Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ensihoitouudistus maksaa mutta vauhdittaa avun tuloa

Kustannukset nousivat paikoin jopa kaksinkertaisiksi. "Säästää ihmishenkiä", sanoo lääkäri.

Kotimaa
 
Kari Pullinen
Ambulanssi ei enää vain vie hoitoon, vaan voi myös hoitaa vaivan paikan päällä. Muutos oli osa viimevuotista ensihoidon uudistusta.
Ambulanssi ei enää vain vie hoitoon, vaan voi myös hoitaa vaivan paikan päällä. Muutos oli osa viimevuotista ensihoidon uudistusta. Kuva: Kari Pullinen

Ensihoidon uudistus näyttää vauhdittaneen ambulanssin saapumista mutta myös nostaneen selvästi kuntien menoja.

Uudistus astui voimaan viime vuoden alussa. Lapissa meni viime vuonna rahaa yli kaksinkertainen summa edelliseen vuoteen verrattuna, Kuntaliiton selvitys osoittaa.

Fakta

Ambulansseja ja paloautoja

 Ensihoito tarkoittaa käytännössä ambulansseja. Lisäksi puhutaan ensivasteesta. Sen voi antaa esimerkiksi paloauto tulemalla onnettomuuspaikalle, jos ambulanssin tulo viivästyy.

 Sairaanhoitopiirit voivat järjestää ensihoidon joko itse, yhdessä pelastuslaitoksen kanssa tai hankkimalla palvelun ulkoa.

 Sote-uudistuksessa ensihoito siirretään viidelle alueelle. Työryhmä pohtii erityisten tilannekeskusten luomista. Niin varmistettaisiin hoidon tasainen laatu.

 Ensihoidosta ja päivystyksestä on juuri tullut laatu- ja potilasturvallisuussuositus.

Menot kasvoivat muuallakin. Keski-Pohjanmaan kustannukset kaksinkertaistuivat, ja Etelä-Pohjanmaallakin nähtiin 50 prosentin nousu.

Uudistus siirsi ensihoidon kuntien vastuulta sairaanhoitopiireille. Tavoite oli tehostaa ensihoitoa ja yhtenäistää ambulanssin odotteluaikoja eri puolilla maata.

Niin näyttää käyneenkin:

"Hoito on huomattavasti tehokkaampaa kuin ennen", sanoo Lapin sairaanhoitopiirin päivystyksen ja ensihoidon ylilääkäri Antti Saari.

"Potilaiden nopea tavoittaminen koheni dramaattisesti."

Samaa sanoo Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin päivystyskeskuksen toiminta-aluejohtaja, ylilääkäri Jari Nihtilä: "Muutos säästää ihmishenkiä."

Kustannukset kasvoivat lähes kaikissa sairaanhoitopiireissä. Menot vähenivät vain Päijät-Hämeessä, joka aikoo säästää tänä vuonna lisää luomalla yhteisen, kuntien rajat ylittävän mallin.

Ensihoitoon menee keskimäärin 35 euroa asukasta kohti vuodessa. Päijät-Häme on keskiarvon tuntumassa, kun taas Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus pärjää lähes 20 eurolla ja Pohjois-Karjalakin runsaalla 20 eurolla.

Toisessa ääripäässä ovat Kainuu 73 ja Lappi 90 eurolla.

"Ensihoito hoitaa etenkin Kainuussa potilaita ilman, että kuljettaa heitä mihinkään", huomauttaa lääkintöneuvos Timo Keistinen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Näin käynee tulevaisuudessa myös Lapissa, jossa päivystyspisteet vähenevät. Ambulanssin ensihoitajat voivat hoitaa ihmisen kotipihalla ja kehottaa hakeutumaan aamulla terveyskeskukseen sen sijaan, että hänet kuljetettaisiin sairaalaan.

Helsingin seudun menoja vähentävät lyhyet välimatkat. Toisaalta niiden pituus ei selitä Lapin menojen kaksinkertaistumista, Saari sanoo:

"Palvelutaso nousi. Kaikissa kunnissa ei ollut ennen välitöntä lähtövalmiutta, mutta joka kunnassa on nyt ensihoitoyksikkö. Se sitoo ihmisiä."

Niin kävi myös Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä, Nihtilä kertoo: "Sairaankuljettajat olivat virka-ajan ulkopuolella varalla, ja hälytyksen tullen he lähtivät liikkeelle vartissa. Nyt kaikki ovat aktiivisessa työssä ja lähtevät liikkeelle minuutissa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat