Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Neljäs kerta vasta toden sanoo

Jos ei ole näyttöä, ei voi tuomita, totesi Vaasan hovioikeus. Pian Anneli Auer voi olla vapaana.

Kotimaa
 
Handout
Anneli Auer on ollut ja on yhä vankilassa seksuaalirikoksista. Niiden tuomiosta hän istuu ensikertalaisena puolet ja voi päästä vapaaksi kesällä. Kuva on Pekka Lehdon Auer-elokuvasta Ulvilan murhamysteeri.
Anneli Auer on ollut ja on yhä vankilassa seksuaalirikoksista. Niiden tuomiosta hän istuu ensikertalaisena puolet ja voi päästä vapaaksi kesällä. Kuva on Pekka Lehdon Auer-elokuvasta Ulvilan murhamysteeri. Kuva: Handout

Torstaina alkoi näyttää entistä enemmän siltä, ettei Ulvilan murha ratkea koskaan. Samalla alkoi näyttää entistä selvemmältä myös se, ettei siitä ainakaan Anneli Aueria enää tuomita.

Hän vapautui syytteistä äänestyspäätöksellä 2–1 Vaasan hovioikeudessa ja luki päätöksestä vankilassa teksti-tv:stä kello 13.06. Auer on nyt vahvemmilla kuin koskaan syksyn 2009 jälkeen ja saattaa vapautua piankin. Auerin osalta murha alkaa olla loppupistettä vaille, mutta kannet ovat vielä hetken auki.

Tästä on kyse

 Hovioikeus ei uskonut monia syyttäjien avainväitteitä, kuten hätäpuhelun taustan ennakkoäänityksiä.

 Samoin hovioikeus ei uskonut Auerin nuorimpien lasten äitiään syyllistäviä kertomuksia.

 Oikeus totesi silti, että moni ratkaisun kannalta keskeinen kysymys jäi epäselväksi.

 Se myös katsoi, ettei se voi omalla päättelyllään täydentää avoimia kysymyksiä, mikä koituisi syytetyn vahingoksi.

"Täytyy sanoa, että olemme erinomaisen tyytyväisiä ja huojentuneita, kun ratkaisu oli oikea. Aika pitkä ja raskas marssi on ollut tähän mennessä", sanoo asianajaja Juha Manner.

Nyt on käyty tuplakierros molempia oikeusasteita. Vaasan hovioikeuden torstainen ratkaisu on perusteellinen ja yksi sen ydinsanomista vanha sääntö: epäselvissä tapauksissa ei voi tuomita syytetyn vahingoksi.

Oikeus määräsi, ettei Aueria saa pitää vankina enää tämän asian vuoksi. Vapautumisen esteenä on vielä pieni määrä seksuaalirikostuomiota.

Jos syyttäjät eivät hae valituslupaa 60 päivän aikana, asia on Auerin osalta loppuunkäsitelty. Syyttäjät olivat yllättyneitä ja pohtivat lähipäivinä valituslupa-asiaa. "Sellainen vaikutelma tulee, että tuomitsemiskynnyksen raja on vedetty todella korkeaksi", sanoo pääsyyttäjä Kalle Kulmala.

Kulmalan mukaan vähemmistöön jääneen neuvoksen kanta oli se, mitä syyttäjätkin hakivat.

"Se taisi olla kolmas äänestysratkaisu tässä jutussa. Se osoittaa, että tämä on vaikea juttu ratkaistavaksi."

Pohdittavaa on myös Auerilla ja Mannerilla. Auer saattaa pian olla oikeutettu jättimäiseen korvaukseen syyttömänä istutuista, vähintään noin 600 vankeusvuorokaudesta. Manner sanoi, että vaateesta tulee iso. Bodom-syytetty sai 750 euroa vuorokaudelta kahden kuukauden ajalta.

"Vaatimuksia tullaan esittämään. Tässä kevään mittaan riippuen siitä miten hän pääsee lomalle tai koevapauteen, jatkamme neuvotteluja. Se on varmaa, ettei Suomessa koskaan ole isompia summia haettu."

Hovioikeus perusteli ratkaisua pitkään. Perusteluista ilmenee, että tapauksessa on liikaa kysymysmerkkejä. Ulkopuolinen tekijä oli mahdollinen.

"Kun otettiin huomioon lukuisat ulkopuoliseen tekijään viittaavat seikat ja se, ettei Auerin ollut selvitetty lavastaneen rikospaikkaa, Auerin syyllisyydestä jäi vähintäänkin varteenotettava epäily. Näin ollen hovioikeus katsoi jääneen näyttämättä, että Auer olisi tappanut Jukka Lahden syytteen teonkuvauksissa esitetyin tavoin", oikeus linjasi.

Toinen tuomion olennaisimpia päätelmiä kuuluu näin:

"On mahdollista, että ulkopuolinen tekijä on muulla kuin Anneli Auerin kertomuksesta ilmenevällä tavalla kohdistanut Jukka Lahteenväkivaltaa ja lopulta surmannut Jukka Lahden ja ettei Anneli Auer joko osaa tai halua kertoa koko totuutta tässä asiassa. Tällä ei ole kuitenkaan asian ratkaisemisen kannalta merkitystä, koska ulkopuoliseen tekijään viittaavia vaihtoehtoja ei esitetyn näytön perusteella voida riittävällä varmuudella poissulkea, vaan ne saavat pikemminkin tukea rikospaikalla tehdystä teknisestä rikostutkinnasta."

Vivahde on Aueria epäilevä, mutta kun näyttöä ei ole, ei ole tuomiotakaan.

Äänestyksessä hävinnyt jäsen teki selväksi, että Auer on tekijä, joka lavasti teon näyttämään ulkopuolisen tekemältä.

Jos Auerin kertomus pitäisi paikkansa, olisi tämän kaiken neuvoksen mukaan pitänyt tapahtua noin neljän minuutin aikana: surmaajan olisi pitänyt ottaa halko, lyödä sillä uhria, vaihtaa astalo veitseksi, puukottaa Aueria, lyödä uhria 70 kertaa, mennä piiloon Auerin tyttären toisen käynnin ajaksi, hyökätä Aueria kohti, vaihtaa astalo taas toiseksi välineeksi, lyödä sillä uhria ja poistua paikalta.

"Tämä ei ole mahdollista", neuvos toteaa.

Jää siis kysymys, missä Ulvilan murhaaja sitten on.

Manner aavistelee:

"Voi olla, että tekijä on kuollut. Mutta on ihan varteenotettavia tahoja, joista esitimme vaatimuksiakin syyttäjille, että niitä pitäisi tutkia."

Jukka Harju HS

HS:n oikeustoimittaja: Anneli Auer ei pääse heti vapaaksi vankilasta
HS:n oikeustoimittaja: Anneli Auer ei pääse heti vapaaksi vankilasta
Anneli Auer on saanut vapauttavan tuomion Vaasan hovioikeudesta. Helsingin Sanomien oikeustoimittaja Minna Passi kommentoi ratkaisua tuoreeltaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat