Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ajankohtaisen kakkosen kohtalo puhuttaa – yhtenäiskulttuuri katosi jo aikoja sitten

Suomessa sukupolvi voi jakaa samat kokemukset, mutta niitä ylittävää kulttuuria ei ole paljon

Kotimaa
 
Yle kuvapalvelu
Yleisradion Ajankohtainen kakkonen aloitettiin jo vuonna 1969. Viime vuosina ohjelmaa ovat juontaneet toimittajat Salla Paajanen ja Pasi Toivonen.
Yleisradion Ajankohtainen kakkonen aloitettiin jo vuonna 1969. Viime vuosina ohjelmaa ovat juontaneet toimittajat Salla Paajanen ja Pasi Toivonen. Kuva: Yle kuvapalvelu

Kun Yleisradio ilmoitti lopettavansa Ajankohtainen kakkonen –uutisohjelmansa, virisi keskustelua siitä, ollaanko Suomessa taas pyyhkimässä kansallista muistia. Onhan ohjelmaa lähetetty vuodesta 1969 asti.

Ohjelman tuottaja Reeta Kivihalme luonnehti sitä "hieman jo aikansa eläneeksi" brändiksi. "Nyt täytyy katsoa uusia keinoja lähestyä yleisöjä", hän sanoi.

Eikö yli neljänkymmenen vuoden perinteellä ole arvoa? Eikö siitä luopuminen rapauta yhtenäiskulttuuriamme? Vai onko sellaista ikinä ollutkaan?

Suurella osalla suomalaisista on päiväkotitausta. Päiväkodit yleistyivät 1970-luvulla.
Suurella osalla suomalaisista on päiväkotitausta. Päiväkodit yleistyivät 1970-luvulla.

Jos Suomessa on ollut yhtenäiskulttuuria eli laajaa yhteistä arvo- ja kokemusmaailmaa, sellainen vallitsi sodan jälkeen.

"Silloin valtiollinen joukkoviestintä hoiti sivistystehtävää laajasti ja tehokkaasti", sanoo sosiologi, professori Pertti Alasuutari.

Mediakulttuurin professori Mikko Lehtonen ei ole varma, oliko kulttuuri tuolloinkaan kovin yhtenäinen: "Meillä on ollut porvarillista kulttuuria, työväenkulttuuria ja maalaiskulttuuria."

"Joukkoviestimet ja etenkin televisio purkivat sotien jälkeen aiempaa jakautuneisuutta, mutta toisaalta pian jakauduttiin taas, esimerkiksi korkea- ja populaarikulttuurin osalta."

Yhteisiä kokemuksia toki saatiin, jälleen mediasta.

"Ehkä silloin oltiin yhtenäisimmillään, kun luettiin Väinö Linnan Tuntematonta sotilasta 1954 ja Täällä Pohjantähden alla –romaaneja vuosina 1959–62", Lehtonen pohtii. "Eeppisiä elokuviakin on ollut, samoin televisiosarjoja."

Mitään erityisen suomalaista mediarituaaleissa ei ole.

Siinä, missä suomalaiset yhä tuijottavat vuosittain televisiosta itsenäisyyspäivän vastaanottoa, Yhdysvalloissa keräännytään amerikkalaisen jalkapallon loppuottelun ääreen ja Ruotsissa katsotaan Nobel-juhlallisuuksia.

Yhtenäiskulttuurin sijasta pitäisikin ehkä puhua sukupolvikokemuksista. Pienessä Suomessa ne korostuvat: kun yhteiskunta ei ole kovin jakautunut, muutama ikäluokka jakaa elämässään hyvin samat kokemukset.

Tällöin syntyy myös vahvoja tuntemuksia, kun jokin itselle merkityksellinen ei olekaan toisen ikäisistä tärkeää – kuten murhe Ajankohtaisen kakkosen kohtalosta osoittaa.

"Kun olin nuori, pidin sukupolvikuilua itseni ja vanhempieni välillä suurimpana ihmiskunnan historiassa", Mikko Lehtonen muistaa. "Nyt opetan Tampereen yliopistossa 1990-luvulla syntyneitä nuoria ja tajuan, että ero heihin on vielä suurempi."

Rovio
Vuonna 2009 julkaistu Angry Birds teki pelaamisesta myös keski-ikäisten puuhaa.
Vuonna 2009 julkaistu Angry Birds teki pelaamisesta myös keski-ikäisten puuhaa.

Silti Suomessa on joitain sukupolvia yhdistäviä kokemuksia, kuten rippikoulu. "Nykynuoret kokevat sen hyvin samankaltaisena kuin vanhempansa", kirkkososiologian yliopistonlehtori Kati Niemelä kertoo.

Rippikoulun käyminen on jopa suositumpaa kuin kirkkoon kuuluminen: sen käy 82 prosenttia 15-vuotiaista, kun evankelisluterilaiseen kirkkoon kuuluu noin 75 prosenttia väestöstä.

Rippikoulun suosio kuitenkin laskee suurissa kaupungeissa. Helsinkiläisistä 15-vuotiaista sen käy enää noin 60 prosenttia.

Myös lukeminen pitää pintansa. Tilastokeskuksen ajankäyttötutkimus 2009 kertoo, että 75 prosenttia yli kymmenvuotiaista on lukenut ainakin yhden kirjan tutkimusvuoden aikana.

Tutkija Riitta Hanifi pitää tuloksia edelleen paikkansapitävinä, sillä muutokset ajankäytössä ovat hitaita.

Lukeminen on esimerkki myös siitä, että käyttäytymisessä on sekä äkkimuutoksia että pysyvyyttä, Mikko Lehtonen sanoo.

"Ennen painettu kirja koettiin hyödylliseksi ja tekniset vempaimet viihteeksi. Nyt ne, jotka käyttävät työkseen tietokoneita, ottavat painetun kirjan käteensä saadakseen siitä rentoutusta."

Vesa Ranta
Vuosittain armeijan käy noin 25 000 Suomen kansalaista.
Vuosittain armeijan käy noin 25 000 Suomen kansalaista.

Jussi Nukari Lehtikuva
Viime Linnan juhlissa nähtiin tanssilattialla kirjailija Sofi Oksanen ja sotaveteraani Hannes Hynönen.
Viime Linnan juhlissa nähtiin tanssilattialla kirjailija Sofi Oksanen ja sotaveteraani Hannes Hynönen.

Elvi Rista
Kinkku on edelleen tärkeä osa suomalaista jouluperinnettä.
Kinkku on edelleen tärkeä osa suomalaista jouluperinnettä.

Putous on viime vuosien katsotuin viihdeohjelma. Yksi sen näyttelijöistä on ollut Krista Kosonen.
Putous on viime vuosien katsotuin viihdeohjelma. Yksi sen näyttelijöistä on ollut Krista Kosonen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat