Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS:n vaalikone toimii kuin deittipalvelu

Uudenlainen vaalikone auttaa äänestäjää löytämään ensisijaisesti sopivan puolueen – sitten vasta ehdokkaan

Kotimaa
 
Laura Sarpola

Helsingin Sanomien vaalikone on nyt avattu hs.fi:ssä.

Vaalikoneeseen on tähän mennessä vastannut noin 1 200 eduskuntavaaliehdokasta. Kaikkiaan ehdokkaita on noin 2 000.

Periaatteessa vaalikone toimii kuin deittipalvelu. Ehdokkaat ja äänestäjät vastaavat samoihin kysymyksiin, jonka jälkeen kone etsii parhaiten yhteensopivat parit. HS:n konetta on kuitenkin viety tästä askel eteenpäin.

Suomen vaalijärjestelmä on henkilö- ja puoluevaalin yhdistelmä, jossa yhdellä numerolla äänestetään sekä henkilöä että puoluetta. Siksi HS:n vaalikone määrittelee vastaajalle ensin puolueen, jonka ehdokkaiden vastaukset ovat lähimpänä äänestäjän vastauksia.

Tämän jälkeen kone esittelee, ketkä kyseisen puolueen ehdokkaista ovat lähimpänä vastaajan näkemyksiä.

Kolmantena ominaisuutena vaalikone kertoo kaikista ehdokkaista – siis puolueesta riippumatta – ketkä ovat lähimpänä ja kauimpana vastaajan arvomaailmasta.

Kaikkiaan vaalikoneessa on 30 kysymystä. Viimeiset kymmenen arvokysymystä on muotoiltu yhteistyössä kahden Helsingin yliopiston tutkijan, sosiologi Tuomas Ylä-Anttilan ja tilastotieteilijä Teemu Kemppaisen kanssa.

Näiden kysymysten pohjalta sekä ehdokkaat että äänestäjät sijoitetaan arvokartalle. Nelikenttä jakautuu oikeisto–vasemmisto- ja liberaali–konservatiivi-akseleille.

Äänestäjä voi jakaa vaalikonetuloksensa myös Facebookissa. Tällöin hän ja hänen kaverinsa pääsevät vertaamaan tuloksia keskenään.

Vaalikoneen kysymyksiä on testattu perusteellisesti. Koekäyttäjinä olivat HS-politiikan Facebook-sivun aktiivit, joiden palautteen perusteella kysymyksiä on valittu sekä myös muotoiltu paremmiksi. Kysymysten valitsemisessa keskeinen kriteeri on ollut, että niiden avulla saadaan eroja sekä ehdokkaiden että puolueiden välille.

Vaalikoneessa on aika turha kysyä asioita, joista kaikki ovat yhtä mieltä.

Esimerkiksi kysymys ruotsin pakollisesta opiskelusta koulussa jakaa selkeästi ehdokkaat myös puolueiden sisällä. Vastausten perusteella hieman yli puolet vastustaa pakkoruotsia.

Toisaalta kysymys Natosta ei samalla tavalla jaa vastaajia. Ehdokkaista 73 prosenttia vastasi kieltävästi kysymykseen, tulisiko Suomen ryhtyä valmistelemaan Nato-jäsenyyttä ensi vaalikaudella. Kokoomuksen ehdokkaista yli 90 prosenttia kuitenkin haluaisi ryhtyä valmistelemaan jäsenyyttä. Perussuomalaisista Natoon menoa valmistelisi 9, keskustalaisista 7, demareista 5,5 prosenttia.

 

Vaalikone löytyy osoitteesta www.vaalikone.fi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat