Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ekopaasto haastaa hiljentymään kestävästi

Kampanja kannustaa miettimään kulutuksen ympäristövaikutuksia

Kotimaa
 
Juha Metso
Ilkka Sipiläinen
Ilkka Sipiläinen Kuva: Juha Metso

Paasto on vanha kristillinen perinne, jonka avulla ihminen tavoittelee mielenmuutosta ja keskittyy olennaiseen – keventää, hiljentää ja hiljentyy.

Tänään keskiviikkona puolestaan alkaa ekopaasto, joka kestää pääsiäiseen.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon, Suomen ympäristökeskuksen (Syke), Marttojen ja Kirkon Ulkomaanavun Changemaker-verkoston järjestämä kampanja kannustaa ihmisiä miettimään myös kulutuksen ympäristövaikutuksia.

 
Yhteiskunnan ja kestävän kehityksen asiantuntija rovasti Ilkka Sipiläinen Kirkkohallituksesta, mikä on ekopaasto?
"Kaikissa uskonnoissa on ollut aikoja, jolloin on mietitty kriittisesti elämäntapaa ja haluttu kohtuullistaa sitä. Ekopaasto on tällaisen kulttuuriin kuuluvan paaston mahdollisuuden tuomista ihmisten luo. Se on nykyaikainen paaston tapa, joka liittyy myös ilmastonmuutoksen hillitsemiseen."

 
Kuinka moni suomalainen ottaa osaa ekopaastoon?
"Ensimmäisenä vuonna Facebook-sivuillamme oli 7 000 tykkääjää, mutta kuka oikeasti paastosi, on vaikea sanoa. Nyt kampanja käydään sosiaalisessa mediassa, ja siihen osallistutaan sitoutumalla omaan paastopäätökseen."

 
Miten ihminen voi keventää ympäristökuormitusta ja ekologista selkäreppuaan?
"Monissa vanhoissa tavoissa on paljon sellaista, joka nimenomaan liittyy tähän. Ruoka on vahvasti mukana, samoin elämäntavan yksinkertaistaminen ja hiljentäminen eli asuminen ja liikkuminen. Tarkoitus on haastaa ihmiset syvemminkin miettimään omaa elämäntapaansa."

 
Paastoatko itse?
"Kyllä. En syö muutenkaan kovin paljon lihaa, mutta paaston aikana jätän sen kokonaan pois. Lihantuotanto on iso ilmastokuormittaja. Jätän viinin pois paastonajaksi muutamaa ennalta suunniteltua poikkeusta lukuun ottamatta. Muutenkin yritän hidastaa tahtia. Päivittäisen liikkumiseni hiilijalanjälkeä en voi pienentää, koska kuljen työmatkat pyöräillen tai juosten."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat