Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinkiläinen poliisi vangittiin lahjuksenotosta

Karhu-ryhmää varustaneen yhtiön edustajaa epäillään lahjuksenannosta

Kotimaa
 
Marko Sorsa
Lahjusjupakassa on selvitetty muun muassa poliisin autokauppoja. Kuvan Toyota on samaa mallia, mutta eri yksilö, josta kaupat tehtiin.
Lahjusjupakassa on selvitetty muun muassa poliisin autokauppoja. Kuvan Toyota on samaa mallia, mutta eri yksilö, josta kaupat tehtiin. Kuva: Marko Sorsa

Helsingin käräjäoikeus on vanginnut Helsingin poliisilaitoksen ylikonstaapelin epäiltynä törkeästä lahjuksen ottamisesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Mies on toiminut valmiusyksikkö Karhun varajohtajana.

Artikkeliin liittyvät

Samalla käräjäoikeus vangitsi suomalaisen firman johtoon kuuluvan miehen. Yritys on myynyt Karhulle erilaisia varusteita, muun muassa suojaliivejä ja köysiä. Miestä epäillään törkeästä lahjuksen antamisesta.

Molemmat miehet vangittiin syytä epäillä -perusteella eli alemmalla näyttökynnyksellä. Vangitseminen on sen takia käsiteltävä uudelleen viimeistään viikon päästä.

Kyseisen firman kautta Karhulle hankittiin viitisen vuotta sitten muun muassa kaksi panssaroitua ajoneuvoa. Hankinta meni täydellisesti pieleen. Ulkomailla panssaroidut autot eivät läpäisseet Suomessa katsastusta, joten poliisi lahjoitti autot ulkoministeriön käyttöön.

Tutkinnanjohtaja Jukka Haaviston mukaan tutkinta ei koske pelkästään panssariautokauppoja, vaan kyse on laajemmasta kokonaisuudesta. Diaaritietojen mukaan rikosten epäillään alkaneen vuonna 2006 ja päättyneen 2010.

Tutkinta alkoi Helsingin poliisin omista selvityksistä. Helsingin poliisikomentajan Lasse Aapion mukaan poliisin johto sai hiljattain vihjeen asiasta. Muutaman päivän selvittelyjen jälkeen poliisi siirsi asian syyttäjävetoiseen esitutkintaan.

"Saimme vinkin asiasta, ja selvittelyjen perusteella syntyi käsitys, että joitain rahansiirtoja on tapahtunut. Asia siirrettiin lennosta syyttäjälle", Aapio kertoo.

Asia siirrettiin esitutkintaan viime perjantaina. Miehet otettiin kiinni saman tien.

Tutkinnanjohtaja Haavisto ei halua kertoa yksityiskohtia epäillyistä lahjuksista tai niiden suuruusluokasta. Hän kuitenkin toteaa, että oikeuskäytännön mukaan törkeän lahjuksen raja kulkee noin 7 000 eurossa.

"Tämän rajan yli tässä mennään. Tutkinta liittyy siihen, onko yrityksestä tullut hankintojen yhteydessä perusteettomia etuja. Tutkinnassa ollaan kuitenkin vielä ihan alkuvaiheessa", Haavisto sanoo.

Helsingin poliisi on jo käynnistänyt prosessin ylikonstaapelin pidättämiseksi virasta.

Oikaisu 18.2. klo 07.09:
Artikkelin toisessa otsikossa kerrottiin virheellisesti, että yrittäjä sai syytteen lahjuksen antamisesta. Kyseessä on kuitenkin vasta epäily.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat