Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi ja Ruotsi valmistelevat kriisinajan puolustusyhteistyötä

Haglund: Puolustusliittoa ei esitetä, mutta sille olisi vastaisuudessa edellytykset

Kotimaa
 
Alexander Mahmoud
Suomen puolustusministeri Carl Haglund (edessä) ja Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist.
Suomen puolustusministeri Carl Haglund (edessä) ja Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist. Kuva: Alexander Mahmoud

Suomen ja Ruotsin puolustusvoimat ehdottavat, että maiden pitäisi voida toimia sotilaallisesti yhdessä kriisitilanteissa ja konflikteissa. Puolustusliitto tai yhteispuolustus olisi ehdotusten toteutuessa käytännössä mahdollinen, jos näin poliittisesti päätettäisiin, arvioi puolustusministeri Carl Haglund HS:lle tiistaina Tukholmassa.

Haglund ja Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist julkistivat tiistaina Tukholmassa maiden välisen puolustusyhteistyön kehittämistä koskevan loppuraportin. Raportin julkinen versio on noin kymmenen liuskaa, salainen yli sata. Sotilaat vakuuttavat, että salainen osa sisältää lähinnä teknisiä yksityiskohtia.

Raportin ydinlause arvioi, mitä merkitsivät poliittiset päätökset, joilla yhteistyötä laajennettaisiin kattamaan kriisit ja konfliktit. Muutos "lisäisi yhteistyön arvoa huomattavasti".

"Käytännössä tässä luodaan edellytykset toimia yhdessä myös kriisin tullen, mutta se ei tarkoita sitä, että sitoudutaan", Haglund sanoo.

Nykyisin Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö kattaa vain rauhanajan toiminnan. Haglund painottaa, ettei nyt ehdoteta puolustusliittoa.

"Se on poliittinen valinta. Mielestäni johtopäätös tästä on, että sille ei ole kovin paljon käytännön esteitä."

Suomi ja Ruotsi ovat tutkineet puolustusyhteistyön syventämisen mahdollisuuksia entistä tiiviimmin noin puolentoista vuoden ajan. Perusta luotiin, kun maat alkoivat vuonna 2009 salaa vaihtaa tietoja kriisivalmiuksistaan. Nyt tiedonvaihtoa voidaan laajentaa entisestään, kertoo suomalainen puolustuslähde.

Konkreettisista yhteistyön muodoista, kuten yhteisistä meri- ja ilmavoimien osastoista, on kerrottu jo aiemmin työn eri vaiheissa.

Tiistaina esiteltiin loppupäätelmät ja se, mikä on konkreettisesti mahdollista.

Aikomuksena on muun muassa rakentaa pikaisesti yhteinen turvallinen tietoverkko, muodostaa yhteiset meri- ja ilmavoimien osastot ja ottaa yhteiset ilma- ja merivoimien tukikohdat käyttöön. Maavoimille olisi tarkoituksena muodostaa yhteinen prikaati, jossa olisi pataljoonia molemmista maista.

Nopeimmin yhteistyön päämääriin voidaan päästä maavoimissa. Merivoimissa yhteistyö voisi olla totta vuonna 2023 ja ilmavoimissa joskus tämän jälkeen.

"Korkealle asetetut tavoitteet edellyttävät poliittista tukea ja päätöksentekoa", sanoi Suomen merivoimien komentaja Kari Takanen raportin julkistamistilaisuudessa.

Ruotsin Hultqvist korosti myös yhteistyötä muiden Pohjoismaiden kanssa Pohjois-Euroopan vakauden tukemiseksi.

"Tavoitteenamme on syventää yhteistyötä mutta kytkeä se myös yhteen Pohjoismaiden muiden naapuriemme kanssa."

Yhteistyön syventäminen vaatii lainmuutoksia molemmissa maissa. Haglund toteaa silti, ettei raportin valmistelun yhteydessä ole törmätty ylitsepääsemättömiin käytännön esteisiin.

"Esteet ovat sellaisia, jotka voidaan purkaa, jos näin poliittisesti halutaan. Ne eivät ole kovin kummoisia, mutta niitä on."

Haglund sanoo olevansa valmis edistämään raportin ajatuksia nopealla aikataululla. Työhön ryhdytään heti, ja konkreettisia lakiesityksiä päästäisiin Haglundin mukaan antamaan luultavasti ensi hallituskaudella. Hän uskoo, että hankkeella on laaja poliittinen tuki.

"Keskeiset henkilöt tasavallan presidenttiä myöten ovat tästä tietoisia, ja tähän suhtaudutaan laajasti myönteisesti", hän sanoo.

Haglund korostaa, ettei puolustusyhteistyön edistäminen raportin ehdottamalla tavalla muuttaisi Suomen puolustuksen periaatetta. Molemmilla mailla olisi edelleen omat suorituskykyiset joukkonsa.

"Tässä ei tule mitään työnjakoa tai mitään sellaista, mikä muuttaa tätä periaatetta. Se periaate muuttuisi sinä päivänä, jos joko mentäisiin työnjakoon ja työnjako edellyttäisi, että olisi jonkinlaisia velvoitteita toimia yhdessä eli toisin sanoen puolustusliitto, jota tässä ei ehdoteta."

Entä mikä on yhteistyön hinta? Onko kyse säästämisestä?

Haglund toteaa, ettei tavoite ole säästää.

"Kyllä se jotakin maksaa, mutta se iso kuva on se, että kustannukset ovat aika pieniä."

Elina Kervinen HS
Kari Huhta HS
Tukholma

Haglund: Maalla, merellä ja ilmassa oltaisiin yhdessä vuosien päästä
Haglund: Maalla, merellä ja ilmassa oltaisiin yhdessä vuosien päästä
Suomen ja Ruotsin maa-, meri- ja ilmavoimat voisivat tehdä tiivistä yhteistyötä, esittää tuore raportti. Puolustusministeri Carl Haglund (r) kertoi HSTV:lle, missä ajassa yhteistyö olisi mahdollinen ja mitä se maksaisi. Toimittaja: Elina Kervinen HS, kuvaus: Alexander Mahmoud, editointi: Esa Syväkuru HS.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat