Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote-uudistus tarvitsee uuden hallintomallin

Perustuslakivaliokunta tyrmäsi lakiesityksen kansanvallan vastaisena. Eduskuntapuolueet yrittävät saada sote-ratkaisun valmiiksi vielä tällä vaalikaudella.

Kotimaa
 
Outi Pyhäranta HS
Sote-uudistuksen valmistelu siirtyy nyt sosiaali- ja terveysvaliokuntaan. Puheenjohtaja Juha Rehula (kesk) pohti tilannetta torstaina.
Sote-uudistuksen valmistelu siirtyy nyt sosiaali- ja terveysvaliokuntaan. Puheenjohtaja Juha Rehula (kesk) pohti tilannetta torstaina. Kuva: Outi Pyhäranta HS

Eduskuntapuolueet sopivat torstai-iltana yksimielisesti pyrkivänsä saamaan sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistuksen valmiiksi tämän eduskunnan aikana.

"Me jatkamme työtä sote-uudistuksen kanssa eli sotea ei ole kuopattu eikä haudattu. Tästä on puolueiden yksimielisyys ja puolueiden yhteisymmärrys", pääministeri Alexander Stubb (kok) sanoi kokoon kutsumansa puolueiden palaverin jälkeen torstai-iltana.

Tästä on kyse

 Eduskunnan perustuslakivaliokunta antoi torstaina lausuntonsa sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämistä koskevasta laista.

 Sen mukaan lakiesitys ei voi edetä eduskunnassa nykymuodossaan.

 Esitettyä hallintomallia on muutettava kansanvaltaisuutta ja kuntien rahoitusosuutta koskevista kohdista.

Palaverissa olivat kaikkien eduskuntapuolueiden edustajat.

Aiemmin päivällä eduskunnan perustuslakivaliokunta antoi sote-uudistuksesta tyrmäävän lausunnon. Valiokunnan mukaan sote-lakiesitys on ristiriidassa perustuslain kansanvaltaisuutta koskevien pykälien kanssa eikä sitä voida käsitellä eduskunnassa tavallisena lakiesityksenä.

Koska uudistus tarvitsee uuden hallintomallin ja uuden lakiesityksen, valiokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen (sd) arvioi tiedotustilaisuudessa päivällä, että uudistusta on äärimmäisen vaikea saada valmiiksi seuraavan kolmen viikon aikana. Eduskunta jää vaalitauolle 14. maaliskuuta.

Stubb kuitenkin sanoi illalla, että perjantaiaamuna kello kahdeksalta sosiaali- ja terveysvaliokunta kokoontuu jatkamaan työtä. Hänen mukaansa poliittinen tahto kaikilla kahdeksalla puolueella on viedä tämä eteenpäin.

"Pyrkimys on vahva. Onnistutaanko siinä vai ei, sitä on vaikea vielä tässä vaiheessa sanoa."

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Juha Rehula (kesk) ei halunnut torstaina arvioida, millainen malli voisi olla ratkaisu tilanteeseen.

"Perehdymme nyt perustuslakivaliokunnan lausuntoon, ja pohdimme asiaa huomenna", Rehula sanoi.

Hän korosti, että uudistusta on joka tapauksessa jatkettava.

Perustuslakivaliokunnan jäsen Vesa-Matti Saarakkala (ps) sanoi toivovansa, että sopu säilyy.

"Toivon joka tapauksessa, että sote-sopu säilyy, koska uudistustarve ei poistu mihinkään. Nyt on vain valittava ja rakennettava malli, joka täyttää demokraattiset elementit ja jossa rahoituskin on kunnossa", hän sanoi.

Perustuslakivaliokunta edellytti merkittäviä muutoksia sekä ehdotettuun hallintomalliin että rahoitusmalliin, jotta uudistus voitaisiin käsitellä tavallisen lain säätämisjärjestyksessä.

Kaavaillut viisi sote-aluetta olisivat liian suuria kunnallisen demokratian toteutumisen kannalta. "Kuntayhtymät olisivat ennenäkemättömän suuria, mikä ei vastaisi kansanvallan toteutumista. Kuntalaisten ääni ei kantaisi ylemmän portaan päätöksentekoon", Koskinen sanoi.

Perustuslakivaliokunta ei ottanut kantaa siihen, millainen malli tulisi valita. Lausunnossa kuitenkin todetaan, että tehtävien siirto kuntia suuremmille itsehallintoalueille on perustuslain mukaan mahdollista. Näillä alueilla tulisi kuitenkin olla verotusoikeus ja välittömillä vaaleilla valitut päätöksentekijät.

Yksitasoinen kuntayhtymämalli olisi myös mahdollinen, kunhan kuntayhtymät olisivat muun muassa edustuksellisen demokratian kannalta sopivan kokoisia. Kaavaillut viisi sote-aluetta eivät ole.

Kolmas vaihtoehto voisi olla järjestämisvastuun siirto valtiolle.

Valiokunta piti lakiesityksen rahoitusmallia kuntien näkökulmasta kestämättömänä ja perustuslain kannalta kyseenalaisena. Osa kunnista joutuisi korottamaan kuntaveroja reippaasti.

"Kuntien väliset erot veroprosenteissa kasvaisivat noin kaksinkertaisiksi, mikä on perustuslainkin kannalta liikaa", Koskinen sanoi.

Valiokunta antoi moitteita lain valmistelussa erityisesti kuntien rahoitusosuuksia koskevista laskentamalleista.

"Laskentamalli on epätarkka, kuin liikkuvalla suomättäällä", Johannes Koskinen sanoi.

Kunnilta siirtyisi pois noin puolet niiden budjetista, mutta ratkaisun tueksi ei ole kyetty osoittamaan nykyistä tai tulevaa kustannuskehitystä, hän sanoi.

Valiokunnan mukaan hallinto- ja rahoitusmalli on valmisteltava uudelleen, jolloin käytettävissä on oltava myös kattava taloudellisten vaikutusten arviointi.

Peruspalveluministeri  Susanna Huovinen (sd) pitää laadukkaiden peruspalvelujen kannalta valitettavana, että lakiesityksen mukainen kuntien yhteistoiminta ei ole mahdollista.

Huovinen painottaa, että perustuslakihaasteita sisältyy kaikkiin hallintomalleihin.

"Peruspalveluministerinä haluan puolustaa ensisijaisesti palveluita, koska meidän palvelujärjestelmämme on niin pirstaleinen. Nykyisellä mallilla emme pysty pitämään kaikista huolta. Se on meidän kansakunnallemmm iso kysymys", Huovinen sanoo.

"Emme voi vuosi toisensa perästä sanoa, että kyllä terveyseroja pitää kaventaa. Me tiedämme, että tämän tyyppisellä ratkaisulla, jota ohjausryhmä yhteisesti esitti, pystyisimme sosiaali- ja terveydenhuollon kannalta ratkaisemaan ongelmia."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat