Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Piraattituotteiden valvonta ontuu

Tulli pysäytti viime vuonna 100 000 tuoteväärennöstä. Määrä on pienentynyt viime vuosina puolella miljoonalla.

Kotimaa
 
Tulli
Tulli tiedotti tiistaina, että Hongkongista saapui viime vuoden lopussa yli 1,3 miljoonan euron arvoinen lentorahtilähetys piraattipuhelimia. Ne hävitettiin jätteenkäsittelylaitoksella.
Tulli tiedotti tiistaina, että Hongkongista saapui viime vuoden lopussa yli 1,3 miljoonan euron arvoinen lentorahtilähetys piraattipuhelimia. Ne hävitettiin jätteenkäsittelylaitoksella. Kuva: Tulli

Tulli pysäyttää vuosi vuodelta vähemmän ulkomailta lähetettyjä piraattituotteita. Muutokseen on vaikuttanut muun muassa se, että tuoteväärennökset kulkevat aiempaa useammin pienissä pakkauksissa ja erissä.

Viime vuonna tullin haaviin jäi enää noin 100 000 piraattituotetta, kun esimerkiksi vuonna 2011 määrä oli 550 000 ja vuonna 2009 670 000.

"Lähetysten kuljetustavat ovat muuttuneet. Tuoteväärennöksiä ei tule enää suurina erinä kerralla merikonteissa, joista ne jaettaisiin myöhemmin edelleen välitettäviksi", kertoo tulliylitarkastaja Riikka Pakkanen.

"Nyt tuotteet kulkevat entistä useammin posti- tai pikarahtilähetyksinä suoraan käyttäjälle. Sama ilmiö on havaittu kaikissa EU-maissa."

Pakkasen mukaan piraattituotteiden valmistajat ovat todennäköisesti ymmärtäneet, että pienet lähetykset on helpompi saada viranomaisvalvonnan läpi markkinoille kuin suuret erät. Ilmiötä selittää myös nettitilausten voimakas lisääntyminen ulkomaisista verkkokaupoista.

"Kun yksityiset henkilöt tilaavat jotain tuotetta yksi tai kaksi kappaletta kerrallaan, niin siihen on vaikea puuttua", Pakkanen sanoo.

Erityisen suuri vaikutus on ollut myös laintulkinnan muutoksella.

Ennen vuotta 2012 Tulli pysäytti lähtökohtaisesti kaikki havaitsemansa tuoteväärennöslähetykset riippumatta siitä, minkä maan markkinoille tuotteet ovat olleet matkalla.

Suomi päätyi kuitenkin muuttamaan linjaansa EU-tuomioistuimen ratkaisun vuoksi. Nykyisin Tulli pysäyttää vain sellaiset lähetykset, joiden se epäilee päätyvän Suomeen tai muualle EU:n alueelle.

Jos piraattituotteet ovat matkalla EU:n ulkopuolelle eikä viitteitä vilpistä ole havaittavissa, piraattilähetys saa jatkaa matkaansa Suomesta eteenpäin.

Viime vuonna tulli pysäytti erityisen paljon väärennettyjä älypuhelimia ja niiden oheislaitteita. Loppuvuodesta Hongkongista saapui lentorahtina Suomeen yli 1,3 miljoonan euron arvoinen 2 500 piraattiälypuhelimen erä. Se oli Tullin mukaan tarkoitettu EU:n markkinoille.

"Vuonna 2013 trendinä olivat puolestaan autojen varaosat. Kun jotain tiettyä tuotetta jää yhtenä vuotena suuri määrä kiinni, seuraavana vuonna lähettäjät käyttävät toista toimitusreittiä", Pakkanen sanoo.

Vuodesta toiseen liikkuu runsaasti väärennettyjä vaatteita, käsilaukkuja ja muita vastaavia tuotteita. Piraattituotteet ovat tyypillisesti peräisin Aasiasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat