Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lukioiden kohtalo huoletti edustajia

Oppositio pöyristeli koulusäästöjä

Kotimaa
 
Markus Jokela HS
Keskustan varapuheenjohtaja Tuomo Puumala oli ensimmäinen koulutusvälikysymyksen allekirjoittaja. Ministereistä paikalla olivat pääministeri Alexander Stubb, valtiovarainministeri Antti Rinne ja opetusministeri Krista Kiuru.
Keskustan varapuheenjohtaja Tuomo Puumala oli ensimmäinen koulutusvälikysymyksen allekirjoittaja. Ministereistä paikalla olivat pääministeri Alexander Stubb, valtiovarainministeri Antti Rinne ja opetusministeri Krista Kiuru. Kuva: Markus Jokela HS

Syytökset sinkoilivat kiivaasti oppositiolta hallitukselle ja takaisin, kun kansanedustajat pääsivät puimaan koulutuksen hiipuvaa tasa-arvoa keskiviikkona.

Keskustan, perussuomalaisten, vihreitten ja vasemmistoliiton yhteinen välikysymys oli jo vaalikauden 22. välikysymys, mutta ensimmäistä kertaa aiheena oli koulutus.

Artikkeliin liittyvät

Kansanedustaja Tuomo Puumalan (kesk) johdolla hallitukselta ja opetusministeri Krista Kiurulta (sd) tivattiin, miksi koulutuksesta on leikattu historiallisen paljon, 1,7 miljardia euroa.

Erityisenä huolenaiheena olivat toisen asteen koulutukseen eli ammattikouluihin ja lukioihin suunnatut 260 miljoonan euron leikkaukset.

Kansanedustajia askarrutti, miten ammatillisten oppilaitosten ja lukioitten verkko muuttuu, kun koulutuksen järjestäjät joutuvat hakemaan uusia toimilupia ja rahoitus palkitsee tehokkuudesta.

Eniten kritiikkiä esittivät seitsemän tuntia kestäneessä rupeamassa opposition edustajat.

Myös sivistysvaliokunnan puheenjohtajan Raija Vahasalon (kok) mukaan on syytä olla huolissaan pääkaupunkiseudun lukioista, joiden joukossa on paljon myös yksityisiä lukioita.

"Lapin lukioista ei ole huolta, koska uusissa rahoituskriteereissä on erityinen saavutettavuuslisä", Vahasalo arvioi.

Tosin kokoomusedustajilta irtosi kritiikkiä myös oppositiota ja välikysymystä kohtaan. Vahasalonkin mukaan viesti jäi "hyvin hyvin epäselväksi".

Keskustaa moitittiin myös siitä, ettei se ole esittänyt senttiäkään lisää koulutukseen, vaikka omasta mielestään se on esittänyt lukioille 22 miljoonan euron lisämäärärahaa.

Keski-Suomen lukioiden puolesta pelkäsi kansanedustaja Mikael Palola (kok), jonka mukaan sote-puolella on nähty, ettei toimintojen keskittäminen suuriin yksiköihin aina toimi.

Rkp:n Mikaela Nylander suomi poikkeuksellisen ärhäkkäästi vihreitä, joiden hän muistutti olleen päättämässä myös toisen asteen koulutuksen säästöpaketista. Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö väitti olleensa päättämässä rakenteellisesta uudistuksesta, jonka hallitus on muuttanut pelkiksi säästöiksi.

Perussuomalaisten Ritva Elomaa epäili, että "likainen työ toteutetaan kulisseissa", millä hän viittasi yksiköitten lakkauttamiseen, kun koulutuksen järjestämiskriteerejä ja rahoitusta tiukennetaan.

Vasenryhmän Markus Mustajärven mukaan on selvää, että nyt rakennetaan näkymätöntä pakkoa muuttaa koulutuksen perässä: "Pienissä kunnissa ollaan veitsenterällä, kun lukion myötä voi lähteä myös peruskoulun yläaste."

Opetusministeri Kiuru vakuutti, että säästöt on järkevämpää toteuttaa hallitusti eli tehokkuutta lisäämällä kuin opiskelijamääriä vähentämällä ja yksikköhintoja leikkaamalla.

"Järjestäjäverkon karsintaan kohdistuva 69 miljoonan euron leikkaus tarkoittaa vain yhden prosentin vähennystä lukioille", Kiuru tähdensi ja kiteytti, että kyse on "toiminnan sutjakoittamisesta" sen sijaan, että alkaisi "vapaa pudotus".

"Emme myöskään ole esittäneet ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen yhdistämistä, mutta yhteistyön esteitä pitää purkaa", Kiuru vastasi myös korkeakouluja koskevaan kysymykseen. Kaikkinensa keskustelu velloi varhaiskasvatuksesta viittomakielen opetukseen.

Vasemmistoliiton Jari Myllykoski harmitteli keskustelun loppupuolella, että keskiviikkona sorruttiin etsimään syyllisiä ja osoittamaan sormella, ketkä ovat olleet säästöpäätöksiä milloinkin tekemässä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat