Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Anneli Auer vapaaksi kesällä tai joskus vuonna 2025

Tänään luultavasti ratkeaa, vapautuuko Anneli Auer jo kesällä vai joskus yli vuosikymmenen päästä

Kotimaa
 
Sari Gustafsson Lehtikuva / Lehtikuva
Anneli Auer
Anneli Auer Kuva: Sari Gustafsson Lehtikuva / Lehtikuva

Vaasan hovioikeudessa ratkeaa tänään torstaina pääosin se, missä Anneli Auer viettää elämästään seuraavat vähintään kymmenen vuotta. Ulvilan murha saattaa saada loppupisteen.

Paljon on pohdittavaa siinä, miten kauan Auer tulee istumaan vaihtoehdoista riippuen.

Ensin pitää muistaa se, että hän istuu parhaillaan seksuaalirikostuomiota, joka on jo lainvoimainen. Jos tätä tuomiota ei olisi, Auer odottelisi vapaalla ratkaisua murha-asiaan.

Jos Auer tuomitaan elinkautiseen vankeuteen murhasta, se tietää vähintään kahdentoista vuoden istumista. Näin hän vapautuisi joskus 2020-luvun puolivälin jälkeen, kun Helsingin hovioikeus on ensin tehnyt vaarallisuusarviointinsa.

"Murhan lisäksi vapauttamisen aikaan vaikuttaisivat muut vakavat rikokset, joista Auer on tuomittu. Uskoisin, ettei hän aivan 12 vuodella selviäisi", sanoo rikosoikeuden professori Matti Tolvanen.

Tilanne olisi selvin, jos Aueria ei tuomita. Silloin istuttavana on enää loppu seksuaalirikostuomiosta, jota hän on jo istunut syyskuusta 2011.

Oli tulos kumpi tahansa, hävinnyt osapuoli koettanee saada valitusluvan korkeimpaan oikeuteen. Se tarkoittaa taas kuukausien viivettä ennen kuin tuomio on lainvoimainen.

Vapauttava tuomio sisältäisi yllätyksen elementin, sillä Auer saattaisi olla vapaana todella nopeasti.

Näin siksi, että ensikertalainen istuu yleensä puolet. Auer sai hovioikeudessa seitsemän ja puoli vuotta seksuaalirikoksista, mistä on siis nyt suorittanut jo kolme ja puoli vuotta. Auer saattaisi olla vapaalla jo alkukesästä.

Sitten mutkistuu. Pitää muistaa, että Auer on ennen koko seksuaalirikostapausta ollut vangittuna henkirikoksen vuoksi lähes kaksi vuotta, syyskuusta 2009 heinäkuuhun 2011. Jos hänet tänään tuomitaan elinkautiseen, tämä aika lasketaan mukaan tuomioon.

Mutta voidaanko tämä aika laskea hyvitykseksi myös seksuaalirikostuomiossa, jos Aueria ei tuomita elinkautiseen? Hän on istunut kaikkineen yli viisi vuotta.

Ei voida, sanoo Tolvanen.

"Tutkintavankeusajan vähentämisestä päättää tuomioistuin, eikä se voi syytteen hylätessään määrätä vähennettäväksi tutkintavankeusaikaa muusta rikoksesta ja muussa jutussa tuomitusta rangaistuksesta. Tilanne voisi olla toinen, jos kaikki rikokset olisivat olleet tuomittavina samalla kertaa ja rikoksilla olisi keskinäistä yhteyttä."

Jos Aueria ei tuomita, tulee esiin kysymys syyttömästi vangitulle maksettavista korvauksista.

"Määrästä voi tulla riitaa, mutta valtiokonttori voi myös sopia korvauksesta ilman käräjöintiä. Varmaan vaatimus on kova, kun tutkinnan kesto on pitkä, rikosepäily vakava ja tapaus on saanut valtavasti julkisuutta. Normitaksa kärsimyksestä, sata euroa päivä, varmasti ylitetään."

Lopputulos voi siis olla vaikkapa tällainen: valtio maksaa juuri vapautuneelle seksuaalirikolliselle 600:lta syyttömänä istutulta vankeusvuorokaudelta monta sataa euroa kultakin. Tai sitten murhasta tuomittu seksuaalirikollinen vapautuu vankilasta joskus ennen vuotta 2030.

Tai sitten tapahtuu taas jokin yllätyskäänne.

OIKAISU 20.2.2015 Uutisessa on virhe. Auer ei odottelisi vapaalla, vaan vankeudessa hovioikeuden ratkaisua murha-asiaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat