Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eduskunta väheksyi hallituksen alv-esitystä

Arvonlisäverollisen liikevaihdon alarajan korotusta pidettiin lähinnä hyvän tahdon eleenä

Kotimaa
 
Heli Paasio
Heli Paasio

Eduskunnan mielestä arvonlisäverollisen vuosiliikevaihdon alarajan nostamisesta 8 500 eurosta 10 000 euroon ei ole paljonkaan hyötyä.

Hallituksen esitystä pidettiin eduskunnan lähetekeskustelussa aivan kosmeettisena ja työllisyyden kannalta merkityksettömänä. Niin hallituksesta kuin oppositiostakin todettiin, että muutos on oikeansuuntainen, mutta täysin riittämätön.

Samalla kun hallitus esittää alv:n alarajan nostoa, se esittää veron huojennusalueen ylärajan nostamista 22 500 eurosta 30 000 euroon.

Monenlaisia toivomuksia ja näkemyksiä esiintyi siitä, mikä olisi paras alv:n alaraja, jotta se kannustaisi yrittäjiä edistämään liiketoimintaansa.

"Järjetöntä kuultavaa. Täällä käydään huutokauppaa ennen vaaleja, kuka nostaa kuinkakin paljon ja minne mennään", sanoi Heli Paasio (sd).

Perussuomalaiset huomauttivat, että he eivät käy huutokauppaa, koska ovat esittäneet alarajaa 20 000 euroon jo vuodesta 2011. Alarajan nostaminen yli 10 000 euron rajan vaatisi EU-komission luvan.

Valtiovarainvaliokunnan verojaoston jäsen Kari Uotila (vas) kertoi, mitä mieltä ovat valtiovarainministeriön asiantuntijat.

"Käytännössä työllisyysvaikutuksia ei näytä tulevan. Kysymys on siitä, että harrastuksenomaisesta toiminnasta siirrytään verolliseen toimintaan. Myönteinen liike, mutta ei yksiselitteisen positiivinen."

Hallituksen esittämät muutokset vähentävät valtion verotuloja 41 miljoonaa euroa vuodessa. Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi (kok) mietti, olisiko raha ollut kohdennettavissa paremminkin.

"Kauhean suurta kannustinvaikutusta tällä ei ole. Sinänsä tämä on signaali, että hallitus pyrkii edistämään yritystoimintaa, mutta aika kallis keino tämä kaiken kaikkiaan on."

Kenelläkään ei ollut syytä vastustaa esitystä, mutta Markus Lohi (kesk) näki alarajassa kannustinloukon. "Jos euronkin tienaat enemmän kuin tämän alarajan, joudut maksamaan koko liikevaihdosta arvonlisäveron. Jos tienaat euron vähemmän, ei tarvi maksaa mistään."

Hän pitikin parempana huojennuksen ylärajan hilaamista ylöspäin, koska siihen ei sisälly kannustinloukkoa.

Hallitus esitti myös, että kuitintarjoamisvelvollisuutta käteiskaupassa muutettaisiin niin, että sekin koskee vain yrityksiä, joiden vuosiliikevaihto on vähintään 10 000 euroa.

Kuittipakolla on tarkoitus kitkeä harmaata taloutta, mutta moni kansanedustaja näki sen turhana byrokratiana.

"Isot rosvot ovat muualla, nämä on nakkivarkaita, jos näitä kuittiasioita pyöritellään täällä. Tämmöisestä jonninjoutavasta byrokratiasta on päästävä pois", latasi Osmo Kokko (ps).

Valtiovarainministeriön mukaan alv:n alarajan nostamisen vuoksi 2 000 yrittäjää vapautuu verosta.

Veronhuojennuksen ylärajan nostamisen johdosta huojennuksen piiriin arvioidaan tulevan 20 000 uutta yritystä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat