Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terveysuudistusta ajetaan läpi voimalla – tänään julkistettavasta lausunnosta tulossa "murhaava"

Tänään julkistettavasta ratkaisevasta lausunnosta povataan "murhaavaa". Jatkotyössä yksi vaihtoehto voisi olla jopa viidestä sote-alueesta luopuminen.

Kotimaa
 
Markus Jokela HS
Peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd) ja eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Juha Rehula (kesk) aikovat kertoa sote-valmistelun jatkosta torstaina perustuslakivaliokunnan lausunnon julkistamisen jälkeen.
Peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd) ja eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Juha Rehula (kesk) aikovat kertoa sote-valmistelun jatkosta torstaina perustuslakivaliokunnan lausunnon julkistamisen jälkeen. Kuva: Markus Jokela HS

Eduskunnan perustusvaliokunta antaa tänään torstaina lausuntonsa sosiaali- ja terveyspalvelujen rakenneuudistuksesta eli sotesta. Lausunnosta on tulossa kriittinen, joidenkin mukaan jopa "murhaava".

Pitkään valmistellun uudistuksen eteneminen riippuu perustuslakivaliokunnan kannasta.

HS:n tietojen mukaan keskustalaiset ja demarit ovat jo yhdessä hahmotelleet uudenlaista sote-mallia, jota pyrittäisiin kiireisesti viemään eteenpäin vielä tämän eduskunnan aikana.

Useista lähteistä vahvistettiin keskiviikkona, että peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd) ja eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Juha Rehula (kesk) ovat olleet aktiivisia uuden mallin kehittelyssä.

Huovinen ei keskiviikkona vahvistanut tai kieltänyt asiaa. Hänen mukaansa nyt on odotettava perustuslakivaliokunnan lausuntoa. "Sen jälkeen me katsomme, mitä me sanomme."

Rehula sanoi keskiviikkona, että ei ole olemassa vielä mitään mallia, jolla edettäisiin. Hän muistutti, että soten perustuslailliset ongelmat ovat olleet tiedossa jo viime kesästä lähtien.

Yksi vaihtoehto perustuslaillisten ongelmien ratkaisemiseksi olisi perustaa ainoastaan 19 tuottamisvastuualuetta eikä lainkaan nykysuunnitelman mukaisia viittä sote-aluetta.

Tuottamisvastuualueet saisivat sekä palvelujen järjestämis- että tuottamisvastuun. Ne olisivat kuntayhtymiä kuten nykyiset sairaanhoitopiirit, ja niiden rahoitus voisi tulla kunnilta tai uuden sote-veron kautta.

Toinen vaihtoehto olisi perustaa vain viisi sote-aluetta, jotka saisivat sekä järjestämis- että tuottamisvastuun. Ne tarvitsisivat kuitenkin suorilla vaaleilla valitut päätöksentekijät.

Asiantuntijoiden esittämä ratkaisuesitys on sote-alueille verotusoikeus ja suorilla vaaleilla valittavat päätöksentekijät. Tämä tarkoittaisi kuitenkin maakuntahallintoa ja kokonaan uutta lakiesitystä.

Hallituspuolueet kokoomus ja Sdp eivät ole tähän asti halunneet maakuntahallintoa. Oppositiopuolue keskusta on jo muutama vuosi sitten tehnyt oman kotikunta-maakuntamallinsa.

Sote-uudistuksen parlamentaariseen ohjausryhmään kuuluva vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto sanoi keskiviikkona, että hänkin oli kuullut keskustalaisten ja demarien valmistelevan omaa malliaan.

Alanko-Kahiluodon mielestä "ilmeinen malli" olisi se, mitä asiantuntijat ovat koko ajan esittäneet eli suorat vaalit ja veronkanto-oikeus.

"Muuten pitää olla aika hyvä mielikuvitus, että tähän hätään keksisi demokraattisen ja rahoitukseltaan järkevän ratkaisun."

Jotkut ovat väläyttäneet aikalisää koko sote-hankkeelle.

Alanko-Kahiluoto ei sellaista kannata.

"Pitää pyrkiä siihen, että sote-laki saataisiin tällä kaudella. Erilaiset vaihtoehdot on jo tarkkaan selvitetty."

Sote-lain valmistelulla on kiire, koska nykyinen eduskunta päättää työskentelynsä lauantaina 14. maaliskuuta.

Asia on niin tulenarka, että monet asianosaiset eivät halunneet puhua omalla nimellään.

"Vaalipaniikki on iskenyt eduskuntaan, joten näyttää siltä, että on ihan sama, millainen ratkaisu sotesta saadaan, kunhan saadaan ratkaisu", eräs neuvotteluista tietoinen sanoi.

Torstaina julkistettavassa lausunnossaan perustuslakivaliokunta luettelee lakiesityksen kohdat, jotka ovat ristiriidassa perustuslain kanssa.

Viisi sote-aluetta ovat kuntayhtyminä ongelmallisia perustuslain takaaman kunnallisen itsehallinnon kannalta.

Kunnat keräisivät jatkossakin kuntaverot, joista lähes puolet ohjattaisiin sote-alueille sosiaali- ja terveyspalvelujen rahoittamiseen. Suurella osalla kunnista olisi kuitenkin hyvin vähän vaikutusvaltaa sote-alueen päätöksenteossa.

Kuntien maksuosuudet sote-alueille perustuisivat asukaslukuun, ikärakenteeseen ja väestön sairastavuuteen. Maksuosuuksia tasattaisiin siirtymäajalla, mutta ne jakautuisivat silti hyvin epätasaisesti kuntien kesken.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat