Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vammaisten oikeudet juuttuivat eduskuntaan

YK-sopimuksen ratifiointi tyssäsi toisessa laissa nähtyihin pulmiin

Kotimaa
 
Sami Kilpiö HS
Muistisairaat pääsivät ulkoilemaan omin päin Maskun Mäntykodissa kesällä 2013, kun pihan ympäri rakennettiin aita.
Muistisairaat pääsivät ulkoilemaan omin päin Maskun Mäntykodissa kesällä 2013, kun pihan ympäri rakennettiin aita. Kuva: Sami Kilpiö HS

Suomen pyrkimys ratifioida YK:n sopimus vammaisten oikeuksista on juuttunut eduskunnan perustuslakivaliokuntaan. Ratifiointi vaatisi pahimpien epäkohtien siivoamista uudella lailla. Sen laatiminen on kuitenkin osoittautunut visaiseksi.

Pari viikkoa sitten perustuslakivaliokunta vihelsi pelin poikki ja edellytti, että ongelmallinen lakiesitys kirjoitetaan kokonaan uudelleen. Nyt sosiaali- ja terveysministeriö selvittää, lykkääkö uusi käänne vammaisten sopimuksen ratifiointia vai ei.

Vammaisten kohtelun epäkohdat on ollut määrä hoitaa kuntoon lailla sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaiden itsemääräämisoikeudesta.

Se mitätöisi esimerkiksi kehitysvammalain pykälän, joka antaa asumisyksikölle mahdollisuuden rajoittaa asukkaan tapaamisia.

Pykälä on ollut vammaisten omaisten hampaissa. Kesällä peruspalveluministeri Susanna Huoviselle (sd) luovutettiin asiasta lähes 1 400 nimen adressi.

"Yhteydenpitoa on rajoitettu pykälään vedoten tilanteissa, joissa omaiset ovat puuttuneet pakkokeinoihin tai ylilääkitykseen", kertoo Pirkko Leskinen Ihmisoikeudet vammaisen arkeen -verkostosta.

Niitä on käytetty myös tapana kostaa hankaliksi koetuille omaisille. "Heitä on suljettu vammaisen elämästä tai rajoitettu tapaamisaika esimerkiksi kahteen tuntiin maanantaina iltapäivällä", Leskinen kuvailee.

Itsemääräämislaki koskisi myös esimerkiksi muistisairaita.

"Kehitysvammaiset ovat olleet esillä, mutta muistisairauksista ei ole sääntelyä. Silti 20 000 muistisairasta on rajoitusten kohteena", muistuttaa neuvotteleva virkamies Riitta Burrell sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Muistisairaiden elämää rajoitetaan nykyään muun muassa sitomalla tuoliin, nostamalla sängyn laidat ylös, poistamalla soittokello ja lukitsemalla ovet.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat