Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote-ratkaisua haetaan nyt 19 alueen pohjalta

"Me haemme nyt ratkaisua yksitasoisen kuntayhtymämallin pohjalta."

Kotimaa
 

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta alkoi perjantaina hakea uutta mallia sosiaali- ja terveyspalvelujen rakenneuudistukseen (sote). Valiokunta yrittää hakea ratkaisua 19 tuotantovastuualueen pohjalta.

"Me haemme nyt ratkaisua yksitasoisen kuntayhtymämallin pohjalta. Se on nyt ainoa vaihtoehto, jos haluamme ottaa huomioon perustuslakivaliokunnan kannat. Me olemme tässä selkä seinää vasten", sanoi valiokunnan jäsen, kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr) kokouksen jälkeen perjantaina.

Hän oli erittäin epäileväinen, että vielä ehdittäisiin tehdä kokonaisvaltainen vaikutusten arviointi.

Hänen mielestään perustuslakivaliokuntaan ei kannata lähettää sellaista ehdotusta, joka ei kelpaisi sille.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta jatkaa asian käsittelyä maanantaina iltapäivällä.

Koska perustuslakivaliokunta tyrmäsi lakiesitykseen kirjatun viiden sote-alueen mallin lausunnollaan torstaina, sosiaali- ja terveysvaliokunta joutuu etsimään uuden hallintomallin ja tekemään uuden lakiesityksen. Kuntiakin ilmeisesti pitäisi kuulla uudella lausuntokierroksella.

"Ratkaisu syntyy", sanoi sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Erkki Virtanen (vas). "Ja se syntyy tällä vaalikaudella, kuten pääministerikin sanoi torstaina."

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Juha Rehula (kesk) oli perjantaina varovainen lausunnoissaan.

"Lähipäivinä tiedän, löytyykö ratkaisu", hän sanoi.

Pääministeri Alexander Stubb (kok) ilmoitti torstaina, että kaikkien puolueiden poliittinen tahto on viedä uudistus eteenpäin vielä tällä vaalikaudella.

Sote-laki pitäisi hyväksyä eduskunnassa viimeistään 14. maaliskuuta.

Perustuslakivaliokunta ei ottanut kantaa siihen, mikä malli olisi paras ratkaisu. Se kuitenkin luetteli lausunnossaan kolme vaihtoehtoa, jotka olisivat perustuslain mukaan mahdollisia.

Lakiesityksessä kuntayhtymiä on kahdella tasolla: viisi sote-aluetta ja 19 tuottamisvastuualuetta.

Yksitasoinen kuntayhtymä on perustuslakivaliokunnan mukaan yksi vaihtoehto, jos kuntayhtymien koko ei ole niin suuri kuin noin 60 kunnan viisi sote-aluetta olisivat.

Nykyiset sairaanhoitopiirit ovat kuntayhtymiä, ja niitä on 20. Niiden hallinto vastaa perustuslain näkökulmasta kansanvallan ja kunnallisen itsehallinnon vaatimuksia.

Mahdollista olisi myös antaa sote-palvelujen järjestämis- ja tuottamisvastuu maakunnille, joilla olisi verotusoikeus ja vaaleilla valittavat edustajat. Kolmas vaihtoehto olisi vastuun siirto valtiolle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat