Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valiokunnilta kriittisiä arvioita uudistuksen hyödyistä

Kotimaa
 

Sote-uudistuksen taloudelliset hyödyt uhkaavat jäädä laihoiksi, arvioivat sekä eduskunnan talous- että valtiovarainvaliokunta. Molemmat antoivat lakiesityksestä lausuntonsa tiistaina.

Hallintovaliokunta antaa lausuntonsa vasta perustuslakivaliokunnan jälkeen. Sen jälkeen esitys siirtyy sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsittelyyn.

Talousvaliokunta arvostelee kovin sanoin sote-lakiesitystä siitä, ettei se tuo tarvittavia parannuksia palvelujen tehokkuuteen ja tuottavuuteen. Lakiesityksestä antamassaan lausunnossa valiokunta korostaa, että pelkkä hallintorakenteiden uudistus ei takaa parempia palveluja.

Viiteen sote-alueeseen perustuva hallintomalli johtaa valiokunnan mielestä siihen, että kunnat tilaavat itse itseltään palveluja. Valiokunnan mukaan on perusteltua kysyä, tuottavatko kaavaillut sote-alueet mitään lisäarvoa järjestelmälle.

"Pelkkä uudelleenorganisointi ei riitä, vaan jostakin on löydyttävä myös organisaation tehokkuutta edistävä jännite", talousvaliokunta linjaa.

Valtiovarainvaliokunnan mukaan uudistuksen taloudellisten vaikutusten arviointi on vaikeaa. Uudistus voisi korkeintaan hillitä kustannusten kasvua. On myös olemassa riski, ettei kustannushyötyjä synny lainkaan.

Talousvaliokunnan mukaan laadukkaita palveluja ei saada kohtuullisin kustannuksin ilman asiakkaan valinnanvapautta ja reilua kilpailua, joka kannustaa parantamaan palveluja.

"Yksityinen sektori tulee nähdä toimintaa tukevana kumppanina ja sparraajana, ei järjestelmää romuttavana kilpailijana", lausunto linjaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat