Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi ja Ruotsi kisaavat autotestaajista

Ivaloon avattiin tiistaina maailmanluokan sisätestausrata, jossa on lunta kesälläkin

Kotimaa
 
Vesa Ranta
Ivalon Mellanaavan testausrata on 360 metriä pitkä ja ovaalin muotoinen. Toimitusjohtaja Sami Toljamo radan omistavasta Test World Oy:stä esittelee rataa, joka on luokassaan maailman ainoa.
Ivalon Mellanaavan testausrata on 360 metriä pitkä ja ovaalin muotoinen. Toimitusjohtaja Sami Toljamo radan omistavasta Test World Oy:stä esittelee rataa, joka on luokassaan maailman ainoa. Kuva: Vesa Ranta

Lumi pöllähtää, kun Audin rengasvalinnoista vastaavat saksalaiset Thomas Emberger ja Jörg Burghardt ajavat uudella Audi TT:llä ensi kertaa Test World Oy:n sisätestiradalla Ivalon itäpuolella Mellanaavalla.

Maailman ensimmäinen 360 metriä pitkä ja kymmenen metriä leveä, miltei ovaalin muotoinen sisärata vihittiin käyttöön tiistaina.

Artikkeliin liittyvät

"Paparazzit eivät pääse tänne kuvaamaan. Lisäksi tänne saadaan tasaiset lumi- ja talviolosuhteet keskikesälläkin", Test Worldin toimitusjohtaja Sami Toljamo kertoo.

Arktinen testaus on tärkeä osa auto- ja rengasvalmistajien tuotekehitystä, jota Pohjois-Suomessa on tehty 1970-luvulta lähtien.

"Testauskauden pidentämisellä haastamme Ruotsin kilpailijat. Siellä ei ole vielä sisätestausta", Toljamo sanoo.

Kovin kilpailija Ruotsi on jo ohittanut Suomen varsinkin autonvalmistajien testialueena. Muun muassa BMW siirsi autotestauksen Ivalosta Pohjois-Ruotsiin 2000-luvun puolivälissä. Myös monet muutkin automerkit ovat ilmestyneet Ruotsin eteläisen tunturialueen testiradoille, jotka ovat pääosin järven jäällä.

Sen sijaan Suomessa autoja testataan salaa Lapin syrjäseudulla metsään raivatuilla tai suolle jäädytetyillä radoilla, sillä autonvalmistajat kuten Audi, Volkswagen tai Mercedes-Benz eivät halua paljastaa uusia mallejaan.

Testaus työllistää talvella syys- ja kevätsesonkeina satoja työntekijöitä Ivalossa, Muoniossa ja Rovaniemellä, joissa on yhteensä neljä testauspalveluja tarjoavaa yritystä. Niiden yhteenlaskettu liikevaihto oli viime vuonna noin 50 miljoonaa euroa.

Lisäksi Nokian Renkailla on oma rata-alue Ivalon ja Saariselän välillä.

"Yksin Muoniossa testaus työllistää noin 300 ihmistä eli vähintään yhtä paljon kuin matkailu. Sen välilliset vaikutukset ovat suuret. Kunnassa on noin 2 400 asukasta", kertoo Muonion kunnan elinkeinoasiamies Heikki Kauppinen.

Kauppinen on ihmetellen seurannut, miten auliisti Ruotsin valtio on tukenut autotestausta. Arjeplogin, Arvidsjaurin, Älvsbyn ja Kiirunan seudulle on avattu uusia testialueita ja suuria huolto- ja kylmähalleja moottoritestaukseen.

Bosch perusti Arjeplogiin ensimmäisenä oman testikeskuksensa. BMW avasi perässä omansa vuonna 2006. Suurella varaosatoimittajalla TRW Automotivella on puolestaan Arvidsjaurissa suuri auto- ja rengastestikeskus.

Lisäksi Luulajan teknilliseen korkeakouluun on perustettu erillinen ajoneuvotekniikan ja -testauksen keskus (CASTT), joka on mukana testaustoiminnan kehittämisessä.

"Suomessa tarvittaisiin huomattavia kehittämishankkeita ja rahoituspanostuksia myös valtion suunnasta, jotta voisimme pysyä talvitestausten kärkimaana. Koerata- ja tutkimuskeskus- sekä mittaus- ja informaatiojärjestelmien investoinnit ovat verrattavissa keskisuuren teollisuuden investointeihin", sanoo professori Mauri Haataja Oulun yliopistosta.

"Suomessa ei ole riittävästi ymmärretty kasvavan arktisen testauksen mahdollisuuksia", Kauppinen sanoo.

"Kuvaavaa on, ettemme saaneet ainuttakaan ykköspoliitikkoa avaamaan uutta sisätestirataa", Toljamo harmittelee.

Ruotsissa uusimman ulkotestausradan avasi juhlallisin menoin Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa.

"Suhteilla on suuri merkitys", sanoo Arctic Testing Service Oy:n toimitusjohtaja Risto Keskiruokanen. Ford on solminut pitkän vuokrasopimuksen Keskiruokasen kanssa. Se koskee Rovaniemelle valmistuneen suuren testikeskuksen palveluita.

Myös Muoniossa testausbisnestä vuosikymmenet vetänyt Pertti Yliniemi kaavailee suuren kylmätestauskeskuksen rakentamista Oloksen lähettyville Särkitunturille. Yliniemellä on läheiset suhteet saksalaisiin autovalmistajiin. Hän omistaa Lapin suurimman hotelliketjun Lapland Hotelsin. Muun muassa Oloksen hotellin yhteyteen on rakennettu erinomaiset puitteet autotestaajille.

Lapin valtteja ovat pitkä talvi sekä kehittyneet hotelli- ja ravintolapalvelut, joita on paljon pohjoisempana kuin Ruotsissa.

"Talvi on täällä 6–8 viikkoa pitempi kuin Arjeplogin seudulla, jossa viime keväänä tiettävästi yksi auraustraktorin kuljettaja kuoli heikkoihin jäihin ollessaan ratatöissä", Toljamo kertoo.

Toljamo uskoo, että myös ruotsalaiset alkavat rakentaa sisätestihalleja, jos aikaiset keväät yleistyvät.

Tapio Mainio HS
Ivalo

Autonvalmistaja Audin testaajat Thomas Emberger (vas.) ja Jörg Burghardt olivat ensimmäisiä testaajia uudella sisätestausradalla.
Autonvalmistaja Audin testaajat Thomas Emberger (vas.) ja Jörg Burghardt olivat ensimmäisiä testaajia uudella sisätestausradalla.
Maailman ensimmäinen autojen sisätestausrata vihittiin käyttöön Ivalossa
Maailman ensimmäinen autojen sisätestausrata vihittiin käyttöön Ivalossa
Test World Oy:n toimitusjohtaja Sami Toljamo kertoo, mihin sisärataa tarvitaan. Audin rengasvalinnoista vastaavat Thomas Emberger ja Jörg Burghardt kertovat mietteitään sisäradasta. Audi on testannut autoja ja renkaita Ivalossa ulkoradoilla jo 15 vuoden ajan. Toimittaja: Tapio Mainio, kuvaus: Vesa Ranta, leikkaus: Arttu Luhtala.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat