiä lainsäädännön muutoksia, vaan keskitytään konkreettisiin ehdotuksiin. Raportissa esitetään, että Ruotsille ja Suomelle rakennetaan yhteisiä joukkoja ja valmiuksia.

Yhteistyön vieminen uudelle tasolle käynnistyi jo viisi vuotta sitten, kun Suomi ja Ruotsi ryhtyivät salaa vaihtamaan tietoja kriisiajan valmiuksista.

Laajennettu yhteistyö koskisi kaikkia puolustushaaroja. Raporttiin sisältyy joukko yhteistyöehdotuksia muun muassa kaluston uusinnassa. Julkisuudessa on puhuttu yhteistyöstä merivoimien alushankinnoissa. Ilmavoimien hävittäjähankinnat eivät ole puolustusyhteistyön osa.

Viestiliikenne

Ensimmäinen raportissa esitetty uusi käytännön toimi on turvallisen viestiyhteyden rakentaminen Ruotsin ja Suomen välille. Se tarkoittaisi digitaalista kaapeliyhteyttä, jota voisi käyttää sekä tietoliikenteeseen että esimerkiksi ilma- ja merikuvatietojen vaihtamiseen.

Merivoimat

Merivoimilla pitäisi ehdotuksen mukaan olla yhteinen osasto vuoteen 2023 mennessä. Nykyinen yhteinen maihinnousuosasto olisi sen osa. Ruotsin sukellusveneet eivät olisi osastossa mukana, mutta sen sijaan maat harjoittelisivat yhdessä muun muassa sukellusvenetorjuntaa.

Ilmavoimat

Ehdotuksessa ilmavoimille perustettavan yhteisen osaston koneet käyttäisivät tukikohtia molemmissa maissa. Samalla periaatteella alukset käyttäisivät molempien maiden satamia.

Tavoitteena olisi ilmavoimien kyky operoida yhdessä.

Maavoimat

Maavoimille esitetään yhteistä prikaatia, jonka isäntämaana toimisi Suomi. Mukana olisi molemmista maista pataljoonia, jotka voisivat toimia erillisenä sekä kriisinhallinnassa että lähialueen konflikteissa, jos niin päätettäisiin. Yhteistyöhön kuuluisi myös yhteinen helikopteriosasto.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat