Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Epidemiat riehuvat suomalaisten suosimissa lomamaissa

Matkailijat joutuvat varomaan myös muun muassa Berliinin tuhkarokkoa. Varoituksia on nyt tavallista enemmän.

Kotimaa
 

Talvilomalla kaukomatkalle lähteville on nyt poikkeuksellisen paljon terveysvaroituksia. Viime viikkoina on raportoitu epidemioista useissa maissa, joissa suomalaisiakin matkailee.

Tuhkarokko leviää parhaillaan epidemioina muun muassa Berliinissä Saksassa, Yhdysvaltain 18 osavaltiossa, Kanadassa, Meksikossa, Brasiliassa ja Kiinassa. Tuhkarokolta suojaudutaan MPR-rokotteilla, jotka kuuluvat Suomessa yleiseen rokotusohjelmaan.

Jos suoja on jäänyt puutteelliseksi, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee ottamaan kaksi MPR-rokotusta vähintään puolen vuoden välein. Rokotuksia saa terveyskeskuksesta.

James Gathany
Denguekuumetta aiheuttava hyttynen.
Denguekuumetta aiheuttava hyttynen.

Sadat kiinalaiset ovat sairastuneet lintuinfluenssaa aiheuttavaan H7N9-virukseen, joka näyttää nyt tavallista vaarallisemmalta.

Virusta todetaan nyt jo kolmantena talvena. Tämän talven epidemia on toistaiseksi pienempi kuin aiemmat, mutta siihenkin on kuollut ihmisiä.

Tartuntoja on todettu muun muassa Shanghaissa ja Hongkongissa. Muutama sairastuminen on kulkeutunut myös Kanadaan ja Malesiaan matkailijoiden mukana.

Kiinassa todettiin viime viikolla myös toiseen lintuinfluenssaan, H5N6-virukseen sairastunut, joka kuoli tautiinsa. Egyptissä taas on ollut kolmatta lintuinfluenssaa, H5N1, ja siihen on kuollut ihmisiä.

Mers-virusta eli uudenlaista Lähi-idässä ilmaantunutta koronavirusta on todettu alkuvuonna Saudi-Arabian lisäksi Jordaniassa, Qatarissa, Arabiemiirikuntien liitossa ja Omanissa.

Arabiemiirikuntien liiton pääkaupunki Dubai on suomalaistenkin suosima matkailukohde. WHO raportoi tällä viikolla, että Abu Dhabista kotoisin oleva mies sairastui mers-virukseen Arabiemiirikunnissa ja kuoli sairauteensa.

Vakavan taudin vaarassa ovat etenkin ne, joilla on diabetes, munuaisten vajaatoiminta, pitkäaikainen keuhkosairaus tai joiden immuunipuolustus on vajavainen, Maailman terveysjärjestö WHO varoittaa. Näitä sairastavien pitäisi välttää Lähi-idässä eläimiä, erityisesti kameleja, sekä maatiloja ja toreja.

Trooppisiin tauteihin sairastuu kymmeniä suomalaisia vuosittain. Malarian ohella suomalaisia sairastuttavat denguekuume ja chikungunya, joka on harvinaisempi kuin malaria tai dengue.

Denguekuume on maailman yleisin hyttysten välittämä tulehdus, ja se on ollut leviämässä Etelä-Amerikkaan. Alkuvuonna on todettu paljon uusia tartuntoja Sri Lankassa ja Malesiassa, joihin suomalaisiakin matkustaa, sekä Brasiliassa, Ecuadorissa, El Salvadorissa ja Dominikaanisessa tasavallassa. Sairastumisia on sattunut myös Australian Queenslandissa ja Tyynen meren saarilla.

Chikungunyaan on sairastunut yli miljoona ihmistä Karibialla ja Väli- ja Etelä-Amerikassa muutaman vuoden kuluessa. Tautia on todettu myös Tyynen meren saarilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat