Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Televisio, pelit, penkkiurheilu ja alkoholi yhdistävät suomalaisia

Kotimaa
 

Televisio

Televisio kerää yhä suuren osan suomalaisia äärelleen, ja katselu on viime vuosina pysynyt suunnilleen samana: yli kymmenvuotiaat katsovat televisiota noin kolme tuntia päivässä.

Toisaalta katselu keskittyy koko ajan vanhempiin, ja aktiivisimpia ovat yli 65-vuotiaat.

Yhä on kuitenkin mahdollista koota television ääreen yli kaksi miljoonaa suomalaista samaan aikaan.

Näin käy, kun Yle esittää itsenäisyyspäivän vastaanottoa.

Viihdeohjelmista Putousta seurasi vuonna 2014 liki kaksi miljoonaa katsojaa. Myös muu viihde kuten Tanssii tähtienkanssa ja Vain elämää kerää helposti puolitoista miljoonaa katsojaa samaan aikaan ruudun ääreen.

Pelit

Pelitutkija Mikko Meriläinen ajoittaa nykyisen pelikulttuurin synnyn 1980-luvulle, kun Commodore 64 -tietokone ja tätä seuranneet Nintendon 8-bittiset NES-konsolit yleistyivät.

Vuonna 2009 Rovion Angry Birds teki kuitenkin pelaamisesta valtavirtaa myös keski-ikäisten keskuudessa.

Viimeisimmän pelaajabarometrin mukaan aktiivisesti kerran kuussa tai useammin digitaalisia pelejä pelaa 52,5 prosenttia suomalaisista.

Pelejä ei siten voi enää pitää marginaalisena kulttuurina, Meriläinen toteaa.

Leikit

Lapset leikkivät pitkälti samoja leikkejä kuin sata vuotta sitten, kertoo Vantaan kaupungin lastenkulttuurin päällikkö Reeli Karimäki. Hän valmistelee leikeistä folkloristiikan väitöskirjaa Helsingin yliopistoon.

"Leikeillä on usein vain vähän eri nimet, ja niihin otetaan vaikutteita myös ympäröivästä maailmasta sekä mediasta."

Esimerkiksi hippa on tunnettu historiassa hyvin monella eri nimellä.

Elokuvat

Kaikkien aikojen katsotuimmat elokuvat Suomessa ovat kotimaisia. Vuonna 1955 julkaistu Edvin Laineen Tuntematon sotilas on kerännyt 2,8 miljoonaa katsojaa. Toiseksi sijoittuu Toivo Särkän vuonna 1941 ohjaama Kulkurin valssi 1,5 katsojalla . James Cameronin vuonna 1998 ohjaaman Titanicin on Suomessa nähnyt hieman yli miljoona katsojaa.

Penkkiurheilu

Viime vuonna Suomen kymmenen katsotuimman ohjelman listalla oli peräti viisi urheiluun liittyvää ohjelmaa. Eniten kiinnosti jääkiekko. Suomen ja Kanadan kohtaamista olympiakaukalossa seurasi 1,8 miljoonaa katsojaa. Urheilua seurataan myös pääosin suorana lähetyksenä.

Saunominen

Saunojen määrä Suomessa on kasvanut huomattavasti kahdessakymmenessä vuodessa, kun huoneistokohtaiset saunat ovat korvanneet taloyhtiöiden saunat – tosin juuri nyt suunta voi olla taas päinvastainen. Joka tapauksessa Suomessa on noin 3,2 miljoonaa saunaa.

Saunominen on kuitenkin vähenemässä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen viime syksynä tekemän selvityksen mukaan lapsiperheet saunovat vähemmän kuin kaksikymmentä vuotta aiemmin.

Alkoholinkäyttö

Suomalaisten ja viinan suhde on aina ollut tiivis, eikä siihen näytä tulevan muutosta.

Päinvastoin: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuore tutkimus kertoo raittiuden vähentyneen ja säännöllisen juomisen lisääntyneen.

Nuoret aloittavat juomisensa myöhemmin, mutta juovat heti täysi-ikäisyyden saavutettuaan vanhempien lailla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat