Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Epävarmat äänestäjät hämmentävät vaalikisaa

Puoluejohtajat uskovat, että "reserviläisten" suuri määrä voi vielä keikuttaa vaalitulosta

Kotimaa
 
AnttiRinne
AnttiRinne

Epävarmojen äänestäjien suuri määrä nostaa jännitystä huhtikuun eduskuntavaaleihin valmistautuvissa puolueissa.

Keskiviikkona julkistetussa HS-gallupissa 38 prosenttia vastanneista ei osannut tai halunnut sanoa, mitä puoluetta äänestäisi nyt eduskuntavaaleissa, tai kertoi, ettei aio käydä uurnilla lainkaan.

Neljän suurimman puolueen puoluesihteerit kertovat pitävänsä suurta "reserviläisten" määrää merkittävänä asiana kampanjakeväässä, jonka asetelma on galluplukujen valossa selkeä.

HS-gallupin mukaan keskusta johtaa vaalikisaa 26,2 prosentin kannatuksella. Hallituspuolueet Sdp ja kokoomus ovat kaukana takana noin 17 prosentin kannatuksella.

Kokoomuksen puoluesihteeri Minna Arve laskee, että noin 400 000 äänestäjää etsii yhä itselleen sopivinta vaihtoehtoa. Hän sanoo pitävänsä hyvänä sitä, että tilanne painostaa puolueita kertomaan omat näkemyksensä selvästi.

"Suomalaiset ovat ansainneet sen, että jokainen puolue esittää omat, selkeät vaihtoehtonsa sen eteen miten Suomi saadaan liikkeelle ja ihmisille töitä."

Myös sosiaalidemokraattien puoluesihteeri Reijo Paananen ja keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen pitivät reserviläisten merkitystä erittäin suurena.

"Siellä on iso joukko ihmisiä, jotka vielä miettivät valintojaan. Eli vaalitulos ei ole millään tavalla kirkossa kuulutettu, kyllä tässä pitää töitä tehdä", Laaninen sanoi.

Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalon mukaan puolueet, joilla on vakiintuneimmat, tottumuksesta samaa puoluetta äänestävät kannattajat, näyttävät olevan nyt kärjessä. "Asiakeskeiset" äänestäjät ovat hänen mukaansa toistaiseksi reservissä.

Perussuomalaisten kannatus on jumiutunut 14 prosenttiin.

"Emme ole gallupeista vielä huolestuneita. Tuo suuri 'reservi' on mielenkiintoinen ja voi muuttaa aika tavalla puolueiden järjestystä, kun se aktivoituu ja lähtee uurnille", Slunga-Poutsalo sanoi.

Hallituspuolueiden puheenjohtajat kommentoivat galluplukemia luottavaisina.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne uskoi vaalivoittoon.

"Keskustan kaula on mahdollista ottaa kiinni, se vain vaatii kovaa jalkatyötä ja ihmisten vakuuttamista tuolla kentällä. Uskon että tilanne tasoittuu merkittävästi vaaleihin mennessä", Rinne sanoi.

Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb sanoi keskiviikkona, että hän ei ole lainkaan huolestunut uusimmista gallupluvuista. Stubb muistutti, että varsinainen tulos nähdään vaalipäivänä.

"Tämä on ammatti, jossa saa juuri sen, mitä ansaitsee, ja se ansaintapäivä on vaalipäivä. Se on demokratian juhlapäivä", hän sanoi.

AlexanderStubb
Alexander
Stubb
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat