Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kesätöihin Tukholmaan vaikka huonolla ruotsilla

Laura Purhonen kuuluu harvenevaan suomalaisnuorten joukkoon, joka innostuu kesätöistä muissa Pohjoismaissa

Kotimaa
 
Johannes Wiehn
Abiturientti Laura Purhonen vahvisti kielitaitoaan työskentelemällä viime kesän Ruotsissa.
Abiturientti Laura Purhonen vahvisti kielitaitoaan työskentelemällä viime kesän Ruotsissa. Kuva: Johannes Wiehn

Kouvolalainen abiturientti Laura Purhonen, 19, teki vuosi sitten rohkean liikkeen. Kun muut ikätoverit tuskailivat töiden vähyyttä Suomessa, Purhonen täytti Nordjobb-kesätyöhakemuksen.

Seuraavana päivänä hän sai sähköpostiviestin, jossa tarjottiin pestiä Tukholmasta yksityisestä hoivakodista.

Fakta

Vielä ehdit hakea Nordjobb-paikkaa

 Olet 18–28-vuotias Pohjoismaiden tai EU:n kansalainen.

 Osaat ruotsia, norjaa tai tanskaa tyydyttävästi.

 Täytä hakemus verkossa: www.nordjobb.org.

 Paikkoja on tarjolla kaikissa Pohjoismaissa.

 Kesätöiden jakaminen alkoi tammikuussa ja jatkuu 31. toukokuuta asti.

 Nordjobbia rahoittavat Pohjoismaiden ministerineuvosto ja kansalliset Pohjola-Norden-yhdistykset, työnantajat sekä työvoimaviranomaiset.

"Kielitaito ei tainnut ratkaista, sillä hakemukseni oli tosi huonolla ruotsilla kirjoitettu. Olin kuitenkin edelliskesänä kaupungin kesätöissä vanhainkodissa, mikä varmaan auttoi."

Purhonen kuuluu harvenevaan suomalaisnuorten joukkoon, joka hakee kesätöitä muista Pohjoismaista. Vielä 2000-luvun alussa yli 4 000 suomalaista 18–28-vuotiasta nuorta haki vuosittain töitä Nordjobb-hankkeen kautta. Viime vuonna hakemusten määrä kasvoi edellisvuodesta, mutta jäi silti 2 500:aan.

Pohjola-Nordenin Nuorisoliiton projektivastaava Mira Korhonen arvelee, että kehityksen taustalla on ruotsin kielen taidon rapautuminen.

"Hyvin harva suomalainen luottaa taitoonsa puhua ruotsia. Olen ollut neljä vuotta tässä hommassa, ja tuntuu, että ruotsin kielen arastelu on lisääntynyt etenkin täysin suomenkielisillä paikkakunnilla."

Ruotsin suosio ylioppilaskirjoituksissa on romahtanut sen jälkeen, kun aineen kirjoittamisesta tuli vapaaehtoista vuonna 2005.

Tänä keväänä pitkän tai keskipitkän ruotsin kirjoituksiin on ilmoittautunut 8 700 lukiolaista. Vielä keväällä 2006 kokeisiin ilmoittautui 16 800 ruotsin kirjoittajaa.

"Vaikea sanoa, onko julkisuudessa käyty keskustelu pakkoruotsista vähentänyt opiskeluintoa. Toisaalta nykyään Suomessa näytetään paljon pohjoismaisia tv-sarjoja, jotka voivat lisätä kiinnostusta kielten opetteluun", Korhonen sanoo.

Artikkeliin liittyvät

Suomen ruotsinopettajien liiton puheenjohtajan Satu Pessin mukaan nuorten taidot ovat heikentyneet kaikissa kielissä yo-kokeen uudistamisen jälkeen. Näin siitä huolimatta, että esimerkiksi ruotsin suullista taitoa korostetaan aiempaa enemmän opetusohjelmassa.

"Korkeakouluista olen kuullut, että myös englannin osaaminen on nyt entistä heikompaa, vaikka toisin voisi luulla."

Laura Purhosen luottamus omaan kielitaitoon vahvistui Tukholman-kesän aikana. Kukaan ei naureskellut, vaikka hän joutui välillä hakemaan sanojaan. Kuullun ymmärtäminen parani harppauksin.

"Olin pari ensimmäistä päivää ihan suu supussa, mutta siitä se lähti. Työpaikalla oli paljon maahanmuuttajia, joten en ollut ainoa, joka puhui ruotsia vieraana kielenä."

Nyt abiturientti odottaa maaliskuussa pidettävää ruotsin yo-koetta levollisin mielin. Kuuntelu pidettiin helmikuun alussa, ja se meni Purhosen mukaan erittäin hyvin.

Tanskassa ja Norjassa Nordjobb-hakemusten määrät ovat lisääntyneet hieman vuoteen 2010 verrattuna, mutta Ruotsissa suosio on vähentynyt vielä enemmän kuin Suomessa.

Nordjobbin ohjelmapäällikkö Fredrik Jakobsen arvelee, että Ruotsin kohentuneet talousnäkymät ovat voineet vähentää paikallisten nuorten intoa hakeutua muihin Pohjoismaihin.

"Suomalaisille nuorille tämä on hyvä uutinen, koska työpaikkoja on tarjolla", hän sanoo.

Viime vuosina entistä useampi suomalainen onkin päässyt Nordjobbin kautta töihin. Vuonna 2014 suomalaisia työllistyi Nordjobbin avulla 264, kun vuosikymmenen alussa luku oli 233.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat