Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsalainen löysi kodin Kauhavalta

Kun eteläpohjalainen lankakauppa laajensi verkkokauppaansa Ruotsiin, kielitaito löytyi yritykseen kesätyöohjelman kautta

Kotimaa
 
Timo Aalto
Ruotsalainen Pernilla Olsson tuli Nordjobb-ohjelman kautta kesätöihin kauhavalaiseen lankakauppaan ja jäi vakituiseksi työntekijäksi.
Ruotsalainen Pernilla Olsson tuli Nordjobb-ohjelman kautta kesätöihin kauhavalaiseen lankakauppaan ja jäi vakituiseksi työntekijäksi. Kuva: Timo Aalto

Kauhavalainen lankakauppias Kirsti Karppinen toivoi parasta kesäkuussa 2013. Lankava Oy etsi kiivaasti ruotsin kielen osaajaa, koska suunnitelmissa oli verkkokaupan laajennus länsinaapuriin. Sellainen löytyi, kun lankakauppa sai Nordjobb-työntekijän. Ruotsalainen Pernilla Olsson tuli Kauhavalle Tukholmasta.

"Tiesin, että Pernilla haluaa oppia suomea, mutta olin vähän hermona. Jotenkin ajattelin, ettei hän varmasti viihdy Kauhavalla. Mietin, että hän tylsistyy", Karppinen sanoo.

Hermoilu osoittautui turhaksi. Olsson sopeutui työyhteisöön heti. Hän sai jatkosopimuksen ensin syksyksi ja sitten koko vuodeksi 2014. Nyt 29-vuotias entinen nordjobbari on Lankavan palkkalistoilla vakituisena työntekijänä.

"Viihdyn täällä erittäin hyvin. Kaikki on oikeastaan ihan samanlaista kuin Ruotsissa. Siihen on täytynyt totutella, että ihmiset puhuvat minulle välillä suomea, välillä ruotsia ja joskus englantia. Asiat kuitenkin hoituvat."

Olsson on kotoisin Söderhamnista, joka on 25 000 asukkaan kunta. Muutto 17 000 asukkaan Kauhavalle ei siis ollut sellainen kulttuurisokki kuin Karppinen murehti.

Motivaatiota Suomeen hakemiseen Olsson sai sukutaustastaan. Hänen äitinsä ja tämän vanhemmat muuttivat Ruotsiin Saarijärveltä, kun äiti oli kahdeksanvuotias.

"En kuitenkaan oppinut suomea pienenä, mikä jäi harmittamaan. Nyt yritän parhaani mukaan opetella", hän sanoo.

Lankavassa Olssonin tehtäviin on kuulunut muun muassa tilausten käsittelyä, verkkosivujen kääntämistä ja ruotsinkielistä asiakaspalvelua. Kirsti Karppisen mukaan siinä sivussa koko 13 hengen työyhteisö on voinut vahvistaa kielitaitoaan.

"Perheyritykselle sopivan henkilön rekrytoiminen ulkomailta voi olla vaikeaa. Ostimme tammikuussa ruotsalaisen vävbutiken.se-verkkokaupan, joten suuntaamme nyt entistä vahvemmin Ruotsiin", Karppinen sanoo.

Lankavan liikevaihto on ollut tilikausilla 2012 ja 2013 noin 2,9 miljoonaa euroa. Karppinen toivoo, että Ruotsin-markkinat nostavat myynnin yli kolmen miljoonan lähivuosina.

Olsson aikoo tehdä parhaansa, jotta nurkanvaltaus onnistuu.

"Tulevaisuudesta on vaikea sanoa, mutta voisin kuvitella asuvani Kauhavalla pitkään."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat