Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Professorit: Oikeusjuttu saisi jäädä jo tähän

Kotimaa
 

Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta kuvaa Vaasan hovioikeuden tuomiota erittäin perusteelliseksi. "Hovioikeuden tuomiossa luetellut tutkinnan alkuvaiheen puutteet ovat olleet ratkaiseva seikka, joka on hylkäävään tuomioon johtanut", Tolvanen sanoo.

Toinen merkittävä seikka on, että hovioikeus piti kaikkien lasten kertomuksia epäluotettavina. Vanhimman lapsen kertomuksen katsottiin kuitenkin kokonaisuudessaan tukevan Auerin kertomusta.

Tolvasen mukaan tapauksesta on paljon opittavaa.

"Paikkatutkinnan merkitys korostuu ja sitä on koulutuksessa taas tämänkin tapauksen johdosta korostettu. Ei tämä hyvä esimerkki ole rikosasian käsittelystä. Kohta yhdeksän vuotta on kulunut ja näyttö on arvioitu neljään kertaan."

Tolvasen mukaan oikeusjuttu saisi jäädä jo tähän.

"Kynnys päästä näyttökysymyksillä korkeimpaan oikeuteen on korkea. En tiedä, onko siinä järkeä, että korkein oikeus arvioisi taas näytön uudelleen."

"Itse en löydä jutusta sellaista oikeuskysymystä, jonka takia korkeimman oikeuden pitäisi ottaa se käsittelyyn. Mutta syyttäjät toki arvioivat itse tilanteen", Tolvanen sanoo.

Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio Helsingin yliopistosta on samaa mieltä. Hän ei usko, että korkein oikeus antaisi valituslupaa.

"En oikein usko, että korkein oikeus tulisi antamaan valituslupaa. Meillä Suomessa korkein oikeus on aika haluton myöntämään valituslupia tällaisen näytön arvioinnin kysymyksissä", Nuotio sanoo.

Myös Nuotion mielestä hovioikeuden tuomio on todella perusteellinen. "Kun ratkaisun perusteluita lukee, niin minusta aika hyvin vakuuttuu siitä, että se on oikea ratkaisu."

"Tuomioistuin ei ole voinut vakuuttua riittävällä tavalla syyllisyydestä ja siinä on jäänyt pieni epäilys, että vaihtoehtoinen tapahtumien kulku olisi myös mahdollinen", Nuotio sanoo.

Korjaus 23.2. kello 12.53: Juttuun lisätty lause: Vanhimman lapsen kertomuksen katsottiin kuitenkin kokonaisuudessaan tukevan Auerin kertomusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat