Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote-uudistus kaatui eteenpäin

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat

Sote-uudistus horjuu, nilkuttaa ja alkaa näyttää katastrofilta, mutta se etenee.

"Jos tämä johonkin kaatuu, niin eteenpäin", korosti torstaina eduskunnan perustuslakivaliokunnan jäsen, kansanedustaja Tapani Tölli (kesk), joka istuu myös lakiesitystä pohjustaneessa parlamentaarisessa työryhmässä.

Epätoivoinen lausunto kiteyttää sote-uudistuksen paradoksin. Sosiaali- ja terveyspalvelut tarvitsevat rakenteellisen uudistuksensa, mutta poliittinen järjestelmä ei kykene tuottamaan toimivaa ratkaisua. Sote-uudistus on kaatunut eteenpäin jo monta kertaa.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen rakenneuudistusta on eri tavoin yritetty toteuttaa jo 12 vuotta. Viimeiset kuusi vuotta sitä on työstetty täysipäiväisesti.

Jossakin muodossa ja aikataulussa sote-uudistusta on pakko jatkaa. Siihen on sidottu myös kaikkien puolueiden ja siten koko kansanvallan arvovalta ja uskottavuus.

Kykeneekö eduskunta tekemään uudistuksen, joka on kaikkien mielestä välttämätön?

Suomalaisten sosiaali- ja terveyspalveluille sote-uudistuksen lässähtäminen olisi karmaiseva viesti. Kaikki suomalaiset eivät saa tarvitsemiaan palveluja, mutta poliittiset päättäjät eivät kykene korjaamaan asiaa.

Viiden sote-alueen malli keksittiin viime maaliskuussa puoluejohtajien yllätyssopimuksella. Kun sitä alettiin muokata lakiesitykseksi, varsin pian selvisi, että se on perustuslain kannalta vaikea.

Ratkaisu voi edetä kohti jonkinlaista maakuntamallia lakiesitykseen kirjattujen 19 tuotantovastuualueen pohjalta.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen yhdistäminen on sote-uudistuksen tärkein sisältö. Nyt on vain ratkaistava, millaisella hallintomallilla se toteutetaan. Toimivia ratkaisuja on jo olemassa: Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote sekä Kainuun malli.

Kainuun malli on Eksotea pidemmälle viety maakuntamalli, koska sen päätöksentekijät valitaan vaaleilla. Sitä pidemmälle etenisi malli, joka myös siirtäisi maakunnille verotusoikeuden.

Maakunnissa asia on ymmärretty, ja erilaisia valmisteluja tiivimmän yhteistyön suuntaan tehdään jo esimerkiksi Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa. Kunhan vain tämä tai seuraava eduskunta saa päätetyksi, mikä se hallintomalli sitten on.

jaana.savolainen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n politiikan toimittaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat